Τι είπε η Πυθία για χρέος και έξοδο. Μόνο για όσους θέλουν ν’ ακούσουν

Τι είπε η Πυθία για χρέος και έξοδο. Μόνο για όσους θέλουν ν’ ακούσουν
Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi

Μια μάταιη αναζήτηση της ελληνικής Κυβέρνησης που επιμένει να ερμηνεύει τον χρησμό κατά το δοκούν

Όταν στα τέλη Φλεβάρη το Υπουργείο Οικονομικών ενημέρωνε ότι για πρώτη φορά  στο Euro Working Group της περασμένης Πέμπτης θα εξετασθούν τα αποτελέσματα όσων είχαν συζητηθεί μέχρι τότε για το ελληνικό χρέος, η σχετική διαρροή απέπνεε μια αισιοδοξία για τις εξελίξεις. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας μιλώντας στο Φόρουμ των Δελφών ανέδειξε ως ορόσημο των πολιτικών εξελίξεων τη συγκεκριμένη υπόθεση. Εξίσου αισιόδοξα ήταν και όσα υποστήριζαν κυβερνητικά στελέχη σε σχέση με την καθαρή έξοδο στις αγορές. Οι κυβερνητικοί δεν δέχονται κουβέντα για το θέμα και ψέγουν τον κεντρικό τραπεζίτη για όσα υποστηρίζει περί πιστοληπτικής γραμμής. Έπειτα ήρθαν αυτοί οι μίζεροι ευρωπαίοι και χάλασαν την ωραία ατμόσφαιρα που είχαμε δημιουργήσει.

Με πρώτο και καλύτερο αυτόν τον Klaus τον Regling, τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας που με μιας κατέρριψε όλους τους μύθους και προσγείωσε όσους θέλουν να ακούσουν σε μια δύσκολη πραγματικότητα που έρχεται σαν τραίνο καταπάνω μας. Οι δηλώσεις του για το χρέος ήταν πλήρως απογοητευτικές. “Δεν γνωρίζουμε ακόμα αν θα χρειαστούν παρεμβάσεις στο θέμα του χρέους στο τέλος του προγράμματος” είπε βάζοντας τέλος  και στην πρόωρη ελληνική σπέκουλα. Δεν άφησε περιθώριο ούτε για επικοινωνιακή διαχείριση, διαψεύδοντας τα περί πρώτης φοράς που συζητείται το θέμα τους χρέους,  παραπέμποντας στο Eurogroup του 2016 και στις σχετικές αποφάσεις.

Η “γαλλική λύση”, η συσχέτιση δηλαδή των αποπληρωμών με την ανάπτυξη τίθεται ήδη εν αμφιβόλω. Ακόμη όμως και αν συμβεί, θα συνοδευτεί από σκληρά μέτρα ως εξής: Κάθε φορά που θα απογοητεύει η ανάπτυξη, η χώρα θα πληρώνει μεν λιγότερα αλλά αυτόματα θα ενεργοποιούνται νέα μέτρα που θα έχουν περίπου προσυμφωνηθεί. Αυτή την εξέλιξη επιβεβαίωσε και ο Declan Costello, ο επικεφαλής των της Κομισιόν για το τρίτο ελληνικό πρόγραμμα.  Ο μόνος τρόπος να αποφευχθούν τα μέτρα, είναι να πετύχει η χώρα μας εντυπωσιακούς ρυθμούς ανάπτυξης και να αποπληρώσει μεγαλύτερα ποσά χρέους, οπότε δεν θα χρειαστεί η ελάφρυνση την οποία περίπου προαναγγέλλει η ελληνική πλευρά.

Το ΥΠΟΙΚ όμως έσπευσε να ενημερώσει μετά τη συνεδρίαση της Πέμπτης ότι “η συζήτηση που διεξάγεται εντατικά εδώ και ένα μήνα σε τεχνικό επίπεδο για την παραμετροποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο και συνεχίζεται”. Συνεχίζεται, χωρίς περαιτέρω πληροφορίες, οι οποίες άλλωστε δεν ήταν διαθέσιμες. Ακόμη και στην έκθεση συμμόρφωσης της Κομισιόν για την τρίτη αξιολόγηση αναφέρεται ότι “είναι αναγκαίο να ληφθούν πρόσθετα μέτρα, πέρα από ό,τι έχει εφαρμοστεί μέχρι τώρα, με λογικές υποθέσεις”. Στην ίδια έκθεση όμως αναφέρονται ως επαρκή όσα συμφωνήθηκαν από το Eurogroup  το 2016 και το 2017!  Ο Mario Centeno δεν ανέφερε τίποτε σε σχετική με το EWG δήλωση, ούτε καν ο “φιλέλλην” πολιτικός Pierre Moscovici, συμπεριέλαβε τη λέξη χρέος στο καθιερωμένο tweet του.

Ο Regling, το έκανε δε ακόμη χειρότερο, λέγοντας κάτι που είναι αυτονόητο για όσους ασχολούνται με την οικονομία, αλλά εκνευρίζει όσους ασκούν πολιτική. Ο επικεφαλής του  ESM, επέμεινε ότι δεν είναι η ελάφρυνση η πρώτη προτεραιότητα. “Αυτό που χρειάζεται σε πρώτη φάση η Ελλάδα είναι η ανάπτυξη, συνεχείς μεταρρυθμίσεις και μία φιλική προς τις επιχειρήσεις οικονομία, με αποτελεσματική δημόσια διοίκηση”.

Αφού ξεμπέρδεψαν με το hoax περί βέβαιης ελάφρυνσης του χρέους, οι τροϊκανοί έπιασαν το θέμα της καθαρής εξόδου και το ξετίναξαν. Ο Costello μίλησε για “συμφωνία-πακέτο που δεν θα παράσχει μόνο εμπιστοσύνη στις αγορές για τη βιωσιμότητα του χρέους στο μέλλον αλλά και τα σωστά κίνητρα στην Ελλάδα να μείνει προσηλωμένη σε υγιείς οικονομικές πολιτικές τα προσεχή έτη”. Έσπευσε βεβαίως να ξεκαθαρίσει ότι δεν αναφέρεται σε νέα μέτρα αλλά στην εφαρμογή όσων έχουμε ήδη συμφωνήσει. Δηλαδή στο να μην εκτροχιαστούν οι ελληνικές πολιτικές θεωρώντας ότι ξεμπερδέψαν με τα μνημόνια. Ήταν όμως ξεκάθαρος στο θέμα της εποπτείας, χαρακτηρίζοντάς την “ειδική”.

Στο ίδιο μήκος Κύματος και ο κος. Ρegling. “Η Ελλάδα θα αποτελέσει μία ειδική περίπτωση και μετά το πρόγραμμα” είπε. Πράγμα που είναι φυσικό καθώς έχουν δοθεί πάρα πολλά χρήματα στη χώρα ενώ παρατηρείται και δυσκολία στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Η ελληνική πλευρά αρνείται την πιστοληπτική γραμμή προκειμένου να αποφύγει την συνέχιση των μνημονίων και της εποπτείας.  Οι Ευρωπαίοι ξεκαθαρίζουν ότι θα συνεχιστεί η εποπτεία επί μακρόν, έτσι κι αλλιώς. Από την άλλη πλευρά η Ελληνική Κυβέρνηση θέλει τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος ακόμη και αν συνοδεύονται από σκληρότερη εποπτεία. Είναι προφανές ότι η κατάσταση δεν είναι ακόμη ξεκάθαρη. Θα ξεκαθαρίσει όμως πριν το τέλος του καλοκαιριού. Η Κυβέρνηση αναζητά τρόπο να τελειώσει μια και καλή με την εποπτεία και προτιμά να βουτήξει στα βαθιά για να μπορέσει να χειριστεί επικοινωνιακά την “οριστική έξοδο από τα μνημόνια”, όπως άλλωστε πολύ εύστοχα περιέγραψε και ο νέος Υποιργός Οικονομίας κ. Ι. Δραγασάκης λέγοντας ότι είναι ακριβότερο το χρήμα στις αγορές αλλά πρέπει κάποτε να απεμπλακούμε από το περιβάλλον προστασίας και κυρίως εποπτείας.

Κάτι που ωστόσο (και σύμφωνα με τις συνεχείς δηλώσεις των ευρωπαίων) δεν μοιάζει πιθανό με κανέναν συνδυασμό επιλογών και κάνει την αναζήτηση της Κυβέρνησης να μοιάζει απλά μάταιη…

*Ο Σταμάτης Ζαχαρός είναι Αρθρογράφος του NEWS 24/7 και Σύμβουλος Έκδοσης της 24 MEDIA ( @SZacharos).

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα