Τι προτιμάτε πλειστηριασμούς ή νέα ανακεφαλαιοποίηση και κούρεμα;

Τι προτιμάτε πλειστηριασμούς ή νέα ανακεφαλαιοποίηση και κούρεμα;

Η προσχηματική επαναστατική πρακτική της παρεμπόδισης των πλειστηριασμών φέρνει ένα βήμα πιο κοντά μια νέα ανακεφαλαιοποίηση και -γιατί όχι- κούρεμα καταθέσεων

Στις 8 Μαρτίου είναι προγραμματισμένος να συμβεί ο πλειστηριασμός ενός διαμερίσματος 66 τ.μ. στη Θεσσαλονίκη, ο ιδιοκτήτης του οποίου χρωστά στο Ελληνικό Δημόσιο το σεβαστό ποσό των 25 εκατ. ευρώ. Όποιος θέλει, μπορεί να αυτοχαρακτηριστεί “αλληλέγγυος” και να εμποδίσει τον πλειστηριασμό, προστατεύοντας τον συμπολίτη μας. Η αυτοδικία άλλωστε, έχει πλέον θεσμοθετηθεί αλλά το τεράστιο κόστος που πληρώσαν μέχρι σήμερα οι πολίτες, έχει και συνέχεια.

Το να εμποδίζουν οι πολίτες τους πλειστηριασμούς, είναι μια ενέργεια η οποία εμπεριέχει μεγάλες δόσεις επαναστατικότητας του πεζοδρομίου. “Μας ΚΛΕΒΟΥΝ την περιουσία κάθε ΤΕΤΑΡΤΗ στα ειρηνοδικεία – ΑΝΤΙΣΤΑΘΕΙΤΕ” ανέφερε το πανό του Ε.Π.Α.Μ. (Ενιαίο Παλλαικό Μέτωπο) που κρατούσαν τα μέλη του χθες στο Ειρηνοδικείο της Αθήνας. Δεν είναι ωστόσο ιδιαίτερα λογικό να αποφασίζει μια μερίδα πολιτών για ένα θέμα που αφορά στο σύνολο της κοινωνίας.

Το ίδιο ισχύει και για τους συμβολαιογράφους. Εδώ και πολλούς μήνες, οι συμβολαιογραφικοί Σύλλογοι της χώρας απέχουν από τους πλειστηριασμούς κύριας κατοικίας με επισπεύδοντες τις τράπεζες, το ελληνικό Δημόσιο, τα ασφαλιστικά Ταμεία, και τους ΟΤΑ. Κανείς βέβαια δεν μπορεί να αντικρούσει το επιχείρημά τους ότι η αστυνομία δεν διασφαλίζει την προστασία τους όταν προσέρχονται στο χώρο εργασίας τους.

Υπάρχουν όμως δικαστήρια για να αποφασίσουν αν πράγματι κάποιος είναι σε θέση να πληρώσει ή όχι. Υπάρχει επίσης και νομικό προηγούμενο, με δικαστές σε όλη τη χώρα να αποφασίζουν ακόμη και τη διαγραφή χρεών. Όπως έκανε το Ειρηνοδικείο Αρτας για παράδειγμα το 2014 όταν αποφάσισε πως η κατάσταση της υγείας του προσφεύγοντας δανειολήπτη δεν παρουσιάζει βελτίωση, ώστε να μπορέσει να βρει εργασία, να συμπληρώσει το εισόδημα του και να εξυπηρετήσει τα δάνεια του έστω και με καταβολές μικρού ύψους. Συνεπεία δε τούτου, απάλλαξε οριστικώς τον αιτούντα και μάλιστα χωρίς επαναξιολόγηση, αφού έκρινε πως δεν πρόκειται να βελτιωθεί η οικονομική του κατάσταση.

Προς την ίδια κατεύθυνση και η απόφαση του απόφαση του Ειρηνοδικείου Δράμας το 2013 με την οποία ρυθμίστηκαν οφειλές του αιτούντος προς τις τράπεζες, με μόνη υποχρέωση καταβολής μηνιαίως του ποσού των 110 ευρώ για 4 χρόνια και απαλλαγή από το υπόλοιπο του χρέους του που ανέρχονταν στο συνολικό ποσό των 566.140,91 ευρώ. Τα τελευταία χρόνια έχουν εκδοθεί δεκάδες παρόμοιες αποφάσεις.

Η παρεμπόδιση των πλειστηριασμών από την άλλη, είναι μια πράξη ανομίας που με πρόσχημα την προστασία αδύναμων συμπολιτών μας, φορτώνει με τεράστια βάρη το σύνολο της κοινωνίας. Οι “αλληλέγγυοι” που εμφανίζονται στα ειρηνοδικεία και τραμπουκίζουν συμβολαιογράφους, δικαστές και ενδιαφερόμενους δεν ενδιαφέρονται να ερευνήσουν τις υποθέσεις. Δεν είναι άλλωστε η δουλειά τους και ενδεχομένως να μην έχουν τα απαραίτητα στοιχεία αλλά και γνώσεις για να το πράξουν. Στο παρελθόν, το 2015, “αλληλέγγυοι” παρεμπόδισαν πλειστηριασμό σε ειρηνοδικείο της Αθήνας, για μια υπόθεση εξαπάτησης ασφαλισμένων ιδιωτικής ασφαλιστικής εταιρείας. Ασφαλίστρια είχε υπεξαιρέσει τα ασφάλιστρα που πλήρωναν οι πολίτες (αφήνοντας τους προφανώς ακάλυπτους) και η εταιρεία είχε φυσικά κινηθεί εναντίον της.

Οι πρακτικές αυτές παραμένουν ατιμώρητες. Εδώ και πολλούς μήνες, κάθε Τετάρτη στα ειρηνοδικεία όλης της χώρας έχει στηθεί ένα ιδιότυπο show. Λιγοστοί πολίτες παρεμποδίζουν τη λειτουργία των δικαστηρίων χωρίς να υπόκεινται καμία συνέπεια. Χθες κλείδωσαν στο κυλικείο του ειρηνοδικείου, συμβολαιογράφους και δικηγόρους που επιχείρησαν να μπουν από την πίσω πόρτα. Η αστυνομία, σύμφωνα με μαρτυρίες, ήταν παρούσα -πάντα είναι παρούσα- αλλά δεν παρενέβη.

Τις πρακτικές αυτές τις πληρώνει το σύνολο της κοινωνίας. Η παρεμπόδιση των πλειστηριασμών, δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στο τραπεζικό σύστημα, στο ελληνικό δημόσιο αλλά και στην κτηματαγορά. Οι τράπεζες δεν μπορούν να αντισταθμίσουν τις απώλειες από τα κόκκινα δάνεια. Η έννοια της υποθήκης έχει ευτελιστεί. Το δημόσιο ακόμη και αν διενεργούνται ορισμένοι πλειστηριασμοί δεν εισπράττει, καθώς λόγω των επεισοδίων και του κλίματος στα ειρηνοδικεία, το ενδιαφέρον είναι ισχνό και οι τιμές παραμένουν “σκοτωμένες”. Η κτηματαγορά βεβαίως και ειδικότερα οι τιμές των οικιστικών ακινήτων προστατεύονται από την μη διάθεση ενός τεράστιου στοκ. Ωστόσο δεν γίνονται πράξεις στις υψηλές αυτές τιμές, με αποτέλεσμα να παραμένει παγωμένη για περισσότερα από 6 χρόνια.

Η Κυβέρνηση οφείλει να αντιμετωπίσει τα φαντάσματα του παρελθόντος της. Μέλη της υποστήριζαν κινήματα τύπου δεν πληρώνω αλλά τώρα αντιλαμβάνονται ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει ένα κράτος αφήνοντας τον κάθε πολίτη να αποφασίζει τι είναι δίκαιο και τι όχι. Οφείλει να τιμωρήσει όσους εμποδίζουν τη λειτουργία της δικαιοσύνης και επίσης να δημιουργήσει ένα σαφές νομικό πλαίσιο για την επίλυση του θέματος των κόκκινων δανείων. Κάτι που αποφεύγει να κάνει όπως ο διάολος το λιβάνι. Υπομονή, αν διατηρηθεί αυτή η στρεβλή κατάσταση για λίγους μήνες ακόμη, θα έρθει ο λογαριασμός της επόμενης ανακεφαλαιοποίησης και τότε οι πολίτες θα πρέπει να δανειστούν ξανά για να διατηρήσουν στη ζωή τις τράπεζες-ζόμπι, χωρίς κανείς να μπορεί να αποκλείσει το κούρεμα καταθέσεων.

*Ο Σταμάτης Ζαχαρός είναι αρθρογράφος του NEWS 247 και σύμβουλος έκδοσης της 24 MEDIA ( @SZacharos).

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα