Τουλάχιστον αυτός έλυνε σταυρόλεξο, υπάρχουν άλλοι που αρνούνται να δουλέψουν

Τουλάχιστον αυτός έλυνε σταυρόλεξο, υπάρχουν άλλοι που αρνούνται να δουλέψουν

Ένα οριζοντίως: αποφεύγω να εκτελέσω μια εργασία που μου έχει ανατεθεί, προσπαθώντας να κρυφτώ ή να περάσω απαρατήρητος. Αυτός είναι ο απόλυτος ορισμός για το δύσκολο σταυρόλεξο του ελληνικού δημοσίου

Η εικόνα του εφοριακού που λύνει σταυρόλεξο αδιαφορώντας για την ουρά των πολιτών, είναι ίσως ότι πιο ενδεικτικό για τον τρόπο που λειτουργεί το δημόσιο στη χώρα. Όχι μόνο για το θράσος του υπαλλήλου. Αλλά και για το γεγονός ότι οι εφορίες συνεχίζουν να είναι ασφυκτικά γεμάτες από πολίτες. Κυρίως όμως διότι ο δημόσιος τομέας έχει φθάσει σε τέτοιο σημείο σήψης που δεν μπορεί να αντιμετωπίσει ούτε εξόφθαλμα φαινόμενα κακής διαχείρισης και λειτουργίας.

Διότι ακόμη και η “επ’ αυτοφώρω” σύλληψη ενός αργόμισθου υπαλλήλου δεν έχει ως αποτέλεσμα την αποπομπή του από την υπηρεσία. “Πρέπει να περάσει από πειθαρχικό συμβούλιο” ήταν η απάντηση που έλαβα στο ερώτημα αν θα φύγει με συνοπτικές διαδικασίες από τη θέση του. Εδώ θα μου πείτε δεν έφυγαν οι άλλοι που έκλεβαν το δημόσιο και το ομολόγησαν, θα διώξουν έναν άνθρωπο που τον ταλαιπωρούσε το 3 καθέτως;

Ίσως αυτός να υποστεί την χλεύη και λίγο μεγαλύτερες συνέπειες, επειδή κάποιος πολίτης τον “τσάκωσε” και τον φωτογράφισε. Αν δεν κάνεις κάτι εξόφθαλμα θρασύ, κανείς δεν θέλει μπελάδες και μπλεξίματα και σε αφήνουν στην ησυχία σου. Όπως έγινε με τους δεκάδες εφοριακούς που αρνήθηκαν να πραγματοποιήσουν ελέγχους εκτός ωραρίου. Όπως αναφέρουν τα ρεπορτάζ των εξειδικευμένων συντακτών που παρακολουθούν φορολογικά θέματα, οι υπάλληλοι “δεν δέχονται να εργαστούν πέραν του ωραρίου τους, δηλαδή απογευματινές ή νυχτερινές ώρες, άρα δεν είναι δυνατόν να συγκροτηθούν συνεργεία προληπτικών ελέγχων”. Για να είμαστε τίμιοι, “κάποιοι υπάλληλοι” αφού το φαινόμενο δεν είναι κοινό για όλες τις εφορίες. Σε πολλές, οι υπάλληλοι πραγματοποίησαν έλεγχους όλες τις ώρες. Μοιάζει σαν να είναι στη διακριτική ευχέρεια του υπαλλήλου το αν θα εργασθεί και πότε.

Προκαλεί απορία πώς ο δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας τους δίνει ένα τέτοιο δικαίωμα. Η απορία όμως γίνεται ακόμη μεγαλύτερη όταν μαθαίνεις ότι δεν τους το δίνει! Όπως ενημερώθηκα αρμοδίως, ο προϊστάμενος δικαιούται να ζητήσει εγγράφως από τους υπαλλήλους να πραγματοποιήσουν ελέγχους οποιαδήποτε ώρα της ημέρας ή της νύχτας και είναι υποχρεωμένοι να υπακούσουν. Αν ο υπάλληλος έχει ενστάσεις οφείλει επίσης να τις υποβάλλει γραπτώς και να ξεκινήσει μια διαδικασία διερεύνησης. Πιθανόν για να αποφευχθούν φαινόμενα εκδικητικών αιτημάτων από τα υψηλότερα επίπεδα της ιεραρχίας.

Αν έχει γίνει η συγκεκριμένη διαδικασία, αν οι προϊστάμενοι ζητήσαν εγγράφως τη διενέργεια ελέγχων ή οι υπάλληλοι έχουν βρει άλλο παράθυρο για την άρνησή τους, είναι άγνωστο. Όμως Χαλάνδρι, Μαρούσι, Νίκαια, Κηφισιά, οι περισσότερες ΔΟΥ της Θεσσαλονίκης αλλά και του Ναυπλίου βρίσκονται πρακτικά σε μόνιμες διακοπές, τουλάχιστον σε ότι αφορά στους ελέγχους. Γιατί όχι μόνο δεν πραγματοποιούν ελέγχους εκτός ωραρίου αλλά δεν πραγματοποιούν ελέγχους ούτε εντός. Τα ρεπορτάζ αναφέρουν ότι την πρώτη εβδομάδα εξορμήσεων δεν πραγματοποίησαν κανέναν έλεγχο. Αντίθετα, στις υπόλοιπες εφορίες από τις 26 Ιουνίου ως τις 3 Ιουλίου, πραγματοποιήθηκαν συνολικά 2.016 έλεγχοι και κινητοποιήθηκαν 723 ελεγκτές.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων όμως, έχει θέσει συγκεκριμένο στόχο ελέγχων που καταμερίζεται ανάλογα με το μέγεθος και την περιοχή. Έλεγχοι αντιστοιχούν σε όλες τις εφορίες. Το ερώτημα είναι τι θα συμβεί σε όσους δεν πιάσουν τον στόχο τους. Η επί της ουσίας απάντηση είναι τίποτα. Η ευθύνη χάνεται μεταξύ του εκάστοτε προϊσταμένου που έχει φυσικά την εποπτεία και όσων εργαζομένων αρνούνται να εργασθούν γνωρίζοντας ότι δεν θα τους κουνήσει κανείς. Βάλτε κάπου ανάμεσα και την πιθανή πολιτική και συνδικαλιστική κάλυψη και θα κατανοήσετε γιατί δεν γίνεται σωστά η δουλειά.

Η υπέρτατη δικαιολογία είναι ότι δεν υπάρχει προσωπικό και ο φόρτος εργασίας είναι μεγάλος. Εδώ και χρόνια ακούμε κυβερνητικές εξαγγελίες για αποσυμφόρηση των εφοριών και απομακρυσμένη εξυπηρέτηση των πολιτών. Κάτι πήγε να γίνει στην αρχή, όμως η σχέση με την εφορία είναι μια σχέση πάθους και δεν κόβεται. Οι εφορίες σε όλη τη χώρα ασφυκτιούν με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι όντως να μην προλαβαίνουν να φέρουν σε πέρας το έργο τους, πολύ περισσότερο να κάνουν ελέγχους εκτός ωραρίου.

Η υπόθεση με το σταυρόλεξο, λόγω της δημοσιότητας προκάλεσε άμεσες αντιδράσεις της φορολογικής διοίκησης. Αντίθετα οι τίμιοι “αρνητές των ελέγχων” παραμένουν στις θέσεις τους οχυρωμένοι πίσω από ένα πλέγμα δικαιολογιών και ασάφειας. Σε αμφότερες τις περιπτώσεις δύσκολα θα υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα. Στο διηνεκές θα υπάρχουν εφοριακοί που θα λύνουν σταυρόλεξα και άλλοι που θα αρνούνται να εργασθούν. Η φορολογική διοίκηση καλείται να φέρει αποτελέσματα χωρίς εργαλεία. Χωρίς αξιολόγηση, χωρίς εξειδικευμένο προσωπικό, χωρίς λογισμικά συστήματα, πολλές φορές χωρίς καν ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Το όποιο αποτέλεσμα παράγεται μόνο χάρη στο φιλότιμο υπαλλήλων που γνωρίζοντας ότι θα μπορούσαν να λουφάρουν, δεν το κάνουν. Γι’ αυτούς και για όλους τους πολίτες που σηκώνουν το βάρος μιας παλαβής φορολογίας η διοίκηση έχει χρέος να σφίξει πολύ τα λουριά. Όχι μόνο υπό το βάρος των αποκαλύψεων στον Τύπο και σίγουρα όχι περιστασιακά.

Ο Σταμάτης Ζαχαρός είναι Αρθρογράφος του NEWS 247 και Σύμβουλος Έκδοσης της 24 MEDIA ( @SZacharos).

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα