Αν ο Χένες ήταν Έλληνας

Αν ο Χένες ήταν Έλληνας

Το παράδειγμα του Ούλι Χένες και η λίστα Λαγκάρντ, που παραμένει στα αζήτητα. Η διαφορά ενός σοβαρού κράτους, από ένα κράτος μπανανία

Δεν μπορώ να φανταστώ τι θα είχε συμβεί στην Ελλάδα αν βλέπαμε μια προσωπικότητα του ποδοσφαίρου του διαμετρήματος του Ούλι Χένες πίσω από τα σίδερα της φυλακής.

Στην Ελλάδα όπου ακόμα και σήμερα βασιλεύει η οργανωμένη ατιμωρησία και η καλπάζουσα διαφθορά κάτι τέτοιο θα ήταν αδιανόητο.

Η Γερμανία ωστόσο δεν είναι Ελλάδα όπου ο ισχυρότερος Πρόεδρος της μεγαλύτερης ποδοσφαιρικής δύναμης στη Χώρα και θρύλος του γερμανικού ποδοσφαίρου, φίλος, της καγκελαρίου Μέρκελ, θα ήταν σήμερα ελεύθερος να θριαμβολογεί για την αθωότητά του, ενάγοντας τους πάντες για τη σπίλωση του ονόματος και της αξιοπρέπειάς του.

Ο Χένες πίστεψε ότι δεν μπορούσε να τον αγγίξει κανείς. Κι έπεσε στην παγίδα. Ανδρώθηκε μέσα στη μεγάλη οικογένεια της Μπάγερν Μονάχου. Σαν ποδοσφαιριστής συνέβαλε στην απόκτηση τριών εθνικών πρωταθλημάτων και τριών Ευρωπαϊκών Κυπέλλων, καθώς και στον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή με την εθνική ομάδα το 1974. Ύστερα από σοβαρό τραυματισμό, ασχολήθηκε με τη διοίκηση της ομάδας, φτάνοντας έως την προεδρία της Μπάγερν.

Ο 62χρονος αποφάσισε μετά την δικαστική απόφαση να μην ασκήσει έφεση στην καταδικαστική απόφαση. Σε σχετική ανακοίνωσή του τόνισε ότι την απόφαση αυτή την επιβάλουν το ήθος, η ευπρέπεια και το αίσθημα ευθύνης.

“Η φοροδιαφυγή ήταν το λάθος της ζωής μου και πρέπει τώρα να υποστώ τις συνέπειες” είπε επί λέξη και στη συνέχεια παραιτήθηκε και από την προεδρία της ομάδας.

Αξιοσημείωτο είναι ότι έδωσε εντολή στους δικηγόρους του να μη ζητήσουν επανεξέταση της υπόθεσης.

Η στάση που κράτησε προκάλεσε θετικές αντιδράσεις στον γερμανικό πολιτικό κόσμο. Για παράδειγμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ δήλωσε στο Βερολίνο: “Η καγκελάριος εξέφρασε τον σεβασμό της στην απόφαση του Ούλι Χένες να αποδεχθεί την καταδίκη από το δικαστήριο και να παραιτηθεί από την προεδρία της Μπάγιερν”.

Στη Γερμανία μετά την αγορά του πρώτου ελβετικού CD με ονόματα υπόπτων για φοροδιαφυγή το Φεβρουάριο του 2010, έχουν γίνει στα γερμανικά κρατίδια πάνω από 55. 000 αυτοκαταγγελίες. Τα ποσά που προκύπτουν από τη συλλογή φόρων μετά από αυτοκαταγγελίες των προηγούμενων χρόνων ανέρχονται σε περίπου 3,5 δις. ευρώ.

Οι Γερμανοί πολίτες αρχίζουν να πιστεύουν ότι υπάρχει κοινωνική δικαιοσύνη μετά την υπόθεση Χένες, του τραγουδιστή Φρέντι Κουίν που είχε κρύψει 900.000, του προέδρου των Γερμανικών Ταχυδρομείων Κλάους Τσουμβίνκελ για σχεδόν 1 εκατομμύριο και του πρώην τενίστα Μπόρις Μπέκερ για 1,7 εκατομμύρια.

Αφορμή για τις έρευνες κατά της φοροδιαφυγής ήταν το ξέσπασμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης το 2008, καθώς τα διογκούμενα κρατικά χρέη αύξησαν την πίεση που ασκείται στις κυβερνήσεις να καταστήσουν πιο δύσκολο για τους πλούσιους να κρύβουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό προκειμένου να μην φορολογούνται.

Όλα αυτά συμβαίνουν στη Γερμανία, στην Ελλάδα βεβαίως που δεν μας έχει αγγίξει η οικονομική κρίση και είναι μαγκιά να φοροδιαφευγεις, κάτι λίστες όπως η περίφημη Λίστα Λαγκάρντ τις έχουμε για εσωτερική κατανάλωση.

* O Στέφανος Νικήτας είναι δημοσιογράφος. Σπούδασε Gestion Des Ressources Humaines στο Πανεπιστήμιο Lille 2 στη Γαλλία και έχει Msc στο Project Management από την Ecole Superieur de Commerce. Τα πρώτα του δημοσιογραφικά βήματα τα έκανε στο τμήμα Παραγωγής Ειδήσεων του Κεντρικού Δελτίου ειδήσεων της ΝΕΤ με την Μαρία Χούκλη από το 2006 έως το 2010. Από τον Νοέμβριο του 2010 βρίσκεται στην 24Media και είναι συντάκτης Διεθνών θεμάτων.
 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα