Αθήνα 2013: “Κολυμπώντας” στη νεροποντή

Αθήνα 2013: “Κολυμπώντας” στη νεροποντή

Η ταλαιπωρία των κατοίκων της Αθήνας κάθε φορά που βρέχει. Τα έργα που δεν έγιναν και γιατί "κολυμπάμε" κάθε φορά που υπάρχουν έκτακτα καιρικά φαινόμενα

Κάθε φορά που ακούω από τους μετεωρολόγους για “έκτακτα καιρικά φαινόμενα” κάνω την προσευχή μου και περιμένω ποια θα είναι η περιοχή που θα πλημμυρίσει.

Στη χώρα που οργάνωσε τους Ολυμπιακούς Αγώνες πριν σχεδόν μια δεκαετία και σκορπίστηκαν δεκάδες εκατομμύρια για αντιπλημμυρικά έργα, μια νεροποντή έδειξε τη γύμνια της πρωτεύουσας.

Για άλλη μια φορά πλημμύρισε το σημείο στη συμβολή Πειραιώς και Χαμοστέρνας, έκλεισε η υπόγεια γέφυρα της Συγγρού στο Δέλτα Φαλήρου και δημιουργήθηκε κυκλοφοριακό κομφούζιο σε όλους τους δρόμους της πρωτεύουσας από τα νερά καθώς τα φρεάτια ήταν πάλι φραγμένα.

Η πυροσβεστική έτρεχε και δεν έφτανε καθώς δέχθηκε τουλάχιστον 250 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων από σπίτια και καταστήματα σε περιοχές του λεκανοπεδίου, όπως και για παροχή βοήθειας σε οχήματα.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα υπήρξε στο Καματερό όπου υπέστη καθίζηση το το οδόστρωμα στη λεωφόρο Φυλής στο τμήμα μεταξύ Γούναρη και Καματερού. Οι εικόνες που μεταδίδονται από το πρωί μόνο οργή μπορούν να προκαλέσουν καθώς εδώ και χρόνια δεν έχει λυθεί οριστικά το πρόβλημα στην περιοχή.

Όπως σχολιάζουν κάτοικοι του Καματερού, στην περιοχή γίνονται έργα στο δρόμο και υπάρχουν έργα αντιστήριξης. Αυτά τα έργα διαρκούν εδώ και ενάμισι χρόνο.

Μπορεί οι υπηρεσίες του δήμου να είχαν ενημερώσει για τα νερά των ρεμάτων, ωστόσο όπως καταγγέλλουν δεν εισακούστηκαν από τους αρμόδιους με αποτέλεσμα η βροχή να δημιουργήσει αυτό το χάος.

Η νεροποντή πρόλαβε τις υπογραφές που έπεσαν πριν λίγες  ημέρες όταν η Περιφέρεια Αττικής σε συνεργασία με τους υπουργούς Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος αποφάσισαν την έναρξη τριών έργων στο δήμο Φυλής για την αντιπλημμυρική θωράκιση του ανατολικού τμήματος της δημοτικής ενότητας Άνω Λιοσίων.

Κάθε φορά που βρέχει στην πόλη αυτή δείχνει απροστάτευτη. Οι ευθύνες γίνονται … μπαλάκι, καθώς για τον καθαρισμό και την συντήρηση των φρεατίων υδροσυλλογής, εμπλέκονται Δήμοι, Περιφέρειες, ΥΠΕΧΩΔΕ και ΕΥΔΑΠ.

Δεν είναι λίγες οι φορές που ποτάμια και παράνομα μπαζωμένα ρέματα υπερχειλίζουν με αποτέλεσμα πολλοί δρόμοι να μεταμορφώνονται σε χείμαρρους που παρασέρνουν  ό,τι βρουν στο διάβα τους.

Δεν είναι λίγες οι φορές που η νεροποντή προκαλεί προβλήματα ακόμα και στην ηλεκτροδότηση μιας και πλημμυρίζουν υπόγειοι υποσταθμοί της ΔΕΗ αλλά και δένδρα πέφτουν πάνω σε καλώδια της ΔΕΗ

Ελάχιστα ενδιαφέρει ποιος φέρει το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για την δημιουργία και επανάληψη αυτών των προβλημάτων. Το αποτέλεσμα είναι ότι η Αττική πνίγηκε, αβοήθητη, στο έλεος των καιρικών φαινομένων και της παντελούς ανικανότητας των αρμοδίων να προστατεύσουν τους πολίτες της.

* O Στέφανος Νικήτας είναι δημοσιογράφος. Σπούδασε Gestion Des Ressources Humaines στο Πανεπιστήμιο Lille 2 στη Γαλλία και έχει Msc στο Project Management από την Ecole Superieur de Commerce. Τα πρώτα του δημοσιογραφικά βήματα τα έκανε στο τμήμα Παραγωγής Ειδήσεων του Κεντρικού Δελτίου ειδήσεων της ΝΕΤ με την Μαρία Χούκλη από το 2006 έως το 2010. Από τον Νοέμβριο του 2010 βρίσκεται στην 24Media και είναι συντάκτης Διεθνών θεμάτων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα