Διπλωματικό πόκερ στην πλάτη νεκρών παιδιών

Διπλωματικό πόκερ στην πλάτη νεκρών παιδιών
© AP

Ποιος μπορεί να κρύβεται πίσω από την επίθεση με χημικά στη Συρία. Ποιος έχει όφελος, ποια στάση κρατούν οι κυβερνήσεις

Η εικόνα των νεκρών παιδιών της Συρίας που έχασαν τη ζωή τους από τα χημικά συγκλόνισε  και τον πλέον αδιάφορο για την ανείπωτη τραγωδία, που συμβαίνει στον εμφύλιο στη Συρία.

Χωρίς να γνωρίζουμε ακόμα, ποιος έριξε τα χημικά, τα ερωτήματα είναι πολλά και οι γνώμες των αναλυτών διίστανται. Το μόνο σίγουρο είναι, ότι το διπλωματικό πόκερ “χοντραίνει” και η χερσαία επέμβαση στην περιοχή είναι μια πιθανότητα.

Αμέσως μετά την τραγωδία, στην οποία σύμφωνα με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα τουλάχιστον 355 άτομα “παρουσίασαν νευρωτοξικα συμπτώματα” και πέθαναν Ρωσία, Κίνα, ΗΠΑ, Ιράν και Ισραήλ και σε δεύτερο πλάνο Γαλλία και Γερμανία πήραν θέση και με τη στάση τους διάλεξαν πλευρά, σε ένα εμφύλιο πόλεμο που μετά το μακελειό δείχνει να αλλάζει φύση. Ο καιρός θα δείξει αν μετά τη χρήση χημικών όπλων στην περιοχή της Δαμασκού την περασμένη εβδομάδα, θα προκαλέσουν μια επέμβαση της Δύσης.

Ποιον ωφέλησε η επίθεση με τα χημικά

Ο Μπασάρ Αλ Ασαντ τους δύο τελευταίους μήνες έδειχνε να κάνει ρελάνς και να ανακαταλαμβάνεται περιοχές, που ανήκαν στους αντικαθεστωτικούς.

Ποιος όμως ωφελείται από την επίθεση; Μπορεί να είναι ο οποιοσδήποτε. Δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι πίσω από την επίθεση μπορεί να κρύβονται οι αντάρτες παρότι μια τυχόν χερσαία επέμβαση από τη Δύση, θα ανατρέψει το καθεστώς Άσαντ πολύ πιο γρήγορα.

Πιθανότατα πίσω από τη φρικτή αυτή επίθεση να είναι η οργάνωση αλ-Νούσρα, που αποτελείται από τους φανατικούς σουνίτες και υποστηρίζεται από τους Σαουδάραβες και τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες, αλλά και από οργανώσεις ισλαμιστών στο Ιράκ.

Σύμφωνα με ειδικούς, εάν πέσει το καθεστώς Άσαντ, αυτοί οι σουνίτες εξτρεμιστές είναι οι άνθρωποι που μπορεί να αναλάβουν τον έλεγχο της Συρίας και να την μετατρέψουν σε μια άκαμπτη ισλαμική θεοκρατία. Θέλουν κάτι τέτοιο οι ξένες δυνάμεις; Κάτι τέτοιο ακόμα δεν έχει ξεκαθαριστεί.

Πιστοί σύμμαχοι του καθεστώτος είναι η Χεζμπολάχ, η οποία προσπαθεί με “νυχιά και με δόντια” να τον κρατήσει στην εξουσία, πράγμα που σημαίνει ότι έχει τη μικρότερη πιθανότητα να ευθύνεται για την επίθεση.

Δεν θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για Χεζμπολάχ, χωρίς το αντίπαλο δέος, το Ισραήλ. Αναλυτές πιστεύουν ότι η επίθεση θα τους ωφελούσε μακροπρόθεσμα καθώς ανατρέποντας τον Άσαντ θα έρθουν στα πράγματα οι Σουνιτές οι οποίοι θα είναι μονίμως σε αντιπαράθεση με την Χεζμπολάχ, την ισχυρή πολιτοφυλακή των Σιιτών στον Λίβανο, αποδυναμώνοντας η μία την άλλη και ασκώντας μικρότερες πιέσεις στο Ισραήλ.

Η στάση των Αμερικανών: Τα “γεράκια” πιέζουν τον Ομπάμα

Ο Δημοκρατικός Αμερικανός Πρόεδρος κατέστησε σαφές, ότι η χώρα του μόνη της δεν μπορεί να σταματήσει τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία και τόνισε ότι, προτού αναλάβει οποιαδήποτε δράση, θα ζητήσει διεθνή στήριξη.

Τα “γεράκια” στο Πεντάγωνο,  είναι χωρισμένα σε δύο μέρη. Άλλοι ζητούν να σταλεί στον Άσαντ ένα σκληρό μήνυμα και άλλοι υποστηρίζουν, ότι η ανάληψη στρατιωτικής δράσης τη δεδομένη στιγμή, θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από όσα θα λύσει. Ανάμεσα στους τελευταίους βρίσκεται και ο ίδιος ο πρόεδρος του Γενικού Επιτελείου, ο στρατηγός Μάρτιν Ντέμπσι.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει η Γαλλική Figaro, σύροι αντάρτες άρχισαν να προελαύνουν στα μέσα Αυγούστου προς τη Δαμασκό, υποστηριζόμενοι από ισραηλινούς, ιορδανούς και αμερικανούς καταδρομείς. Οι ομάδες αυτές είναι οι πρώτες που εκπαιδεύτηκαν από τη CIA σε στρατόπεδο που βρίσκεται στην Ιορδανία.

Η γαλλική εφημερίδα αποδίδει σε αυτό το γεγονός την επίθεση, που φέρεται να έκανε το καθεστώς με χημικά όπλα εκπρόσωπος του  Άσαντ είχε προειδοποιήσει τον περασμένο μήνα ότι τέτοια όπλα δεν θα χρησιμοποιηθούν παρά μόνο σε περίπτωση “εξωτερικής επίθεσης”.

Η θέση του Ιράν

Πέρασαν μέρες ώστε να υπάρχει μια επίσημη αντίδραση από το Ιράν. Είναι ο ίδιος ο  πρόεδρος  του Ιράν, Χασάν Ροχανί,  που το τέσσερις μέρες μετά τη τραγωδία είπε: “Η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στη Συρία και οι θάνατοι αθώων που προκλήθηκαν από χημικούς παράγοντες είναι πολύ οδυνηροί” και πρόσθεσε  “Πολλοί αθώοι στη Συρία τραυματίσθηκαν και μαρτύρησαν από χημικούς παράγοντες και αυτό είναι πολύ οδυνηρό. Καταδικάζουμε πλήρως και κατηγορηματικά τη χρήση χημικών όπλων.”

Εντύπωση ωστόσο κάνει ότι δεν είπε ποιος χρησιμοποίησε χημικά όπλα. Νωρίτερα η Τεχεράνη είχε  κατηγορήσει τους σύρους αντάρτες ότι βρίσκονται πίσω από τις επιθέσεις με τα χημικά.

Ρωσία: Να συνεργαστεί ο Άσαντ με τον ΟΗΕ

Η ρωσική κυβέρνηση, βασικός σύμμαχος του καθεστώς, κάλεσε την Παρασκευή τη Δαμασκό να συνεργαστεί με τον ΟΗΕ, μετά την επίσημη υποβολή αιτήματος εκ μέρους του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Μπαν Γκι-μουν να επιτραπεί στους επιθεωρητές να διεξάγουν έρευνα.

Σε ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται, ότι σε τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του επικεφαλής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι συμφώνησαν στην ανάγκη διεξαγωγής αντικειμενικής έρευνας.

“Η ρωσική πλευρά κάλεσε τη συριακή κυβέρνηση να συνεργαστεί με τους ειδικούς του ΟΗΕ. Εναπόκειται τώρα στην αντπολίτευση να εγγυηθεί ασφαλή πρόσβαση στην αποστολή στο σημείο, όπου καταγγέλλεται ότι σημειώθηκε το περιστατικό» επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση.”

Κίνα: Να συγκρατηθεί μεταβατική κυβέρνηση

“Οι ειδικοί του ΟΗΕ για τα χημικά όπλα θα πρέπει να είναι αντικειμενικοί και να συνεργάζονται πλήρως με την κυβέρνηση της Συρίας στο έργο τους”, τόνισαν  οι κινεζικές αρχές μετά τις κατηγορίες της συριακής αντιπολίτευσης ότι οι δυνάμεις που πρόσκεινται στο καθεστώς χρησιμοποίησαν χημικά εναντίον πολιτών.

“Η θέση της Κίνας είναι ξεκάθαρη. Ανεξαρτήτως του ποια πλευρά χρησιμοποιεί χημικά όπλα στη Συρία, η Κίνα εναντιώνεται πλήρως” στη χρήση τους, αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών που στάλθηκε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Η Κίνα, αν και έχει ασκήσει βέτο σε προηγούμενες απόπειρες των δυτικών χωρών να επιβάλουν κυρώσεις στον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ, υποστηρίζει ότι δεν παίρνει το μέρος της μίας ή της άλλης πλευράς και έχει καλέσει τη συριακή κυβέρνηση να ξεκινήσει διάλογο με την αντιπολίτευση και να κάνει τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να ανταποκριθεί στο αίτημα για πολιτική αλλαγή. Στο πλαίσιο αυτό, το Πεκίνο υποστηρίζει ότι θα πρέπει να συγκροτηθεί μεταβατική κυβέρνηση στη Συρία.

Η Γερμανία επικρίνει Μόσχα και Πεκίνο

Τη στάση της Μόσχας και του Πεκίνου στον ΟΗΕ όσον αφορά το συριακό επέκρινε η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, σε συνέντευξή της που δημοσιεύθηκε  το Σάββατο στο περιοδικό Focus.

Ρωσία και Κίνα εμπόδισαν στα Ηνωμένα Έθνη την ψήφιση απόφασης που θα ζητούσε από τη Συρία να επιτρέψει στους επιθεωρητές του οργανισμού να ερευνήσουν σχετικά με τις καταγγελίες για επίθεση με χημικά όπλα.

Η Μέρκελ τονίζει, ότι “δυστυχώς, η στάση της Ρωσίας και της Κίνας εμπόδισε μια επίσημη απόφαση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ που θα ζητούσε εγγυήσεις για την ελεύθερη πρόσβαση των επιθεωρητών του ΟΗΕ” στις περιοχές, στις οποίες σημειώθηκε η καταγγελθείσα επίθεση με χημικά όπλα.

Μπλόκο στο Συμβούλιο Ασφαλείας από Κίνα-Ρωσια για κοινή δήλωση.

Στις 22 Αυγούστου, τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας ζήτησαν σε έκτακτη συνεδρίαση να «ριχτεί φως» στις καταγγελίες, ωστόσο δεν εξέδωσαν -λόγω της αντίθεσης Ρωσίας και Κίνας- κοινή δήλωση που να καλεί ξεκάθαρα στην άμεση διενέργεια έρευνας από τους επιθεωρητές του ΟΗΕ που βρίσκονται ήδη στη Συρία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία και η Γαλλία είναι μεταξύ των περίπου 35 χωρών που ζήτησαν από τον επικεφαλής ερευνητή του ΟΗΕ Άκε Σέλστρομ του οποίου η ομάδα είναι αυτή τη στιγμή στη Συρία, να ερευνήσει τις καταγγελίες το συντομότερο δυνατόν.

Εν τούτοις όπως είπε η πρέσβης της Αργεντινής στο Συμβούλιο Ασφαλείας δεν υιοθετήθηκε μια επίσημη δήλωση για την καταγγελία περί χρήσης χημικών από τις κυβερνητικές δυνάμεις του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Ένας διπλωμάτης στα Ηνωμένα Έθνη δήλωσε ότι η Ρωσία και η Κίνα, τα δύο από τα τρία μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας που προσπαθούν από την αρχή της κρίσης στη Συρία να στηρίξουν το καθεστώς Άσαντ ήταν αντίθετες με την υιοθέτηση μιας κοινής δήλωσης.

Πηγή: Le Firago, Monde diplomatique, Spiegel, Reuters, AP, ΑΠΕ-ΜΠΕ

* O Στέφανος Νικήτας είναι δημοσιογράφος. Σπούδασε Gestion Des Ressources Humaines στο Πανεπιστήμιο Lille 2 στη Γαλλία και έχει Msc στο Project Management από την Ecole Superieur de Commerce. Τα πρώτα του δημοσιογραφικά βήματα τα έκανε στο τμήμα Παραγωγής Ειδήσεων του Κεντρικού Δελτίου ειδήσεων της ΝΕΤ με την Μαρία Χούλκη από το 2006 έως το 2010. Από τον Νοέμβριο του 2010 βρίσκεται στην 24Media και είναι συντάκτης Διεθνών θεμάτων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα