Για την Ελλάδα του Fail story

Για την Ελλάδα του Fail story
Σκίτσο του Ολλανδού Arend van Dam

Η εικόνα που έχουν οι πολίτες της Ευρώπης για εμάς και το διαδίκτυο ως μέσο αλήθειας. Γιατί πρέπει να τους κάνουμε να δούνε πίσω από το υποτιθέμενο "Success Story"

Η Ελλάδα εξακολουθεί κατά καιρούς να παράγει πρωτοσέλιδα σε μεγάλες εφημερίδες του εξωτερικού και κεντρικά δελτία ειδήσεων των καναλιών.

Οι ανταποκρίσεις τους ωστόσο είναι ελλιπείς και θα τολμούσα να πω ότι δεν αναδεικνύουν τα πραγματικά προβλήματα της καθημερινότητας των Ελλήνων πολιτών.

Συνάδελφοι από το εξωτερικό “οργώνουν” τη χώρα παράγοντας πολλές φορές πρωτογενές ρεπορτάζ που θα ζηλεύαμε στην Ελλάδα

Από τα ρεπορτάζ τους μπορεί κανείς να συμπεράνει ότι δεν ακολουθούν κάποια “γραμμή” που τους υποχρεώνει να αποκρύψουν κάτι ωστόσο η παραγωγή των ειδήσεων και η ανάλυση επιμέρους ζητημάτων που προκύπτουν δεν δημιουργούν συνειδησιακή ταύτιση με το Ελληνικό δράμα.

Μιλώντας με Ευρωπαίους του Βορρά μετά από τρία χρόνια σκληρής λιτότητας τα στερεότυπα για τους τεμπέληδες Έλληνες καλά κρατούν.

Οι φορολογούμενοι στην Γερμανία, τη Φιλανδία ακόμα και στη Γαλλία θεωρούν λανθασμένα ότι μας προσφέρουν τα χρήματά τους για να σωθούμε.

Ποιος φταίει γι’ αυτή την εικόνα στο εξωτερικό; Μα φυσικά η πολιτεία η οποία δε φρόντισε να επικοινωνήσει τι πραγματικά συμβαίνει στη χώρα. Αντ’ αυτού επικοινωνιακά μιλά για Success Story.

Ο μέσος Ευρωπαίος λοιπόν, δεν μπορεί να αντιληφθεί ότι στην χώρα υπάρχει ανθρωπιστική κρίση. Δεν γνωρίζει καν νούμερα που σοκάρουν, όπως αυτό της ανεργίας που ξεπερνά το 27%.

Πολλές είναι οι συντηρητικές εφημερίδες που με τη ρητορική τους θέλουν να φοβίσουν τους πολίτες λέγοντας “Αν δε συμμορφωθείτε και δε μειώσετε τις απαιτήσεις σας θα γίνουμε και εμείς σαν την Ελλάδα”.

Έτσι λοιπόν στα μάτια αυτού του κόσμου ο Έλληνας έπαθε ότι του άξιζε γιατί έκλεβε, ήταν τεμπέλης, σπαταλούσε τα κοινοτικά κονδύλια.

Πως ορισμένες μεμονωμένες προσπάθειες πολιτών θα πολλαπλασιαστούν και θα γίνει γνωστό στο ευρύ κοινό τη το πραγματικό συμβαίνει στην Ελλάδα;

Δεν πιστεύω βεβαίως ότι αυτό μπορεί να γίνει μέσω της Ελληνικής τηλεόρασης γιατί όσο καλές και να είναι ορισμένες παραγωγές αυτές είναι για εσωτερική κατανάλωση και έτσι όπως προβάλλονται είναι για να ρίχνουν στάχτη στα μάτια και όχι να εξηγούν το πρόβλημα.

Τι πρέπει λοιπόν να γίνει;

Όπλο μας είναι διαδίκτυο και τα κοινωνικά δίκτυα τα οποία ακόμα δεν ελέγχονται. Αν  γίνει  μια καλά οργανωμένη προσπάθεια, μέσα σε λίγο χρόνο θα μάθουν στο εξωτερικό τα πραγματικά  προβλήματα των Ελλήνων.

Σήμερα το Διαδίκτυο έχει ένα τεράστιο ποσοστό δημοσιεύσεων που προστίθενται καθημερινά και εξελίσσεται ως η ισχυρότερη πηγή πληροφορίας. Δεν θα άλλαζε η εικόνα και ίσως η στάση τους, αν  ο κάθε Ευρωπαίος είχε πραγματική εικόνα από τα νοσοκομεία και τα σχολεία της χώρας και καταλάβαινε τα αποτελέσματα της μνημονιακής πολιτικής;

Είναι δύσκολο να γίνουν τέτοιου είδους ρεπορτάζ; Όχι βέβαια. Φαντασία και θέληση χρειάζεται και διάθεση να προβληθεί η αλήθεια.

Τι λείπει λοιπόν; Να οργανωθούμε και να δείξουμε τις πραγματικές εικόνες…την Ελλάδα του Fail Story.

* O Στέφανος Νικήτας είναι δημοσιογράφος. Σπούδασε Gestion Des Ressources Humaines στο Πανεπιστήμιο Lille 2 στη Γαλλία και έχει Msc στο Project Management από την Ecole Superieur de Commerce. Τα πρώτα του δημοσιογραφικά βήματα τα έκανε στο τμήμα Παραγωγής Ειδήσεων του Κεντρικού Δελτίου ειδήσεων της ΝΕΤ με την Μαρία Χούκλη από το 2006 έως το 2010. Από τον Νοέμβριο του 2010 βρίσκεται στην 24Media και είναι συντάκτης Διεθνών θεμάτων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα