Ο στρατηγός, η Βεγγάζη και ένα ροζ σκάνδαλο

Ο στρατηγός, η Βεγγάζη και ένα ροζ σκάνδαλο
Ομπάμα και Πετρέους στην Βαγδάτη

Η υπόθεση Πετρέους, η μανία των Αμερικανών με τα σεξουαλικά σκάνδαλα και η κατάθεση για το μακελειό της Βεγγάζης που δεν έγινε ποτέ

Ο Ντέιβιντ Πετρέους, είναι μια από τις πιο γνωστές φυσιογνωμίες από τον χώρο του στρατού στις Η.Π.Α. “Οι επιδόσεις ως στρατηγικού μυαλού και αρχιστράτηγου στο πεδίο της μάχης μπορούν άνετα να συγκριθούν με εκείνες του Κρέιτον Εϊμπρααμς, του Αϊζενχάουερ ή του Τζορτζ Πάτον”, σύμφωνα με τη Wall Street Journal.

Είναι δυνατόν μια ροζ υπόθεση να τον αναγκάσει σε παραίτηση,  από την διεύθυνση της CIA,  βάζοντας πρόωρο τέλος στην καριέρα του;

Του την “έστησαν” από τον Λευκό Οίκο ή πληρώνει το “μάρμαρο” του φιάσκου της Βεγγάζης; Πως αυτός που ουσιαστικά  γλίτωσε τις ΗΠΑ από την ταπείνωση στο Ιράκ εξαιτίας του συνδυασμού προσωπικών λαθών και μιας κουλτούρας μηδενικής ανοχής διασύρεται;

Από τη στιγμή που ξέσπασε το σκάνδαλο ακόμα και “σοβαρές” εφημερίδες ασχολήθηκαν με τον Πετρέους τόσο όσο δεν ασχολήθηκαν τα τελευταία σαράντα χρόνια που ήταν στο στράτευμα. Στις Η.Π.Α ό,τι και να έχεις κάνει στην καριέρα σου σε περίπτωση σεξουαλικού σκανδάλου όλος ο τύπος ασχολείται μαζί σου.

Πρόσφατα παραδείγματα ( το καθ’ ένα διαφορετικής φύσης) ο Τάιγκερ Γουντς, ο Ντομινίκ Στρος-Καν, ακόμα και ο Μπίλ Κλίντον με τον θρυλικό λεκέ στο φουστάνι της Μόνικα Λουίνσκι.

Εύκολα μπορεί κανείς να συμπεράνει ότι λόγω κουλτούρας των Αμερικανών εάν θέλει κανείς να “κάψει” κάποιον του βγάζει τα άπλυτα στη φόρα.

Για τον Πετρέους ακούγεται  ότι επρόκειτο να καταθέσει στην έρευνα γύρω από την επίθεση στο αμερικανικό προξενείο της Βεγγάζης, στις 11 Σεπτεμβρίου, η οποία προκάλεσε τον θάνατο και του πρέσβη των ΗΠΑ στη Λιβύη.

Αρκετοί θεωρούν ότι η CIA φέρει σοβαρές ευθύνες για τα όσα έγιναν εκεί -ενώ κάποιοι ισχυρίζονται ότι η βιογράφος και ερωμένη του Πετρέους είχε πρόσβαση και σε απόρρητες πληροφορίες- ανάμεσα στις οποίες ενδεχομένως κάποιες αφορούσαν και τα τεκταινόμενα στη Λιβύη. Βεβαίως όλα αυτά είναι εικασίες που απλά τις αναφέρουμε.

Τι προηγήθηκε της παραίτησης;

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ η Πόλα Μπράντγουελ συναντά το 2006 για πρώτη φορά τον Πετρέους στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. Δυο χρόνια αργότερα εκπονεί ένα διδακτορικό το οποίο περιλαμβάνει τη μελέτη για τις διοικητικές πρακτικές και ικανότητες του Πετρέους. Ο ίδιος την προσκαλεί να τον επισκεφτεί στην Ουάσινγκτον και να τον συνοδεύσει στο πρόγραμμά του.

Το 2010 πλέον είναι επικεφαλής στον πόλεμο του Αφγανιστάν και η Πόλα τον επισκέπτεται ώστε να καταγράψει τις δραστηριότητες του.

Ένα χρόνο αργότερα συνταξιοδοτείται από το στράτευμα και τον Σεπτέμβριο του 2012 ορκίζεται διευθυντής της CIA.

Λίγες μέρες πριν τις εκλογές ο Πετρέους ανακρίνεται από ομοσπονδιακούς πράκτορες και αφού έχει συμβουλευτεί τον διευθυντή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Τζ. Κλάπερ αποφασίζει να παραιτηθεί κάτι που πληροφορείται και ο ίδιος ο Ομπάμα.

Δυο μέρες μετά τις εκλογές, στις 8 Νοεμβρίου ο Ομπάμα καλεί τον Πετρέους και αποδέχεται την παραίτηση του.

Το σκάνδαλο έχει και παράπλευρες απώλειες καθώς και ο στρατηγός Τζον Άλεν, είχε χιλιάδες σελίδες επικοινωνίας με την Τζιλ Κέλεϊ,  η οποία προσέφερε εθελοντική εργασία ως σύνδεσμος με τις οικογένειες των στρατιωτών στην αεροπορική βάση Μακντίλ.

Η Κέλεϊ είχε καταγγείλει στο FBI τον περασμένο Μάιο ότι λάμβανε απειλητικά ηλεκτρονικά μηνύματα από την Πόλα Μπρόντγουελ, με την οποία ο Πετρέους είχε ερωτική σχέση.

Το σίριαλ αναμένεται να έχει συνέχεια. Το σίγουρο είναι πάντως ότι δεν πρόκειται για μια παραίτηση λόγω της σχέσης ενός στρατηγού με τη βιογράφο του

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα