Θέλει η Γερμανία να βγούμε φέτος στις αγορές;

Θέλει η Γερμανία να βγούμε φέτος στις αγορές;

Ο στόχος για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, η στάση των Γερμανών και το παράδειγμα της Ιρλανδίας

Πολύ κρίσιμη θα είναι η επόμενη περίοδος για την Κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου οι οποίοι μέχρι στιγμής ελέω Ευρωπαϊκής Προεδρίας πήραν από την Τρόικα φιλί ζωής για έξι μήνες.

Το κυβερνητικό επιτελείο δημιουργεί τεχνηέντως προσδοκίες ότι η χώρα θα μπορέσει να βγει μερικώς στις αγορές στο Β’ εξάμηνο του 2014 κάτι που έκανε με επιτυχία η η Ιρλανδία την περασμένη εβδομάδα όταν η χώρα πούλησε 10ετη ομόλογα με επιτόκιο μόλις 3,5%.

Αυτή η εξέλιξη οδηγεί μερίδα αναλυτών να πιστεύουν ότι μετά την Ιρλανδία ανοίγει ο δρόμος και για την Ελλάδα.

Στην παρούσα φάση κάτι τέτοιο είναι αδύνατο καθώς ο όποιος σχεδιασμός της κυβέρνησης για μερική έξοδο στις αγορές σκοντάφτει στις αντιρρήσεις της Γερμανίας.

Το μήνυμα που προσπαθούν να περάσουν οι Γερμανοί είναι: “Η Ελλάδα είναι αδύνατον να βγει στις αγορές”, κάτι που υποστήριξε και ο επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank Γιοργκ Κρέμερ ο οποίος σε συνέντευξή του στην D.W είπε:  “Δεν θεωρώ διόλου ρεαλιστικό αυτόν τον στόχο. Δεν γνωρίζω κανέναν οικονομολόγο, κανέναν παρατηρητή ή ειδικό σε θέματα κεφαλαιαγορών που να πιστεύει πραγματικά ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει φέτος στις αγορές. Δεν είναι διόλου ρεαλιστικό να βρει η Αθήνα αγοραστές για τα ομόλογά της”.

Ο Κρέμερ αναφερόμενος στο δημόσιο χρέος της Ελλάδας εκτιμά ότι είναι δύσκολα διαχειρίσιμο μακροπρόθεσμα, εφόσον αποτελεί το 175% του ΑΕΠ.

Η Γερμανία λοιπόν εμφανίζεται αρνητική στην έξοδο της Ελλάδας στις αγορές εν όψει της διαπραγμάτευσης για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού των 11 δις ευρώ τη διετία 2014-2015 καθώς θέλει να διασφαλίσει ότι η Ελλάδα δε θα χαλαρώσει την προσπάθεια προσαρμογής.

Το Βερολίνο θα προσπαθήσει να πιέσει με κάθε μέσο την Ελληνική κυβέρνηση να ακολουθήσει το πρόγραμμα, γνωρίζοντας ότι ο πολιτικός χρόνος της παρούσας κυβέρνησης εξαντλείται.

Με κάθε τρόπο, η κυβέρνηση τους μεταφέρει ότι η πλειοψηφία στην βουλή είναι οριακή, και είναι έκδηλη η αδυναμία περαιτέρω νομοθέτησης σκληρών μνημονιακών μέτρων.

Δεν είναι μακριά η μέρα όμως που Σαμαράς και Βενιζέλος θα βρεθούν σε δίλημμα καθώς η ανάγκη πρόσθετης χρηματοδότησης είναι υπαρκτή.

Η Ελλάδα δεν είναι Ιρλανδία

Το πρόβλημα στην Ιρλανδία δεν ήταν ποτέ δημοσιονομικό, αλλά καθαρά τραπεζικό. Η Ιρλανδία για παράδειγμα ουδέποτε είχε πρόβλημα χρέους. Όταν άρχισε η κρίση το χρέος επί του ΑΕΠ της χώρας ήταν στο 25%.

Ο τραπεζικός κλάδος στα χρόνια των παχέων αγελάδων έδωσε μεγάλη έμφαση στον δανεισμό ακινήτων και όταν έπεσαν οι τιμές, ανακάλυψε ότι είχε αναλάβει περισσότερο ρίσκο από ό,τι έπρεπε. Με αποτέλεσμα να χρειαστεί να ανακεφαλαιοποιηθεί το τραπεζικό σύστημα με το κόστος να το αναλαμβάνει ο φορολογούμενος.

Η Ελλάδα για να καταφέρει να βγει στις αγορές υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις που είναι σχεδόν αδύνατο να ολοκληρωθούν μέσα στο επόμενο εξάμηνο.

Αρχικά πρέπει να  ολοκληρωθεί η διαδικασία της νέας αναδιάρθρωσης χρέους (OSI), ώστε να πεισθούν οι αγορές ότι δημόσιο χρέος της Ελλάδας είναι πλέον βιώσιμο, κάτι που μπλοκάρουν αυτή τη στιγμή οι  Γερμανοί.

Δεύτερον να επιταχυνθούν οι διαρθρωτικές αλλαγές στην οικονομία ώστε τα πρωτογενή πλεονάσματα να στηρίζονται σε υγιείς βάσεις κάτι που φαντάζει σήμερα σουρεαλιστικό με τους συσχετισμούς που υπάρχουν.

Και τρίτον να υπάρξει διάθεση από τις αγορές να αναλάβουν ρίσκα.

Εφόσον πληρούνται οι ανωτέρω συνθήκες, θα είναι επιτυχής η έξοδος της χώρας στις αγορές. Προλαβαίνει η αποδυναμωμένη κυβέρνηση να καταφέρει και τα λόγια να γίνουν πράξη;

* O Στέφανος Νικήτας είναι δημοσιογράφος. Σπούδασε Gestion Des Ressources Humaines στο Πανεπιστήμιο Lille 2 στη Γαλλία και έχει Msc στο Project Management από την Ecole Superieur de Commerce. Τα πρώτα του δημοσιογραφικά βήματα τα έκανε στο τμήμα Παραγωγής Ειδήσεων του Κεντρικού Δελτίου ειδήσεων της ΝΕΤ με την Μαρία Χούκλη από το 2006 έως το 2010. Από τον Νοέμβριο του 2010 βρίσκεται στην 24Media και είναι συντάκτης Διεθνών θεμάτων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα