Το Ισραήλ και ο υπουργός Eurovision της Ελλάδας
Διαβάζεται σε 5'
Όχι κύριε Άδωνι Γεωργιάδη, δεν είναι το Ισραήλ αυτό που βιώνει “δύσκολες στιγμές”.
- 18 Μαΐου 2025 19:37
«Πάντως, πέραν της μεγάλης χαράς και υπερηφάνειας που μας έδωσε η χθεσινή Ελληνική συμμετοχή, για την οποία οφείλουμε ειλικρινή συγχαρητήρια, αξίζει να επισημανθεί το φαινόμενο με την συμμετοχή του Ισραήλ. Σε όλη την Ευρώπη το κοινό επέλεξε ως πρώτη του προτίμηση το Ισραήλ και οι καλλιτεχνικές επιτροπές, πάντα αριστερόστροφες, παντού και εδώ το έριξαν πολύ χαμηλά (εμείς απαράδεκτα χαμηλά). Πλήρης διάσταση κόσμου και επιτροπών. Μπράβο στον κόσμο που δεν επηρεάστηκε από την προπαγάνδα της Αριστεράς και στήριξε τη μεγάλη Δυτική Δημοκρατία της Μέσης Ανατολής σε αυτές τις δύσκολες στιγμές και στον διαγωνισμό αυτό» (18/5/25).
«Είμαι πάρα πολύ ευτυχής που, παρά το φοβερό μπούλινγκ έως και εκφοβισμό, απειλές κατά της ζωής της και όλα όσα είδαμε να έχουν συμβεί (η εκπρόσωπος του Ισραήλ πήρε τη δεύτερη θέση). Με τα γιουχαΐσματα μέσα στην αίθουσα από ένα κοινό εμφανώς εχθρικό προς το Ισραήλ, σε μια πόλη της Σουηδίας που έχει πολύ μεγάλο ποσοστό μουσουλμάνων. Ως γνωστόν, σχεδόν είναι όλοι μουσουλμάνοι εκεί. Με μια σύμπτωση πολιτών, αριστερών κινημάτων και αριστεριστών κινημάτων της Ευρώπης μαζί με τους ισλαμιστές σε πλήρη συμμαχία κατά του Ισραήλ. Η κυρία αυτή, όχι μόνο τραγούδησε πολύ ωραία, αλλά πήρε και τη δεύτερη θέση, την ψήφο του ευρωπαϊκού κοινού. Οι Ευρωπαίοι πολίτες που συμμετείχαμε χθες όλοι στην ψηφοφορία της Eurovision, στείλαμε ένα μήνυμα. Αυτή η καινούργια περίοδος αντισημιτισμού που έχει γεννηθεί στη Δύση, υποβοηθούμενη από την ανοησία της άκρας αριστεράς, που δεν αντιλαμβάνονται ότι αν ποτέ επικρατούσαν οι δυνάμεις της Χαμάς στην Ευρώπη, δεν θα μπορούσαν να βγουν από το σπίτι τους» (12/5/24).
Αν αναρωτιέστε ποιο είναι το κοινό σημείο ανάμεσα στα δύο αποσπάσματα, η απάντηση είναι εύκολη. Ανήκουν στο ίδιο πρόσωπο. Τον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος τα τελευταία δύο χρόνια -την επομένη του μουσικού διαγωνισμού της Eurovision- εμφανίζεται ως υπέρμαχος της συμμετοχής του Ισραήλ και φανατικός πολέμιος των διαδηλωτών ανά τον κόσμο που υποστηρίζουν τον λαό της Παλαιστίνης και αντιτίθενται στη σφαγή του.
Μόνη διαφορά, η εκπρόσωπος Ισραήλ. Πέρυσι ήταν η Eden Golan, φέτος η Yuval Raphael.
Κατά τ’ άλλα, είτε με 35.000 νεκρούς (σ.σ. ο αριθμός τέτοια περίοδο πέρυσι) είτε με 53.000 (σ.σ. τα τελευταία δεδομένα από την έναρξη του πολέμου), ο υπουργός στηρίζει κάθε χρόνο «Ισραήλ» στη Eurovision για να στείλει… μήνυμα.
Πρώτον, ότι οι καλλιτεχνικές επιτροπές που βαθμολογούν είναι παντελώς άσχετες με τη μουσική και κυρίως «αριστερόστροφες». Οκ, μπορεί η Eurovision να θεωρείται κατά πολλούς -και ίσως να είναι- ως ένα πανηγυράκι με κυριαρχικό μόνο τον εμπορικό χαρακτήρα, ωστόσο από πού προκύπτει τέτοια απαξίωση και υποτίμηση των επιτροπών, και δη της ελληνικής; Από το γεγονός ότι δεν βρισκόταν στην επιλογή προτίμησής τους η επιλογή του κ. Γεωργιάδη;
Δεύτερον, ότι οι ψήφοι του κοινού σημαίνουν μαζική στήριξη των πολεμικών επιχειρήσεων του Ισραήλ «που βιώνει δύσκολες στιγμές», και ταυτόχρονα εναντίωση στην «προπαγάνδα της Αριστεράς» που επιμένει να μιλά για γενοκτονία στη Γάζα. Πέρα από το γεγονός ότι πρόκειται για μια αυθαίρετη σύνδεση που στερείται οποιασδήποτε βάσης, ο υπουργός συνειδητά παραβλέπει τις δυναμικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στους δρόμους της Βασιλείας, καθώς και αντίστοιχες καλλιτεχνών.
Τρίτον, ότι το Ισραήλ είναι το θύμα της όλης υπόθεσης τόσο από μουσικής όσο και από ανθρωπιστικής σκοπιάς. Ας παραβλέψουμε, δε, ότι οι λέξεις «Παλαιστίνη» και Λωρίδα της Γάζας» αγνοούνται από το λεξιλόγιο κι ας μιλήσουμε με δεδομένα, ακόμη και θαυμαστών του κ. Γεωργιάδη, όπως ο Αμερικανός πρόεδρος.
Την περασμένη Παρασκευή (16/5), ο Ντόναλντ Τραμπ -που δεν φημίζεται μάλιστα για τα φιλοπαλαιστινιακά του αισθήματα- δήλωσε ότι οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα λιμοκτονούν, ύστερα από ακόμη ένα βράδυ μαζικών και πολύνεκρων αεροπορικών επιδρομών του Ισραήλ στον παλαιστινιακό θύλακα. «Πρέπει να βοηθήσουμε και τους Παλαιστίνιους. Ξέρετε, πολλοί άνθρωποι λιμοκτονούν στη Γάζα…».
Λίγες μόλις ημέρες πριν, Ισραηλινοί αξιωματούχοι που παρακολουθούν τις ανθρωπιστικές συνθήκες προειδοποίησαν τους διοικητές τους, σύμφωνα με δημοσίευμα της έγκριτης αμερικανικής εφημερίδας New York Times, ότι πολλές περιοχές της Γάζας θα εξαντλήσουν σύντομα τα τρόφιμα που χρειάζονται για να καλύψουν τις βασικές διατροφικές ανάγκες. Σύμφωνα με αυτούς, οι οποίοι μίλησαν ανώνυμα για να προστατεύσουν ευαίσθητες πληροφορίες, απαιτούνται άμεσα βήματα για να αποκατασταθούν γρήγορα οι αποστολές βοήθειας και να αποφευχθεί η ευρεία πείνα. Παρά τη δημόσια στάση του Ισραήλ, πολλοί εντός του στρατιωτικού κατεστημένου αναγνωρίζουν ότι ο αποκλεισμός έχει επιδεινώσει την κατάσταση και κινδυνεύει να προκαλέσει μια μεγαλύτερη ανθρωπιστική καταστροφή.
Την προηγούμενη Δευτέρα (12/5), δε, νέα μελέτη της Integrated Food Security Phase Classification (σ.σ. είναι το εργαλείο της διεθνούς κοινότητας και των Ηνωμένων Εθνών για τη μέτρηση της πείνας παγκοσμίως) κατέδειξε τον υψηλό κίνδυνο λιμού για ολόκληρο τον πληθυσμό της Γάζας. Εάν το Ισραήλ προχωρήσει, όπως όλα δείχνουν, με τη σχεδιαζόμενη στρατιωτική κλιμάκωση, ανέφερε η έκθεση, «η συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων στη Λωρίδα της Γάζας δεν θα έχει πρόσβαση σε τρόφιμα, νερό, στέγη και φάρμακα».
Μετά απ’ όλα αυτά, μήπως ήρθε η ώρα ο κ. Γεωργιάδης να αναθεωρήσει τα λεγόμενά του, ότι το Ισραήλ είναι αυτό που βιώνει «δύσκολες στιγμές», και να μην κλείνει τα μάτια στον αφανισμό που συντελείται και που θα στοιχειώνει τη συνείδηση του πολιτισμού μας;