Η χώρα που οι ‘αρμόδιοι’ δεν φταίνε ποτέ

Η χώρα που οι ‘αρμόδιοι’ δεν φταίνε ποτέ
Έντονη χιονόπτωση στην πόλη των Τρικάλων την Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2017. Το χιόνι που ξεκίνησε να πέφτει από τις 4 τα ξημερώματα το μεσημέρι είχε φτάσει σε ύψος τους 40 πόντους δημιουργώντας προβλήματα τόσο στην κυκλοφορία πεζών και οχημάτων (τα οποία κυκλοφορούσαν μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες). Η θερμοκρασία δεν ξεπέρασε τους -4 βαθμούς και πολλά καταστήματα παρέμειναν κλειστά ενώ ο δήμος Τρικκαίων απο νωρίς το πρωΐ με την χρήση γκρέιντερ και άλλων μηχανημάτων κρατούσε ανοιχτές τις κεντρκές οδικές αρτηρίες της πόλης. (EUROKINISSI/ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ) Eurokinissi

Η σφοδρότητα της κακοκαιρίας γέμισε πληγές την χώρα και έδειξε πάλι αυτό που ο κόσμος το έχει τούμπανο και οι “υπεύθυνοι” κρυφό καμάρι: Το πολιτικό προσωπικό δεν φταίει ποτέ και για τίποτα!

Σε αυτόν τον τόπο μερικά πράγματα δεν αλλάζουν, κι ας αλλάζουν οι κυβερνήσεις, κι ας αλλάζουν οι δήμαρχοι, κι ας αλλάζουν οι περσόνες που παριστάνουν ότι συζητάνε στα τηλεοπτικά πάνελ. Και το βασικό, που έτσι το βρήκαμε τους καιρούς της αφθονίας και έτσι το κρατάμε στους καιρούς της ανέχειας, είναι ότι ποτέ δεν φταίνε οι “αρμόδιοι”.

Όπως το είπε πολύ χαρακτηριστικά και πολύ αποκαλυπτικά ο Μουζάλας, “Δεν νομίζω ότι πρέπει να παραιτηθεί ο Μουζάλας”! Ναι, έτσι ακριβώς μίλησε για τον εαυτό του, σε τρίτο πρόσωπο. Και έτσι εύκολα ο Μουζάλας “απάλλαξε” τον Μουζάλα, ώστε να μπορεί να συνεχίσει χωρίς… αναστοχασμούς, και χωρίς αλλαγές τακτικής και στρατηγικής, τα ίδια λάθη.

Κάτι αντίστοιχο άλλωστε είπε και ο Βίτσας, δηλώνοντας -για τα μάτια του κόσμου- ότι δεν αναζητεί δικαιολογίες: “Με μία έννοια και είναι κοινή πεποίθηση και δική μου και του Γιάννη Μουζάλα, πιαστήκαμε απροετοίμαστοι λόγω της σφοδρότητας των καιρικών συνθηκών”. Βέβαια, η γλώσσα των μετεωρολόγων είχε μαλλιάσει από τις πολλές προειδοποιήσεις για αυτήν την σφοδρότητα αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα για τους υπουργούς μας που παριστάνουν ότι δεν έπιασε τίποτα το αυτί τους.

Σε κάθε περίπτωση, το “πιαστήκαμε απροετοίμαστοι” ακούγεται καλύτερα από το “πιαστήκαμε αδιάβαστοι” το οποίο είναι πολύ κοντύτερα στην αλήθεια και η προσχηματική ομολογία του “αιφνιδιασμού” είναι μια κάποια λύση, Γιατί εάν αυτή η συζήτηση μείνει ανοιχτή θα ανοίγουν κάθε ημέρα και άλλα ζητήματα από αυτά που προφανώς καίνε ένθεν κακείθεν: Πόσα κονδύλια απορροφήθηκαν και πόσα έμειναν στα αζήτητα, πόσα κατέληξαν στην ηπειρωτική Ελλάδα και πόσα στα νησιά, πόσα πήγαν σε μελέτες και πόσα έγιναν υποδομές, πόσα διαχειρίζονται ΜΚΟ και πόσα το κράτος κοκ

Ενώ δείχνοντας ο ένας τον άλλο, με σαφείς αναφορές ή με υπονοούμενα, οι ΜΚΟ και η ΕΕ την ελληνική πολιτεία και η πολιτεία “ορισμένες” ΜΚΟ και “ορισμένα κράτη της ΕΕ”, τα πράγματα μπερδεύονται και αφήνουν ελεύθερο το πεδίο στους “επιστήμονες” της επικοινωνιακής λούφας και παραλλαγής που δεν αργούν να δηλώσουν ότι για όλα φταίει ο κακός μας ο καιρός, ο οποίος για λόγους που αγνοούμε, τους την είχε στημένη!

Προφανώς όλα αυτά είναι λογικές ακροβασίες αλλά επίσης προφανώς είναι και η καραμέλα που αρέσει περισσότερο σε όλους αυτούς τους “αρμόδιους”, όταν αποκαλύπτεται η γύμνια τους. Και δεν είναι τυχαίο ότι αυτήν ακριβώς πιπίλησε και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γ. Μπουτάρης, όταν διαπιστώθηκε ότι πέτρωσε το αλάτι και πάγωσε το θαλασσινό νερό στις υδροφόρες, “λόγω των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών” που σημειώθηκαν… μόνο στο δικό του δήμο, όχι στους όμορους, ούτε ευρύτερα στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Αστειότητες μεν, αλλά με πολύ σοβαρές συνέπειες: Γιατί με αυτά και με εκείνα οι πολίτες απομακρύνονται ακόμα περισσότερο από αυτό που αποκαλείται σήμερα πολιτική και τα περιθώρια ανασυγκρότησης στενεύουν επικίνδυνα.

*O Βαγγέλης Δεληπέτρος είναι δημοσιογράφος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα