Νέο… κεκτημένο: Οι ‘καλές’ οff shore επιτρέπονται

Νέο… κεκτημένο: Οι ‘καλές’ οff shore επιτρέπονται

Από τότε που ο Σύριζα χαρακτήριζε 'τέρατα' τα μνημονιακά πολυνομοσχέδια μέχρι τώρα που τα θεωρεί... κοντέινερ και χώνει μέσα τα πάντα, έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι

Πριν από έξι χρόνια, τέτοιο καιρό, η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου είχε βάλει φαρδιά πλατιά την υπογραφή της στο Μνημόνιο και τη χώρα στη δίνη της καταστροφικής “συνταγής” της τρόικας. Την ίδια ώρα η συζήτηση για την διαπλοκή άγγιζε το βαθύ πολιτικό σύστημα, με τη Siemens, τα εξοπλιστικά, τα ναυπηγεία και βέβαια το Βατοπέδι.

Τότε λοιπόν, η κυβέρνηση θεώρησε σκόπιμο να δείξει ότι το πολιτικό προσωπικό ξεκόβει και με νόμο από τις υπόγειες διαδρομές της διαπλοκής και τις σκοτεινές ρότες του χρήματος, και προώθησε την αυστηροποίηση του Πόθεν Έσχες. Κάπως έτσι, σχεδόν ομόφωνα, ψηφίστηκε στη Βουλή η διάταξη που απαγόρευσε σε υπουργούς, βουλευτές, ευρωβουλευτές, νομάρχες και δήμαρχους, να συμμετέχουν σε εξωχώριες εταιρείες, αυτές που νεοελληνικά αποκαλούμε off shore.

Η μπάλα -πολύ λογικά- πήρε και άλλους. Η αυστηρή ρύθμιση, με την οποία διαφώνησε μόνο το ΛΑΟΣ του Καρατζαφέρη, ήταν δεσμευτική και για τους δικαστές, τους επικεφαλής τραπεζών “που ελέγχονται από το κράτος”, τους μάνατζερ δημοσίων επιχειρήσεων και νομικών προσώπων με βασικό μέτοχο το δημόσιο, και τα μέλη επιτροπών που έχουν την ευθύνη για τις κρατικές προμήθειες και τους διαγωνισμούς παροχής υπηρεσιών στο δημόσιο και τους φορείς του.

Αυτή την διάταξη άλλαξε η κυβέρνηση με το περιβόητο πλέον άρθρο 178, το οποίο έχωσε κυριολεκτικά μέσα στις χιλιάδες σελίδες παρεπόμενων και… προαπαιτούμενων των (αέναων) μνημονίων. Πλέον η απαγόρευση αφορά μόνο τις off shore σε χώρες που “δεν είναι φορολογικά συνεργάσιμες”. Η συμμετοχή στις.. υπόλοιπες, που έχουν την έδρα τους στα νησιά Κέιμαν, το Τζέρσι της Μάγχης και άλλους τέτοιους φορολογικούς “παράδεισους”, έγινε (πολιτικά και θεσμικά) νόμιμη.

Διόλου συμπτωματικά και καθόλου τιμητικά, ένα άρθρο του άμεσου ενδιαφέροντος του πολιτικού προσωπικού, και με την στενή και με την ευρεία έννοια του όρου, μπήκε ανάμεσα σε εκατοντάδες άρθρα, παραγράφους, υποπαραγράφους και αστερίσκους, ενός (μνημονιακού) νόμου με τον πομπώδη τίτλο “Επείγουσες διατάξεις για την εφαρμογή της Συμφωνίας Δημοσιονομικών Στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων και άλλες διατάξεις”.

Αποκαλύφτηκε έτσι ότι συχνά, συχνότερα απ’ ό,τι θεωρούμε, οι “άλλες διατάξεις” κρύβουν σημαντικές ρυθμίσεις που περνάνε κυριολεκτικά στη ζούλα, καθώς οι προβολείς της δημοσιότητας στρέφονται -όπως στην περίπτωσή μας- πάνω στη νέα φοροκαταιγίδα, τον “Κόφτη” ή το Υπερταμείο Ιδιωτικοποιήσεων.

Και ακόμα, το σημαντικότερο, αποκαλύφτηκε ότι ο πολλαπλώς λοιδωρηθείς (και δικαίως!)επειδή ομολόγησε Μιχάλης Χρυσοχοΐδης δεν ήταν η εξαίρεση αλλά τυπικότατος εκπρόσωπος του πολιτικού μας κόσμου. Που -στην πλειονότητά του- δεν διαβάζει αυτά που ψηφίζει ή… καταψηφίζει, και απλώς περιφέρει αυτήν του την άγνοια από κανάλι σε κανάλι, με ύφος χιλίων καρδιναλίων.

Το κωμικοτραγικό της ιστορίας είναι ότι αυτήν ακριβώς την διάταξη που τώρα άλλαξε, ο Σύριζα της… αντιπολίτευσης την είχε κάνει “σημαία” το 2012, οδηγώντας -για τη συμμετοχή του σε off shore- τον υφυπουργό Ναυτιλίας Γ. Βερνίκο σε παραίτηση, πριν καλά καλά πάει στο γραφείο του μετά την ορκωμοσία της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου.

Βέβαια, αυτά είναι ψιλά γράμματα για τα στελέχη του Σύριζα στο υπουργείο Δικαιοσύνης, που προσπαθώντας να εξηγηθούν δηλώνουν έτοιμοι να αποδεχτούν (κατόπιν εορτής) όποια πρόταση “ενισχύει τη διαφάνεια στο πολιτικό σύστημα”, κάτι δηλαδή που δεν έδειξε η πρακτική τους στο συγκεκριμένο θέμα.

Άλλωστε, τα ίδια αυτά στελέχη προφανώς αγνοούν ότι ο Φώτης Κουβέλης, το 2010, ως εκπρόσωπος του Σύριζα στη συζήτηση για το Πόθεν Έσχες, είχε χαρακτηρίσει την διάταξη που… άλλαξαν “ρύθμιση που καθιστά αποτελεσματικότερο τον έλεγχο που όλοι επιθυμούμε”.

Αλλά το 2010 είναι πια πολύ μακριά. Τότε άρχιζε το 1ο Μνημόνιο και τώρα τρέχει ολοταχώς το 3ο, ο Σύριζα δεν είναι πια στην αντιπολίτευση αλλά στην κυβέρνηση, και ο… κυβερνητικός Σύριζα είναι ένα πολύ διαφορετικό κόμμα, οπότε είναι λογικό (;) να έχει πολύ διαφορετικές απόψεις.

*Ο Βαγγέλης Δεληπέτρος είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα