Ο γκουρού του Grexit τα γυρνάει

Ο γκουρού του Grexit τα γυρνάει

Με τις γερμανικές κάλπες να έρχονται και την δημοτικότητα των χριστιανοδημοκρατών να φθίνει, ο Σόιμπλε εμφανίζεται να συζητάει ακόμα και το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων

Ένας συστημικός πολιτικός εκπαιδεύεται να κυκλοφορεί σαν… χαμαιλέων, αλλάζοντας “χρώμα” ανάλογα με το ακροατήριο, και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν αποτελεί εξαίρεση. Τουναντίον! Προσπαθεί διαρκώς να μας κάνει να ξεχάσουμε ότι είναι αυτός που κανοναρχεί την ευρωλιτότητα και κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να εμφανιστεί σαν… γκουρού της οικονομίας που μεταφέρει στους αδαείς και τους πληβείους, τον “θείο λόγο” για τα δημοσιονομικά.

Για αυτό και χτες, στην ετήσια συνέντευξη Τύπου της Ένωσης Ξένων Ανταποκριτών στη Γερμανία, προσπάθησε να εμφανιστεί πολύ μετρημένος, με “επιστημονικό” λόγο που δεν επιδέχεται αμφισβήτηση, και αντί να απειλήσει με Grexit όπως έκανε πολλάκις τα προηγούμενα χρόνια, αποστασιοποιήθηκε προσχηματικά, θυμήθηκε -ίσως για πρώτη φορά- τους κανόνες που σκόπιμα ξεχνούσε, και δήλωσε ότι δεν θέτει τέτοιο ζήτημα καθόσον “μια τέτοια απόφαση εναπόκειται στην Ελλάδα”.

Βέβαια, δεν ήταν δυνατόν κοτζάμ Σόιμπλε, με τη γνωστή “καλή του διάθεση” για την χώρα μας, να περιοριστεί στο δικαίωμα της Ελλάδας να αποχωρήσει εάν και όταν το θελήσει. Πρόσθεσε λοιπόν τη φράση “εφόσον όμως η χώρα είναι στην Ευρωζώνη τότε θα πρέπει να εφαρμόζει αυτά για τα οποία έχει δεσμευτεί” και έβαλε αποπάνω μία ακόμη: “Και αν παρουσιάζονται δυσκολίες, τότε θα διαπραγματευόμαστε ξανά εκ νέου”. Όπως ακριβώς κάνουν τόσα χρόνια με τα μνημόνια.

Έτσι, πολύ “επιστημονικά” και χωρίς να υψώσει αυτή τη φορά τους τόνους, καθώς δεν είναι όλοι οι ανταποκριτές πρόθυμοι να του αναγνωρίσουν το αλάθητο, πέρασε το μήνυμα πλαγίως: Τα πάντα είναι η εφαρμογή! Το δικαίωμα βέβαια της απόφασης για το πότε η εφαρμογή είναι σωστή και πότε είναι λάθος, το κράτησε, άλλη μια φορά, για τον εαυτό του.

Ως μοναδικός κριτής της ορθότητας λοιπόν, o Σόιμπλε δεν έχει πρόβλημα να λέει και να ξελέει, ανάλογα με τις πολιτικές ανάγκες της συγκυρίας, είτε τις προσωπικές, είτε τις κομματικές, καθώς η δημοτικότητά των χριστιανοδημοκρατών δεν είναι και στα ύψη. Μπορεί, για παράδειγμα, να έχει προτείνει επανειλημμένα “προσωρινή έξοδο” της Ελλάδας από το ευρώ, αλλά στη χτεσινή του ομιλία τα γύρισε κανονικότατα, χρεώνοντας την… πρότασή του στην Σάρα Βάγκενκνεχτ, την αντιπρόεδρο του αριστερού Die Linke. Πρόσθεσε μάλιστα ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει επειδή “αντιβαίνει στις ευρωπαϊκές συνθήκες”. Κάτι που είχε “ξεχάσει” όταν πρότεινε αυτός το προσωρινό Grexit!

Αλλά έτσι, περνώντας προσεκτικά και όσο μπορούσε μειλίχια από το ένα στο άλλο, άνοιξε και ένα ουσιαστικό για τη χώρα μας ζήτημα: τη μείωση του ύψους των πρωτογενών πλεονασμάτων. Γιατί ενώ υπάρχει η δέσμευση της Ελλάδας για πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ και έμενε προς διαπραγμάτευση το πόσα χρόνια μετά το 2018 θα πρέπει να διατηρηθούν, ο Σόιμπλε, χτες, για πρώτη φορά, έθεσε προς συζήτηση και το ύψος τους, λέγοντας ότι “το αν θα είναι 3,5% ή 2,7% ή κάτι άλλο, είναι αντικείμενο της διαπραγμάτευσης με την Τρόικα”.

Προφανώς η εξήγηση της μεταστροφής θα πρέπει να αναζητηθεί στις ενστάσεις του ΔΝΤ για συνέχιση της συμμετοχής του, αλλά και στις γερμανικές κάλπες που έρχονται, υποχρεώνοντας τους χριστιανοδημοκράτες να βγάλουν, όσο πιο γρήγορα γίνεται, από το κάδρο το “ελληνικό πρόβλημα” για να μην το πληρώσουν.

Αλλά αυτά ο… γκουρού δεν τα ανέφερε, ακολουθώντας την πεπατημένη των συστημικών πολιτικών που θάβουν ό,τι δεν τους συμφέρει.

*Ο Βαγγέλης Δεληπέτρος, είναι δημοσιογράφος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα