To Plan X, ο Βαρουφάκης και ο κακός μας ο καιρός

To Plan X, ο Βαρουφάκης και ο κακός μας ο καιρός

Από τη “Δημιουργική ασάφεια” στο “Βεβαίως απέτυχα” και το 3ο Μνημόνιο μέσω... Δραγασάκη

Το μόνο σίγουρο συμπέρασμα που μπορεί να εξαχθεί από τη συνέντευξη Βαρουφάκη το γνωρίζαμε… ήδη! Η διαπραγμάτευση της Ελλάδας με τους δανειστές ήταν, παγκοσμίως, η χειρότερη του 2015, όπως “αναγνώρισε” προ ημερών το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.

Κι αυτό γιατί, όπως το συνόψισε ο καθηγητής του πανεπιστημίου Ρόμπερτ Μονούκιν «ποτέ δεν πρέπει να εκτοξεύεις μία απειλή που δεν μπορείς να πραγματοποιήσεις». Αλλά, όπως όλοι αντιληφτήκαμε, αυτό ακριβώς έκανε η ελληνική κυβέρνηση και αυτό περιέγραψε αναλυτικά ο πρώην υπουργός Οικονομικών.

Η συνέντευξη, κατά τα άλλα, είχε όλα τα στοιχεία που συνοδεύουν τις εμφανίσεις του χαρισματικού επικοινωνιακά Γιάνη: ρέοντα και σαφή λόγο, γλαφυρές περιγραφές και μέτωπα προς όσο το δυνατόν περισσότερες κατευθύνσεις. Για αυτό άλλωστε -όπως αμέτρητες προηγούμενες- προκάλεσε και αυτή μεγάλο ντόρο.

Επίσης, όπως το συνηθίζει ο Βαρουφάκης, είχε πολλά “εγώ”, έστω και με την υποσημείωση ότι “αυτός” είναι “ομαδικός παίκτης” και απουσία αυτοκριτικής. Το “βεβαίως απέτυχα” δεν αλλάζει την ουσία, γιατί κατά πρώτον είναι προφανές και αντιληπτό από όλους, και κατά δεύτερον ειπώθηκε ως ένα στοιχείο που τον διαφοροποιεί από τον Τσίπρα και τον Δραγασάκη, τον πρωθυπουργό και τον επικεφαλής των διαπραγματεύσεων, που επίσης απέτυχαν αλλά… σφυρίζουν όταν είναι να μιλήσουν για αυτό.

Με το γενικόλογο “απέτυχα”, ο Βαρουφάκης προσπέρασε πολύ γρήγορα και χωρίς ουσιαστική συζήτηση, τόσο την αποτυχημένη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου και την “δημιουργική ασάφεια,” που έκανε το γήπεδο να γείρει υπέρ του γερμανικού σχεδίου, όσο και τα περιορισμένα, όπως διαπιστώσαμε όλοι, όρια των ασκήσεων επί χάρτου και των mind games.

Ο πρώην υπουργός πάντως, εστίασε αρκετά εμπεριστατωμένα στα στοιχεία που δείχνουν πως ούτε αυτό το Μνημόνιο θα βγει και ότι σε λίγο καιρό θα μας ζητάνε… τέταρτο, αλλά αυτές οι εκτιμήσεις του περιέργως (;) εξοβελίζονται από τις συζητήσεις που γίνονται στον απόηχο της συνέντευξης.

Αντίθετα, πολλοί εμφανίζονται να… εκπλήσσονται από την ηχογράφηση των συζητήσεων στο Eurogroup της Ρίγας και το Plan Χ, με τα IOU και το κούρεμα των ομολόγων που κατείχε η ΕΚΤ, παρ’ ότι όφειλαν να τα γνωρίζουν, αφού ο κ. Βαρουβάκης τα έχει… ξαναπεί, τον Μάιο του 2015 στους New York Times και τον Ιούλιο στο NewStatesman. Τότε, βέβαια, ως τρίτο σημείο του “σχεδίου” είχε θέσει “τον έλεγχο της Τράπεζας της Ελλάδος”, κάτι που “ξέχασε” τώρα.

Όπως “ξέχασε” και την οποιαδήποτε αναφορά στον ΣΥΡΙΖΑ, εκτός του ότι δεν ήταν μέλος του πριν να είναι υποψήφιος, πιστοποιώντας και αυτός ότι η κατά τον πρωθυπουργό “συνείδηση της κυβέρνησης” δεν υπήρχε σε όλη αυτή τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης.

Αλλά χωρίς… συνείδηση, μια αριστερή κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει επιτυχημένη διαπραγμάτευση.

*Ο Βαγγέλης Δεληπέτρος είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα