Η θανάσιμη έλλειψη χιούμορ της ΕΕ

Η θανάσιμη έλλειψη χιούμορ της ΕΕ

Με το χιούμορ οι σκιτσογράφοι λένε τις πιο πικρές αλήθειες. Και για αυτό δεν ήθελαν να τις ακούσουν οι Βρυξέλλες

Είναι μοτίβο επαναλαμβανόμενο: Όταν μία χώρα, ένας οργανισμός, μία εταιρεία, οδεύει στην καταστροφή, αυτοί που προειδοποιούν για τον κίνδυνο, δυσαρεστούν και ενοχλούν αυτούς που φέρουν την ευθύνη για τα λάθη.

Υπό αυτή την έννοια δε θα έπρεπε να μας εκπλήσσει η αντίδραση ενός “χαρτογιακά των Βρυξελλών” -που θα λεγε και το ΚΚΕ- στις γελοιογραφίες που ξεγυμνώνουν τα βαθύτερα προβλήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η κοσμήτορας της Ευρωβουλής Catherine Bearder, απέρριψε 12 από τα 28 σκίτσα Ελλήνων γελοιογράφων, χωρίς αυτά να προσβάλλουν με κάποιο τρόπο τις αξίες της ΕΕ, αλλά επειδή καυτηρίαζαν το πως έχει καταντήσει το όραμα της “Ευρώπης των λαών”- που θα ΄λεγε κι ο Κώστας Σημίτης. Πρόκειται για τα σκίτσα των Γεωργοπάλη, Στάθη, Πάνου Μαραγκού, Γιάννη Ιωάννου, Γιάννη Αντωνόπουλου (john Antono), Γιάννη Δράκου (dranis), Ηλία Μακρή, Σπύρου Ορνεράκη, Έφης Ξένου, Βασίλη Παπαγεωργίου, Πέτρου Ζερβού και Βαγγέλη Χερουβείμ (εδώ τα απορριφθέντα σκίτσα).

Ένα “Χ” πάνω σε ένα χαρτάκι με το λογότυπο του κόμματος των…. Φιλελεύθερων- Δημοκρατών, επισφράγιζε μία απόφαση ελάχιστα φιλελεύθερη και δημοκρατική εδώ που τα λέμε.

Κοινό σημείο πολλών σκίτσων είναι ότι προειδοποιούσαν για την άνοδο της ακροδεξιάς ως αποτέλεσμα της Ευρώπης της λιτότητας, των αποφάσεων που λαμβάνονται πίσω από κλειστές πόρτες στις Βρυξέλλες, της αίσθησης πως αυτή δεν είναι κοινότητα των λαών, αλλά των συμφερόντων, της θεωρίας των δύο άκρων.

Κάποιοι στην Ευρωβουλή δε γέλασαν καθόλου- εδώ που τα λέμε κι εμείς ένα πικρό χαμόγελο σκάσαμε όταν είδαμε τα λογοκριθέντα σκίτσα, που όπως κάθε πολιτική γελοιογραφία με ουσία λένε πικρές αλήθειες.

Θανάσιμη έλλειψη χιούμορ; Όχι μόνον. Είναι η αντίδραση της εξουσίας στην κριτική που της λέει ότι κάνει λάθος.

Η Ευρώπη για πολλοστή φορά κοιτά στον καθρέφτη και δεν της αρέσει αυτό που βλέπει. Και η αντίδραση της για πολλοστή φορά είναι να σπάσει τον καθρέφτη.

Είναι ο κατ’ ονομα φιλελευθερισμός, που δεν ανέχεται την ελεύθερη έκφραση μέσω του χιούμορ. Το χιούμορ όμως παραμένει το πιο ισχυρό όπλο και μία λογοκρισία την εποχή του διαδικτύου δεν έχει κανένα αποτέλεσμα, πλην του ότι θα ενισχύσει τη δυσαρέσκεια των πολιτών απέναντι σε μία Ευρώπη που χρησιμοποιεί τον όρο “λαϊκός” αρνητικά.

*Η Βίκυ Σαμαρά είναι αρχισυντάκτρια πολιτικού του News 24/7

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα