Καρόλα, η Αντιγόνη που χρειάζεται η Ευρώπη 

Καρόλα, η Αντιγόνη που χρειάζεται η Ευρώπη 

Η Καρόλα Ρακέτε είναι η ηρωίδα που η ΕΕ χρειάζεται, ίσως όμως όχι αυτή που αξίζει. Η φυλάκιση της καπετάνισσας που αψήφισε το Σαλβίνι είναι υπόθεση όλων μας. Γιατί πάνω από τους νόμους των κυβερνήσεων, υπάρχει η ηθική και το δίκαιο

Η Αντιγόνη έμεινε στην αθανασία γιατί αψήφησε την εξουσία. Και αψήφισε την εξουσία του Κρέοντα γιατί πάνω από τους νόμους των κυβερνήσεων, υπάρχει η ηθική και το δίκαιο. Η ανθρωπιά της Αντιγόνης της επέβαλλε να πράξει αυτό που θεωρούσε σωστό παρά την απαγόρευση και ας το πλήρωνε με τη ζωή της.

Η Αντιγόνη έμεινε στην αθανασία, όχι ο Κρέοντας. Ως το σύμβολο της υποχρέωσης να μη σκύβεις το κεφάλι απέναντι στην εξουσία, όταν οι νόμοι της έρχονται σε αντίθεση με την ηθική και το δίκαιο.

Η 31χρονη καπετάνισσα Καρόλα Ρακέτε, που κρατείται από τις ιταλικές αρχές, επειδή αποφάσισε να μην υπακούσει τις εντολές των ιταλικών αρχών και να δέσει στη Λαμπεντούζα το Sea-Watch 3, με το οποίο είχε διασώσει 40 μετανάστες, καθώς βρισκόταν στα ανοιχτά του νησιού για περισσότερες από 15 ημερες και οι συνθήκες επιβίωσης στο πλοίο είχαν αρχίσει και γινόταν αφόρητες, είναι μία Αντιγόνη. Είναι η ηρωίδα που η ΕΕ χρειάζεται, ίσως όμως όχι αυτή που αξίζει.

Το παρήγορο είναι πως ήδη υπάρχει ένα κύμα αλληλεγγύης στη Ρακέτε σε όλη την Ευρώπη και πιέσεις προς την ιταλική κυβέρνηση να την απελευθερώσει. Είναι Γερμανίδα υπήκοος άλλωστε, για αυτό και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών προέτρεψε τις ιταλικές αρχές να επανεξετάσουν τη στάση τους. Το προσωπικό της ζήτημα γίνεται ζήτημα αμφισβήτησης της νομιμότητας των αποφάσεων της ιταλικής εξουσίας.  “Η θαλάσσια διάσωση δεν επιτρέπεται να ποινικοποιείται”, έγραψε ο Μάας στο Twitter. “Εναπόκειται στα ιταλικά δικαστήρια να αποσαφηνίσουν γρήγορα τις κατηγορίες”.

Η Καρόλα Ρακέτε βασιζόταν ακριβώς σε αυτό, στο γεγονός ότι ήταν τυχερή να γεννηθεί υπήκοος μίας χώρας πλούσιας, και αυτός ήταν ο λόγος που όπως έχει δηλώσει αποφάσισε να κάνει κάτι για όσους ήταν λιγότερο τυχεροί από εκείνη.

Υπήρξαν και εκείνοι, που όπως η Ισμήνη έσκυψε το κεφάλι στον Κρέοντα, τα έβαλαν όχι με το Σαλβίνι αλλά με τη Ρακέτε. Διότι παραβίασε νόμο. Το εάν παραβιάζεται η ανθρωπιά, η ηθική και το δίκαιο δεν τους απασχολεί;

Στην ιστορία θα μείνει η Καρόλα. Όχι ο Σαλβίνι. Ας το ελπίσουμε τουλάχιστον.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα