Οι πραγματικές ειδήσεις του ανασχηματισμού δεν είναι η Παπακώστα και η Μαριλίζα

Οι πραγματικές ειδήσεις του ανασχηματισμού δεν είναι η Παπακώστα και η Μαριλίζα
ΕΞΟΔΟΣ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ(Eurokinissi /ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ ΘΑΝΑΣΗΣ) Eurokinissi

Η πρώην βουλευτής της ΝΔ και η πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ τράβηξαν τα φώτα της δημοσιότητας και της κριτικής, όμως τα ουσιώδη αυτού του ανασχηματισμού κρύβονται αλλού

Τα φώτα της δημοσιότητας και της κριτικής σε αυτό τον ανασχηματισμό τράβηξαν το άνοιγμα στην κεντροαριστερά δια της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου και το μασάζ στην κεντροδεξιά και τον Πάνο Καμμένο δια της Κατερίνας Παπακώστα. Λογικό γιατί αυτά είναι τα πιο εντυπωσιακά στοιχεία.

Τα ουσιώδη όμως κρύβονται αλλού:

Ο Αλέξης Τσίπρας και σε αυτό τον ανασχηματισμό αναβάθμισε στελέχη της γενιάς των 40άρηδων, δηλαδή της δικής του γενιάς και του “δικού του ΣΥΡΙΖΑ”. Η απόφαση του πρωθυπουργού να αναθέσει στον Αλέξη Χαρίτση το υπουργείο Εσωτερικών (το οποίο μάλιστα θα χειριστεί μέσα στο 2019 τρεις εκλογικές αναμετρήσεις) και στον Μιχάλη Καλογήρου το επίσης κομβικό υπουργείο Δικαιοσύνης, είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα.

Και στους προηγούμενους ανασχηματισμούς ο Τσίπρας δοκίμαζε και σταδιακά αναβάθμιζε πρόσωπα, που δεν ανήκουν απλώς ηλικιακά στη δική του γενιά, αλλά είναι του δικού του κλίματος. Νίκος Παππάς, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Έφη Αχτσιόγλου ήταν τα πιο κομβικά. Στα νέα -ηλικιακά- πρόσωπα να προστεθεί ο νέος υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στάθης Γιαννακίδης (33 ετών), ο 35χρονος Νάσος Ηλιόπουλος που παραμένει Υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, ο 40χρονος Κωνσταντίνος Στρατής που μένει στη θέση του υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, αλλά και η μόλις 30 ετών Κατερίνα Νοτοπούλου που αναλαμβάνει υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης, ενώ αναβαθμίζεται ο Λευτέρης Κρέτσος.

Είναι ονόματα τα οποία μερικά χρόνια πριν ήταν σχετικά άγνωστα ή εν πάσει περιπτώσει λιγότερο γνωστά απο ονόματα όπως Δραγασάκης, Παπαδημούλης, Τσακαλώτος, Φίλης, Σκουρλέτης.

Μάλιστα ο Φίλης (που καρατομήθηκε για χατήρι του Καμμένου και του Ιερώνυμου) δεν ξαναμπήκε στην κυβέρνηση, ενώ εκτός έμειναν και άλλα στελέχη που θεωρούνται ως αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ ή η πιο αριστερή που απέμεινε μετά την αποχώρηση της Αριστερής Πλατφόρμας, πχ ο Μπαλάφας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, που έμεινε υπό τον Αλέξη Τσίπρα το Σεπτέμβριο του 2015 κατάφερε να επιβιώσει εκείνης της διάσπασης και έτσι έγινε ο ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα. Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι άλλωστε αδιαμφισβήτητος στο εσωτερικό του κόμματος και για έναν ακόμη λόγο: Τα προβεβλημένα έμπειρα και μεγάλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είναι μεγαλύτερα του σε ηλικία. Ανήκουν στην προηγούμενη γενιά και δεν είναι εύκολο ένας 50άρης ή 60άρης να αμφισβητήσει ένα 40άρη.

Ένας 40άρης μπορεί όμως να φτιάξει τη δική του νεά γενιά στελεχών και ταυτόχρονα να απευθυνθεί σε ένα στέλεχος της παλιότερης φουρνιάς όπως ο 56χρονος Πάνος Σκουρλέτης για να του αναθέσει το κόμμα. Ο νέος γραμματέας είναι ένα στέλεχος με το δικό του ρόλο στον κομματικό μηχανισμό του ΣΥΡΙΖΑ, με καλές σχέσεις με τους 53+ και με περγαμηνές κριτικής στην κυβερνητική πολιτική, ως εκ τούτου ιδανικός για να υλοποιήσει με αφορμή τις αυτοδιοικητικές και εν όψει και των εθνικών εκλογών, τη στρατηγική του “προοδευτικού μετώπου”.

Τη νέα κεντροαριστερά, δηλαδή ένα ΣΥΡΙΖΑ που θα ρέπει περισσότερο προς τη σοσιαλδημοκρατία, ο Τσίπρας θα τη φτιάξει όμως κατά βάση με τους 40αρηδες του δικού του κλίματος, όχι με τη Μαριλίζα. Η οποία βασικά υπουργοποιείται για συμβολικούς λόγους και για να φέρει σε δύσκολη θέση το Κίνημα Αλλαγής ως ένα στέλεχος συνδεδεμένο στο παρελθόν με το Γιώργο Παπανδρέου.

Αλλά στο χώρο της κεντροαριστεράς υπάρχουν πια καινούριοι παίκτες και καινούριος ηγέτης. Θα του βγει; Η Ιστορία θα δείξει.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα