Παρέλαση σεξισμού και ρατσισμού

Παρέλαση σεξισμού και ρατσισμού
Students parade commemorating Greece's entry in World War II in 1940, in Athens, on October 28, 2017. / 28 28 2017. Sooc

Για άλλη μία φορά η μαθητική παρέλαση μετατρέπεται σε αφορμή για να εκδηλώσουν κάποιοι τις σεξιστικές και ρατσιστικές τους προκαταλήψεις

Εν έτει 2017 αντί να συζητάμε τη σκοπιμότητα της ύπαρξης των μαθητικών παρελάσεων, στην επικαιρότητα κυριαρχούν για άλλη μία φορά θλιβερά κρούσματα ρατσισμού κατά αλλοδαπών σημαιοφόρων, και σεξιστικές “ειδήσεις” για το φόρεμα μίας δασκάλας στο Ναύπλιο και το μήκος της φούστας έφηβων κοριτσιών.

Ένα κράμα σεξισμού και ρατσισμού -πράγματα ούτως ή άλλως αλληλένδετα- απασχολεί κατά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την ελληνική κοινή γνώμη και όχι για παράδειγμα η κατάσταση στην παιδεία και κυρίως το μέλλον αυτών των παιδιών σε μία χώρα χτυπημένη βαριά από την κρίση και την πολιτική “αντιμετώπισης” της.

Το μόνο που θα έπρεπε να συζητάμε όσον αφορά στις παρελάσεις, είναι μήπως ήρθε η ώρα κατάργησης ενός “θεσμού” που αποτελεί δημιούργημα αυταρχικών καθεστώτων και που στην Ελλάδα εισήγαγε ο Μεταξάς.

Δυστυχώς όμως κάνουμε “κλικ” σε ειδήσεις για τη δασκάλα, που φόρεσε ένα τολμηρό φόρεμα στην παρέλαση και γινόμαστε για άλλη μία φορά θεατές ρατσιστικών επιθέσεων κατά αλλοδαπών μαθητών από τους ιδεολογικούς επιγόνους αυτών ενάντια στους οποίους πολέμησαν οι ήρωες του ‘40.

Η ναζιστική Χρυσή Αυγή είναι η τελευταία, που μπορεί να έχει άποψη για το ποιος κρατάει την ελληνική σημαία, την οποία οι ιδεολογικοί της πρόγονοι πρόδωσαν. Όσο για το διευθυντή του σχολείου του μικρού Αμίρ από το Αφγανιστάν, που αποφάσισε να του πάρει τη σημαία, την οποία είχε επιλεγεί να κρατήσει μετά από κλήρωση σύμφωνα με τη νέα διαδικασία, δεν αξίζει να λέγεται εκπαιδευτικός.

Τόσο απλά είναι τα πράγματα και ούτε το μίσος κατά του αδύναμου ξένου (εάν η Αλβανίδα σημαιοφόρος στη Σαντορίνη ήταν πλούσια τουρίστρια, δε θα της επιτίθετο κανείς, αλλά θα τη χρέωναν 45 ευρώ για μία choriatiki), ούτε ο σεξισμός, που αντιμετωπίζει τη γυναίκα ταυτόχρονα ως αντικείμενο του ανδρικού βλέμματος και ως ένοχη για αυτό, μπορούν να τα συσκοτίσουν.

Και πως θα τιμούμε τους ήρωες μας χωρίς παρελάσεις, θα ρωτήσουν κάποιοι. Διαβάζοντας Ιστορία και μαθαίνοντας από αυτή.

Αυτός είναι και ο μόνος ουσιαστικός τρόπος. 

(Φωτογραφία: Sooc)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα