Τι είδε ο λογιστής

Τι είδε ο λογιστής

Διαβάστε ένα άρθρο για το καθοδικό σπιράλ της ελληνικής οικονομίας, τους φορολογούμενους πολίτες που θα κρίνουν εάν βγαίνουμε από αυτό και τον λογιστή, που θα το ξέρει πρώτος

Όπως ο μπάτλερ στα αστυνομικά μυθιστορήματα γνωρίζει πολλά (και είναι συχνά ο δολοφόνος), έτσι και ο λογιστής είναι ο άνθρωπος που ξέρει όχι μόνο τα οικονομικά των πελατών του, αλλά διαπιστώνει πρώτος τι έρχεται και ποιες είναι οι διαθέσεις των φορολογούμενων.

Την περίοδο αυτή οι διαθέσεις παραμένουν άγριες. Δεν είναι και το καλύτερο να διεξάγονται εκλογές την ώρα που οι πολίτες ετοιμάζουν τις φορολογικές τους δηλώσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες συγκεντρώνουν τα χαρτιά του πρώτου τριμήνου του έτους, όπως είναι πλέον υποχρεωμένοι. Τι βλέπει ο λογιστής; “Πραγματικά δεν ξέρω πως ο κόσμος θα πληρώσει τους φόρους που έρχονται εφέτος”, μου έλεγε ο δικός μου λογιστής και δεν είναι ο μόνος που κάνει αυτή τη διαπίστωση, ειδικά όσον αφορά στους ελεύθερους επαγγελματίες.

Η φορολογική πολιτική προκαλεί εξίσου αν όχι μεγαλύτερη οργή στους πολίτες και από τις μειώσεις μισθών. Λογικό όταν κανείς καλείται να πληρώσει περισσότερα με μικρότερο εισόδημα. Οι δε ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν βρεθεί στο στόχαστρο στο πλαίσιο του πολέμου κατά της φοροδιαφυγής, η οποία στη συγκεκριμένη κατηγορία είναι υψηλή, πλην όμως οι συνεπείς φορολογούμενοι που βλέπουν εαυτούς να “χαρατσώνονται” βράζουν στο ζουμί τους.

Στις εκλογές δεν “είναι η οικονομία ανόητε” (κατά τη γνωστή ρήση) που παίζει ρόλο έτσι γενικά κι αόριστα, είναι πρώτιστα η τσέπη του καθενός. Η κυβέρνηση καλεί τους ψηφοφόρους την 25η Μαϊου να δουν τη “μεγάλη εικόνα” όπου έχει να επιδείξει κάποια βήματα: Πρωτογενές πλεόνασμα και από σήμερα Δευτέρα 5 Μαϊου τη συζήτηση για το χρέος να μπαίνει σε τροχιά. Κυρίως όμως και σε πιο ουσιαστικό ακόμη για το μέλλον επίπεδο, θέλει να προβάλλει το νέο αναπτυξιακό σχέδιο.

Η μείωση της φορολογίας ως βασική αρχή είναι μία από τις κατευθυντήριες γραμμές του νέου αναπτυξιακού και όπως έχει πει πολλές φορές ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είναι “προσωπικός στόχος” του, τον οποίο πάντως δεν έχει αξιωθεί μέχρι στιγμής να υλοποιήσει. Το σχέδιο για την ανάπτυξη της χώρας με συγκεκριμένες δράσεις διετίας και ορίζοντα δεκαετίας έχει πολύ ευρύτερη σημασία και στόχους, χωρίς όμως τη φορολογική μείωση ή έστω εξορθολογισμό της σημερινής κατάστασης, θα μένει λειψό.

Όπως ελλιπή αποτελέσματα θα φέρει εάν δεν διασφαλίζει με κάποιο τρόπο το πολιτικό πλαίσιο που θα ενισχύει την επιχειρηματικότητα, η οποία δεν μετατρέπει τα κέρδη της μόνο σε βίλες και καγιέν, αλλά επενδύει κάποια από αυτά για την ανάπτυξη της στο μέλλον. Διότι σε αυτή τη χώρα ούτε σοσιαλισμό είχαμε όπως “καταγγέλλουν” ορισμένοι στο Μαξίμου, ούτε ο καπιταλισμός ήταν το πρόβλημα αυτό καθεαυτό. Είχαμε ένα ιδιότυπο κρατικοδίαιτο καπιταλισμό, τον οποίο πλήρωναν οι φορολογούμενοι και για τις δομικές ασθένειες του οποίου ελάχιστα έχουν γίνει. Αντίθετα, επιχειρηματίες βρήκαν ως αφορμή την κρίση για περικοπές παντού, με αποτέλεσμα το ίδιο καθοδικό σπιράλ της οικονομίας της χώρας να βασανίζει και τον ιδιωτικό τομέα. Αρχίσαμε να βγαίνουμε από αυτό; Οι φορολογούμενοι πολίτες θα το κρίνουν. Και ο λογιστής θα το ξέρει πρώτος.

* Η Βίκυ Σαμαρά είναι δημοσιογράφος. Σπούδασε στο Τμήμα Δημοσιογραφία και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ως πολιτική συντάκτρια καλύπτει για το News247.gr το χώρο της κεντροδεξιάς.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα