Το internet στην εξουσία

Το internet στην εξουσία

Ζήσαμε και την πρώτη παραίτηση μέσω twitter και ήρθε η ώρα να αναλογιστούμε πόσο διαμορφώνει πλέον την πολιτική το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Συνέβη και αυτό: Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος ανακοίνωσε χθες το βράδυ μέσω twitter την παραίτηση του υφυπουργού Δημήτρη Καμμένου εξαιτίας ρατσιστικών tweet.

Ο πρόεδρος του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης έσπευσε να σχολιάσει μέσω facebook την παραίτηση Καμμένου, που ανακοινώθηκε μέσω twitter. H ΝΔ, πιο κλασική, έβγαλε ανακοίνωση, “δείχνοντας” τους 53 για την αποπομπή, με στόχο να τους αναδείξει ως τη νέα Αριστερή Πλατφόρμα για τον Αλέξη Τσίπρα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που κάποιος πολιτικός βρίσκει το μπελά του λόγω κάποιας ανάρτησης που έκανε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο ίδιος ο κ.Δ.Καμμένος είχε έλθει σε σφοδρή αντιπαράθεση με τη συνάδελφο του βουλευτή των ΑΝΕΛ Μαρίνα Χρυσοβελώνη μόλις τον Ιούνιο εξαιτίας μίας φωτογραφίας που είχε ανεβάσει -εκείνη τη φορά στο facebook- και η οποία έδειχνε χάρη στο photoshop την πύλη του Άουσβιτς να γράφει “Μένουμε Ευρώπη”.

Οι ίδιοι οι ΑΝΕΛ ήταν εξαρχής ένα κόμμα που στηρίχθηκε ιδιαίτερα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αν και μοιάζει να βρίσκει κάθε τόσο το μπελά του με αυτά. Ο ΣΥΡΙΖΑ στην αρχή της πορείας του προς την εξουσία, είχε στηριχθεί ιδιαίτερα στη διαδικτυακή ενημέρωση, καθώς τότε οι σημερινοί υπουργοί του δεν έβγαιναν στα παράθυρα των καναλιών της διαπλοκής τόσο συχνά για να τα καταγγείλουν. Η ΝΔ εστίαζε πάλι σε πιο παραδοσιακούς διαύλους επικοινωνίας και ενημέρωσης, χρησιμοποιώντας το διαδίκτυο συμπληρωματικά και ορισμένες φορές με όχι καλύτερα αποτελέσματα από τον κ.Καμμένο.

Είναι όμως πρωτοφανές να ανακοινώνεται αποπομπή από την κυβέρνηση μέσω twitter και μάλιστα για σχόλια που έκανε ο αποπεμφθείς στο ίδιο μέσο. Μία ακόμη επιβεβαίωση του καθοριστικού ρόλου των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και της διαδικτυακής ενημέρωσης στην πολιτική επικοινωνία και την ίδια την πολιτική πραγματικότητα.

Όχι πως είναι περίεργο, τη στιγμή που η ανθρώπινη ιστορία μετά τη λογόσφαιρα (την εποχή του προφορικού λόγου) πέρασε στη γραφόσφαιρα (από την ανακάλυψη της γραφής μέχρι την τυπογραφία) και τη βιντεόσφαιρα (από την αναπαραγωγή και μετάδοση κινούμενης εικόνας και μετά) και τώρα οδηγείται σε μία νέα σφαίρα, που συνειδητοποιούμε πόσο έχει αλλάξει τη ζωή μας όταν αναρωτηθούμε πως ενημερωνόμασταν και επικοινωνούσαμε πριν το internet, το facebook και το twitter, τον ηλεκτρονικό υπολογιστή και το κινητό.

Οι εφημερίδες έχουν ακόμη τη δύναμη της παρέμβασης (χάρη στο ρεπορτάζ εφόσον διατηρούν ακόμη πλήρεις δημοσιογραφικές δομές), τα τηλεοπτικά κανάλια έχουν το όπλο της εικόνας και της απευθείας μετάδοσης, όμως δεν υπάρχουν πια παρά μόνο άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας που να μη συνδέονται καθημερινά στο διαδίκτυο (αλήθεια πότε ήταν η τελευταία φορά που δεν μπήκατε για μία ολόκληρη ημέρα στο internet;) και να μην ενημερώνονται από αυτό.

Τα διαδικτυακά μέσα και οι ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης γοητεύουν τους εγχώριους πολιτικούς αστέρες, όμως πολλοί από αυτούς τα αντιμετωπίζουν σαν παιχνίδι τουιτάροντας με ελαφρότητα και ανεβάζοντας σέλφι (πράγμα για το οποίο δεν ευθύνεται μόνο το μέσο, γιατί αν και το μέσο είναι το μήνυμα, το περιεχόμενο του εξαρτάται και από το περιεχόμενο του ίδιου του χρήστη) ή άλλες φορές τα αντιμετωπίζουν με υποτίμηση, ως το μέσο που έπεται στη διαδικασία της επικοινωνίας και όχι ως χώρο παρέμβασης. Μέγα σφάλμα. Πλέον στο internet υπάρχει εξουσία, όπως απέδειξε και η περίπτωση Καμμένου.

*Η Βίκυ Σαμαρά είναι επικεφαλής του πολιτικού τμήματος του NEWS 247

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα