«Bιώσιμη ανάπτυξη» και υποβάθμιση της ποιότητας ζωής μας

«Bιώσιμη ανάπτυξη» και υποβάθμιση της ποιότητας ζωής μας
ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΠΟΥ ΕΙΣΠΡΑΤΕΤΑΙ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΔΕΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ 2014 ΟΠΩΣ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ.ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI Eurokinissi

Διαβάστε ένα άρθρο του Χαράλαμπου Πουλόπουλου (συμμετοχή στις Γνώμες του News247) για το νέο νόμο που αφορά τη χωροταξική και πολεοδομική μεταρρύθμιση με το άλλοθι μιας αμφίβολης βιώσιμης ανάπτυξης.

Μετά την απόπειρα για ξεπούλημα και καταστροφή των παραλιών και των αιγιαλών με το πρόσχημα της προστασίας και της ανάπτυξής τους, το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) κατέβασε με τη διαδικασία του κατεπείγοντας σχέδιο νόμου για τον πολεοδομικό και χωροταξικό σχεδιασμό της χώρας, το οποίο ψηφίστηκε από τα κόμματα της κυβέρνησης, παρά τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης. Με μια πρόχειρη συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή και χωρίς ακρόαση των φορέων ψηφίστηκε στην Ολομέλεια, ένας νόμος ο οποίος αλλάζει το πολεοδομικό χάρτη της χώρας και οδηγεί στην αυθαιρεσία και στην προώθηση των πελατειακών σχέσεων και των οικονομικών συμφερόντων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου της Αθήνας  ζήτησε με ομόφωνη απόφαση του να αποσυρθεί το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου γιατί «θα βλάψει ανεπανόρθωτα την Αθήνα ως τόπο κατοικίας απορρυθμίζοντας τις χρήσεις γης».

Ο νέος νόμος καταργεί ουσιαστικά τις περιοχές αμιγούς κατοικίας και τις θυσιάζει στο βωμό της εμπορευματοποίησης δίνοντας τη δυνατότητα δημιουργίας μπαρ, καφέ, κέντρων διασκέδασης, ξενοδοχείων και οτιδήποτε άλλο μπορεί να γίνει πόλος έλξης φτηνού τουρισμού. Παραδοσιακές γειτονιές καταστρέφονται για να μετατραπούν σε χώρους εκτόνωσης μιας αμφίβολης επιχειρηματικότητας που προωθείται στο πλαίσιο της «βιώσιμης ανάπτυξης».

Δεν είναι λοιπόν μόνο το μνημόνιο, αλλά μια κοντόφθαλμη πολιτική που προωθεί την καταστροφή του περιβάλλοντος και αδιαφορεί για την ποιότητα ζωής των πολιτών έχοντας ως στόχο το εύκολο κέρδος.

Στις προηγούμενες δεκαετίες καταστράφηκε μεγάλο μέρος της Αθήνας με την πολιτική της αντιπαροχής και της ανεξέλεγκτης οικοδομικής δραστηριότητας που οδήγησε στην τσιμεντοποίηση της πόλης. Παραδοσιακά σπίτια γκρεμίστηκαν για να δημιουργηθούν πολυκατοικίες εκτρώματα, που υποβάθμισαν τη ζωή μας και περιόρισαν το ζωτικό μας χώρο. Το ιστορικό κέντρο εγκαταλείφθηκε και οι έχοντες χρήματα επέλεξαν τα προάστια για να χτίσουν τις επαύλεις τους. Ότι απέμεινε από αυτήν την λαίλαπα της ασχήμιας και της καταστροφής έρχεται ο νέος νόμος να το διαλύσει χωρίς να λαμβάνει υπόψη του τις ανάγκες και τις επιθυμίες των πολιτών καθώς και τις προτάσεις της επιστημονικής κοινότητας..

Η οικονομική κρίση και οι επιταγές της τρόικας δεν μπορεί να αποτελούν το άλλοθι μιας πολιτικής αυταρχισμού και αυθαιρεσίας που αγνοεί τους πολίτες και προωθεί οικονομικά συμφέροντα χωρίς να συνεισφέρει ουσιαστικά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Ακόμη και εάν η κρίση περάσει οι πολίτες θα βρεθούν παγιδευμένοι σε μια κατάσταση που τους έχει επιβληθεί παρά τη θέλησή τους και την οποία θα πρέπει να υποστούν οι ίδιοι και οι επόμενες γενιές.

* Ο Χαράλαμπος Πουλόπουλος είναι  αναπληρωτής καθηγητής Κοινωνικής Εργασίας στο Τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης. Δραστηριοποιείται στον τομέα αντιμετώπισης των εξαρτήσεων από το 1983 και είναι Πρόεδρος της Επιστημονικής και Συμβουλευτικής Επιτροπής της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Θεραπευτικών Κοινοτήτων (WFTC).

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα