Κοινωνικό μέρισμα αντικοινωνικής πολιτικής

Κοινωνικό μέρισμα αντικοινωνικής πολιτικής
Prime minister of Estonia Juri Ratas and Prime Minister of Greece Alexis Tsipras hold a press conference after their meeting at the Maximos mansion in Athens, Greece on May 29, 2017 / , 29 , 2017 Menelaos Myrillas / SOOC

Επί της ουσίας το κοινωνικό μέρισμα είναι 720 εκατομμύρια, ενώ τα επιπλέον τα οποία η κυβέρνηση εμφανίζει ως μέρισμα, είναι εκτέλεση δικαστικών αποφάσεων και ενίσχυση της ουσιαστικά χρεοκοπημένης ΔΕΗ

Ο πρωθυπουργός μερικές εβδομάδες πριν την έλευση του Αϊ Βασίλη, μπροστά στο τζάκι όπως επιτάσσει το έθιμο, ανακοίνωσε τα δώρα, βάζοντας και κάτι παραπάνω για το καλό του χρόνου. Πάλι καλά που δεν του είπαν να φορέσει τη στολή, να βάλει γένια, και να βγει από το τζάκι, όπως ο original Αϊ Βασίλης.

Πολλές συμπτώσεις ταυτόχρονα τις τελευταίες ώρες, αφού ένας άλλος… Βασίλης με… άλλα δώρα είχε κατάφερε να βάλει σε εορταστικούς ρυθμούς την κυβέρνηση, κάτι περίεργες δημοσκοπήσεις είχαν φτιάξει το κλίμα των Χριστουγέννων, και σαν να μην έφθαναν αυτά εμφανίστηκε και η Κεντροαριστερά να φέρνει κάπου 210 χιλιάδες να υποδεχθούν το «νεογέννητο» νέο φορέα. Ε, εδώ που τα λέμε τι να κάνει κι ένας πρωθυπουργός προκειμένου να αντιμετωπίσει τόσες πολλές συμπτώσεις ταυτόχρονα;

Ανακοίνωσε «υπερδιπλάσιο» κοινωνικό μέρισμα από το περσινό, το οποίο θα ήταν πάνω κάτω το ίδιο με το προηγούμενο αν δεν είχαν προστεθεί οι επιστροφές των εισφορών που παρανόμως είχαν παρακρατηθεί από τους συνταξιούχους. Πρόσθεσε και άλλα τριακόσια και πλέον εκατομμύρια προκειμένου να χρηματοδοτήσει τη ΔΕΗ, και αυγάτισε το κοινωνικό μέρισμα.

Επί της ουσίας το κοινωνικό μέρισμα είναι 720 εκατομμύρια, ενώ τα επιπλέον τα οποία η κυβέρνηση εμφανίζει ως μέρισμα, είναι εκτέλεση δικαστικών αποφάσεων και ενίσχυση της ουσιαστικά χρεοκοπημένης ΔΕΗ. Αφήστε που ακόμα κι αν υποθέσουμε ότι πράγματι η κυβέρνηση δίνει αυτά που λέει, δηλαδή 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ, αποτελούν ελεημοσύνη όταν οι φόροι που έχουν πληρωθεί αγγίζουν τα 15 δισεκατομμύρια. Άλλωστε τόσο ο κ. Χουλιαράκης όσο και ο κ. Τσακαλώτος μας είχαν προϊδεάσει για το που βρέθηκε το υπερπλεόνασμα, ώστε ένα μέρος του να δοθεί υπό τη μορφή κοινωνικού μερίσματος. Τρόπος του λέγειν δηλαδή να δοθεί, αφού επί της ουσίας οι εξοντωτικοί φόροι που επιβλήθηκαν στη μεσαία τάξη δίνονται επιλεκτικά ως ελεημοσύνη.

Θα περίμενα από τον πρωθυπουργό να πει αυτό που ομολόγησαν οι υπουργοί του, και μάλιστα χωρίς τύψεις. Να πει, δηλαδή, ότι πρόκειται για τη διανομή ενός μερίσματος που δεν προέρχεται από τις πολυδιαφημισμένες επενδύσεις, αλλά από τη λεηλασία της μεσαίας τάξης και των ελεύθερων επαγγελματιών. Υπάρχει, όμως, πέραν όλων αυτών και μια μικρή λεπτομέρεια, ενδεικτική της νοοτροπίας με την οποία η κυβέρνηση ασκεί εξουσία. Αυτή η απευθείας διαγγελματικού χαρακτήρα εξαγγελία, παραπέμπει σε μοντέλο διακυβέρνησης που δεν θυμίζει δημοκρατία δυτικού τύπου.

Προφανώς δεν πρωτοτυπεί ο πρωθυπουργός, αφού και αρκετοί προκάτοχοι του έχουν ακολουθήσει παρόμοιες μεθόδους. Ωστόσο επειδή συμβαίνει δεν σημαίνει ότι είναι και σωστό, όταν μάλιστα υπάρχει κοινοβούλιο. Εκτός κι αν η χώρα επιστρέφει σ’ ένα μοντέλο Φρειδερίκη της Αριστεράς. Όσο υπερβολικό είναι αυτό, άλλο τόσο είναι υπερβολικό αυτό που έγινε. Γιατί είναι υπερβολικό να μοιράζεις κοινωνικό μέρισμα το οποίο αποτελεί προϊόν αντικοινωνικής πολιτικής.     

*Ο Χάρης Παυλίδης είναι δημοσιογράφος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα