Minestrone

Minestrone

Δεν αποκλείεται ο «πεντάστερος» ντι Μάιο να συμμαχήσει με βουλευτές της κεντροαριστεράς και έτσι να σχηματίσει αυτός κυβέρνηση

Θα πάρει καιρό μέχρι να μάθουμε αν η κεντροδεξιά θα σχηματίσει κυβέρνηση, αν ο Λουίτζι ντι Μάιο θα επιλέξει κυβερνητικό εταίρο στη κεντροδεξιά ή στην κεντροαριστερά, ή αν ο Πρόεδρος Ματαρέλα ζητήσει από τον πρωθυπουργό Τζεντιλόνι να συνεχίσει προκειμένου να οδηγήσει την Ιταλία σε νέες εκλογές. Εν τω μεταξύ δεν αποκλείεται ο «πεντάστερος» ντι Μάιο να συμμαχήσει με βουλευτές της κεντροαριστεράς και έτσι να σχηματίσει αυτός κυβέρνηση. Λίγο ασθενές αυτό το σενάριο, αν και συζητιέται μεταξύ των δημοσιογραφικών κύκλων, αφού ο Ρέντσι παραιτήθηκε μεν αλλά δεν φεύγει αν προηγουμένως δεν διασφαλίσει και την παραμικρή πιθανότητα να μη γίνει κάτι τέτοιο.

Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται και η πρωτοβουλία κορυφαίων στελεχών του Δημοκρατικού Κόμματος να προωθήσουν στην ηγεσία της κεντροαριστεράς τον Κάρλο Καλέντα. Ποιος είναι ο Καλέντα; Πρόκειται για τον υπουργό Οικονομικής Ανάπτυξης, ένα απολύτως επιτυχημένο υπουργό, ο οποίος μάλιστα δεν είναι μέλος του κόμματος! Θα γίνει όμως με βάση την παρέμβαση που έκανε πριν από λίγες ώρες μέσωTwitter: «Αύριο θα γραφτώ στο Δημοκρατικό Κόμμα. Δεν χρειάζεται ένα νέο κόμμα. Πρέπει να εργαστούμε για να ανακάμψει εκείνο που ήδη υπάρχει», έγραψε χαρακτηριστικά.

Εφόσον ο Καλέντα καταφέρει να ανακόψει το ρεύμα φυγής βουλευτών προς το Κίνημα των 5 Αστέρων, τότε ο Λουίτζι ντι Μάιο δεν θα έχει καμία ελπίδα να γίνει ο νεώτερος πρωθυπουργός της Ιταλίας, αφού όλα δείχνουν ότι κανένα από τα ισχυρά κόμματα της κεντροδεξιάς δεν θα μπει στον πειρασμό να συμπράξει σε κυβέρνηση συνεργασίας. Τις όποιες ελπίδες του διέψευσε τόσο ο Σαλβίνι της Λέγκα, που βλέπει τις μετοχές του να αυξάνονται στο χρηματιστήριο της κεντροδεξιάς, όσο και ο Μπερλουσκόνι ο οποίος παραμένει στην ηγεσία της Φόρτσα Ιτάλια και παράλληλα στηρίζει τον Σαλβίνι και εγγυάται την ενότητα των τεσσάρων κομμάτων που συγκροτούν τη συμμαχία.

Τούτων δοθέντων προκύπτει κι ένα σενάριο που δεν αποκλείται να δει θετικά το Δημοκρατικό Κόμμα, το οποίο χρειάζεται χρόνο για να συνέλεθει από το σοκ της πιο βαριάς ήττας στην ιστορία του. Η κεντροδεξιά ως πρώτο κόμμα να πάρει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας, προχωρώντας άμεσα στην αλλαγή του εκλογικού νόμου. Προφανώς το εγχείρημα παρουσιάζει μεγάλες δυσκολίες, ενώ ακόμα μεγαλύτερες θα είναι αυτές που θα προκύψουν εντός της Βουλής και της Γερουσίας καθιστώντας το χρόνο παραμονής της κυβέρνησης από λίγο έως ελάχιστο. Άλλωστε στην Ευρώπη δεν θα άρεσε να γίνει πρωθυπουργός ο Σαλβίνι, που εκτός των άλλων δεν κρύβει τη σχέση του με τον Πούτιν. 

Σε κάθε περίπτωση η ασάφεια και η αβεβαιότητα θα συνεχισθούν και τις επόμενες εβδομάδες. Η κεντροαριστερά είναι προφανές ότι θα ταλαιπωρηθεί μέχρι να αποφασίσει αν θα αφεθεί στα χέρια του Καλέντα ή κάποιου από την αριστερή πτέρυγα, ενώ η κεντροδεξιά με ηγέτη πλέον τον Ματέο Σαλβίνι θα επιδιώξει να ξαναφέρει κοντά της τον ιταλικό νότο και τη Σικελία, περιοχές που παραδοσιακά αποτελούσαν προπύργιο της χριστιανοδημοκρατίας.

Όσο για τον Κίνημα των 5 Αστέρων, το οποίο ήρθε όπως λένε στην Ιταλία για να μείνει, τα δύσκολα θα αρχίσουν από τη στιγμή που κληθεί να κυβερνήσει. Ήδη στη Ρώμη κυκλοφορεί ευρέως υπό μορφή ανεκδότου η ομοιότητα που παρουσιάζει η περίπτωση του Λουίτζι ντι Μάιο με αυτή του Αλέξη Τσίπρα. Εν ολίγοις όσα έλεγε για την Ευρώπη, την ευρωζώνη, τα επιδόματα, τους μισθούς, τις συντάξεις και τους φόρους, θα πρέπει να τα ξεχάσει γρήγορα στην περίπτωση που κληθεί να κυβερνήσει. Και εκεί ποντάρουν στην κεντροδεξιά και στην κεντροαριστερά προκειμένου να ανακτήσουν τους ψηφοφόρους τους. 

* Ο Χάρης Παυλίδης είναι δημοσιογράφος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα