Οι στιγμές επιβάλλουν εθνική υπέρβαση

Οι στιγμές επιβάλλουν εθνική υπέρβαση
Meeting of the political party leaders of Greece, at the Presidential Mansion, in Athens, on March 4, 2016 / , , , 4 , 2016 Theodore Manolopoulos / SOOC

Η ανάγκη συνεργασίας και οι πολιτικοί καυγάδες που πρέπει να αποφευχθούν σε αυτή την πολύ κρίσιμη περίοδο. Η τρομοκρατία, δεν επιτρέπει εφησυχασμό

Η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού να αναβάλλει την προ ημερησίας συζήτηση στη βουλή για τη δικαιοσύνη ευθυγραμμίζεται με το κοινό αίσθημα. Ο κ. Τσίπρας αντέδρασε με σύνεση και υπευθυνότητα.

Πρωτίστως με γνώμονα το εθνικό συμφέρον. Αντίστοιχη στάση επέδειξαν και οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Προφανώς κυβέρνηση και αντιπολίτευση κατανοούν ότι το τρομοκρατικό χτύπημα στη καρδιά της Ευρώπης, και μάλιστα λίγες ημέρες πριν από το Πάσχα των καθολικών, αποτελεί χτύπημα και στην Ελλάδα.

Σε συνδυασμό με την κοινωνικοοικονομική κρίση και μείζον πρόβλημα στο μεταναστευτικό- προσφυγικό, ο πρωθυπουργός έπραξε το εθνικά αυτονόητο. Θα ήταν ευχής έργον να συνεχίσει στο ίδιο πνεύμα ώστε η αναβολή της συζήτησης, που έτσι κι αλλιώς δεν θα συνεισέφερε ουσιαστικά στην πάταξη της διαφθοράς, ενώ παράλληλα θα διεύρυνε το έλλειμμα συνεννόησης μεταξύ του πολιτικού κόσμου, να μην  αποτελέσει ένα διάλειμμα μέχρι την επόμενη μετωπική σύγκρουση.

Προφανώς κανείς δεν επιθυμεί τη μη διεξαγωγή της συζήτησης. Κάθε πράγμα όμως στο καιρό του. Και στην προκειμένη περίπτωση η χώρα δεν έχει καιρό για μια συζήτηση που θα καταλήξει σε εκατέρωθεν  καταγγελίες.

Αυτή την ώρα η χώρα χρειάζεται ηρεμία, ασφάλεια και πολιτική σταθερότητα. Χρειάζεται πολιτικούς που θα αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και θα θέσουν το εθνικό συμφέρον υπεράνω  σκοπιμοτήτων που έχουν στόχο τη δημιουργία εντυπώσεων. Αυτό που τώρα χρειάζεται η Ελλάδα δεν είναι η πολιτική αντιπαράθεση ανάμεσα στη κυβέρνηση και στην αντιπολίτευση, αλλά η πολιτική συνεννόηση  μέσα σε κλίμα συναίνεσης και εθνικής ομοψυχίας. Και προς αυτή την κατεύθυνση οφείλει να κινηθεί άμεσα και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ο κ. Παυλόπουλος, που έχει αίσθηση του μέτρου και  συναίσθηση της εθνικής αποστολής που έχει αναλάβει έναντι του ελληνικού λαού, οφείλει να θέσει με επιτακτικό τρόπο την ανάγκη να υπάρξει συνεννόηση όλων των πολιτικών αρχηγών.

Η Ελλάδα δεν πρέπει να εφησυχάζει. Πρόκειται περί αφέλειας να νομίζουμε ότι οι τρομοκράτες χτυπούν επιλεκτικά. Η τρομοκρατία έχει στόχο τις ευρωπαϊκές αξίες και τη δημοκρατία. Έχει στόχο την Ευρώπη και αυτό μας αφορά. Γι αυτό πολιτική και πολιτειακή ηγεσία πρέπει άμεσα να συνεργασθούν και να συμφωνήσουν σε μέτρα που θα θωρακίζουν τη χώρα έναντι της οποιασδήποτε απειλής. Κυρίως να  συνεννοηθούν ώστε η αναβάθμιση των μέτρων ασφάλειας να μη παραβιάζει τα θεμελιώδη ατομικά δικαιώματα και τις ελευθερίες.

Η χώρα χρειάζεται ομοψυχία, και συζητήσεις όπως αυτή που ανεβλήθη κάθε άλλο παρά βοηθούν την επίτευξη αυτού του στόχου. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να πάρει την πρωτοβουλία και σε συνεννόηση με τη κυβέρνηση και την αντιπολίτευση να ζητήσει την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συναίνεση στη βάση των νέων δεδομένων που αναπόφευκτα θα εγκλωβίσουν χιλιάδες προσφύγων και μεταναστών  στην Ελλάδα. Διότι δεν νομίζω να πιστεύει κανείς ότι μετά από αυτό που συνέβη στις Βρυξέλλες θα ανοίξουν τα σύνορα.

Σ’ αυτό το πλαίσιο αποτελεί “πολυτέλεια” η πολιτική αντιπαράθεση και η μοναχική διαδρομή της κυβέρνησης. Αντιθέτως είναι αναγκαία η συνεργασία και η εθνική συνεννόηση κάτω από οποιαδήποτε μορφή.

Ακόμα κι αν αυτή είναι η κυβέρνηση εθνικής ενότητας.

*Ο Χάρης Παυλίδης είναι δημοσιογράφος

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα