Πρόεδρος του βουνού, της θάλασσας ή του κάμπου;

Πρόεδρος του βουνού, της θάλασσας ή του κάμπου;
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης AP

Το μείζον δεν είναι η πολιτική καταγωγή του ή της Πρόεδρου, αλλά αν μπορεί με το κύρος και την προσωπικότητα του να υποστηρίξει την αλλαγή σελίδας της χώρας και τη φυγή προς τα εμπρός.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής Φώφης Γεννηματά, μεταξύ αποδήμων και μεταναστών τέθηκε και το θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Ονόματα δεν συζητήθηκαν, αλλά με βάσει τον διάλογο των δύο όπως αυτός κατεγράφη από τις κάμερες, ο Πρωθυπουργός θα επιλέξει με τον… φρέσκο αέρα του βουνού, η Φώφη Γεννηματά θα σκεφθεί με την… αρμύρα της θάλασσας, αλλά τίποτα δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να προκύψει Πρόεδρος από τον… κάμπο. Κι αυτό γιατί μέχρι τον Δεκέμβριο είναι δεδομένο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κρατήσει τις όποιες σκέψεις του μη κοινοποιήσιμες.

Προφανώς και ορθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να προστατεύσει το πρόσωπο που θα επιλέξει, αλλά κυρίως με τη στάση του αυτή να υποδηλώσει το σεβασμό του στη διαδικασία όπως αυτή ορίζεται από το Σύνταγμα. Ανεξάρτητα με την όποια επιλογή έχει στο μυαλό του, σε συνδυασμό με τον στρατηγικό σχεδιασμό που θα υπηρετεί, έχει αποδείξει με τη στάση του ότι τα κριτήρια του είναι αξιολογικά και όχι στενά κομματικά. Υπό αυτό το πρίσμα το πρόσωπο που θα υποδείξει θα φροντίσει να συγκεντρώνει τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση όλων των πολιτικών δυνάμεων εντός και εκτός Βουλής, αλλά και την αποδοχή της κοινωνίας. Το πλέον όμως σημαντικό είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης φρόντισε ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αποσυνδέσει την εκλογή Προέδρου από τη συνήθη τακτική του πολιτικού εκβιασμού με πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Κι αυτό αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της αποκατάστασης της λαϊκής βούλησης.

Επιπροσθέτως και παρά τις πιέσεις που ασκεί η επικαιρότητα με αναφορές σε πρόσωπα, ο Πρωθυπουργός δείχνει ότι έχει προτεραιότητες τις οποίες δεν πρόκειται να εκχωρήσει στα ρεπορτάζ και στην αρθρογραφία (όπως πχ του γράφοντος) προκειμένου να συμμετέχει στη συνήθη σ’ αυτές τις περιπτώσεις «ζύμωση». Δείχνει αποφασισμένος να ολοκληρώσει αυτό που ξεκίνησε με τη συνταγματική αναθεώρηση και αφορά την προεδρική εκλογή, να διασφαλίσει και να κατοχυρώσει την απόλυτη αποσύνδεση της διάλυσης της Βουλής από τη διαδικασία εκλογής Προέδρου, ώστε εν συνεχεία και χωρίς «καραμπόλες» και «λαγούς» να μιλήσει για το πρόσωπο. Συνεπώς τα ονόματα που ήδη έχουν αρχίσει να συζητούνται, ανεξάρτητα στις περισσότερες περιπτώσεις από την αξία που έχουν και την επιθυμία να πάρουν μέρος σ’ αυτή την «διαγωνιστική» διαδικασία, έχουν σχετική σημασία. Άρα σοβαρά το θέμα θα αρχίσει να μας απασχολεί στο τέλος του χρόνου ως προς το πρόσωπο.

Το ενδιαφέρον στην παρούσα φάση εστιάζεται στα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να συγκεντρώνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Δεν μπορώ να γνωρίζω ποιος ή ποια θα συνδέσει τη θητεία του στο Προεδρικό Μέγαρο με την προσπάθεια για την ανασυγκρότηση της χώρας, αλλά είναι βέβαιο ότι οι προδιαγραφές του θα πρέπει να είναι τέτοιες που σε κάθε περίπτωση δεν θα περιορίζονται σε στερεότυπα και αντιλήψεις που χαρακτηρίζουν φορτισμένες χρονικές περιόδους της μεταπολίτευσης, αλλά ούτε και επιτυχείς επαγγελματικές διαδρομές που όμως δεν έχουν αντίκρυσμα στη κοινωνία. Εν ολίγοις το μείζον δεν είναι η πολιτική καταγωγή του ή της Πρόεδρου, δηλαδή αν προέρχεται από την κεντροαριστερά όπως θέλει η «παράδοση» (οι παραδόσεις είναι για να σπάνε) όταν στην κυβέρνηση είναι η κεντροδεξιά, αλλά αν μπορεί με το κύρος και την προσωπικότητα του να υποστηρίξει την αλλαγή σελίδας της χώρας και τη φυγή προς τα εμπρός.

Στην προκειμένη περίπτωση η χώρα χρειάζεται Πρόεδρο που θα «στέκεται» στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, ανεξάρτητα από τα χιλιόμετρα που έχει γράψει στο κεντροαριστερό ή το κεντροδεξιό κοντέρ του. Στο κάτω- κάτω ποιον ενδιαφέρει η πολιτική καταγωγή του Προέδρου σ΄ένα εκλογικό σώμα που έχει ξεπεράσει τις έννοιες Αριστερά- Δεξιά; Δεν αδικεί τον θεσμό του Προέδρου και δεν έρχεται σε αντίφαση με το ρόλο του ο ετεροπροσδιορισμός του σε σχέση με την εκάστοτε κυβέρνηση; Σε τελευταία ανάλυση η κυβέρνηση Μητσοτάκη, που τουλάχιστον με τη σύνθεση της δεν ακολούθησε την πεπατημένη, θα ακολουθήσει την πεπατημένη στην εκλογή του Προέδρου;

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα