Θα κάνουμε όπισθεν στη σύνθετη ονομασία;

Θα κάνουμε όπισθεν στη σύνθετη ονομασία;
Zoran Zaev, the leader of the opposition SDSM celebrates wit the supporters in front of the government building, claiming victory on a general election in Skopje, Macedonia, late Sunday, Dec. 11, 2016. The state electoral commission's early results give a slight lead to the governing conservatives, who also claimed victory. Supporters of both parties were in the streets claiming victory. (AP Photo/Boris Grdanoski) AP

Τα πράγματα φαίνεται ότι έχουν αλλάξει, οι νέοι θέλουν να ξεφύγουν από την ιδιότυπη απομόνωση του προηγούμενου καθεστώτος

Αργά ή γρήγορα, κατά πάσα πιθανότητα γρήγορα, ο πρωθυπουργός θα έχει την ευκαιρία μιας ιστορικής υπογραφής στο θέμα της ονομασίας της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.

Θα έχει την ευκαιρία με την υπογραφή του να αποδείξει ότι υπάρχουν λύσεις που διαφυλάσσουν το εθνικό συμφέρον, εφόσον αγνοήσει τον ψυχωσικό πατριωτισμό με τον οποίον εδώ και δεκαετίες οι περισσότεροι Έλληνες πολιτικοί έκαναν καριέρα. Μερικοί εξ αυτών συνεχίζουν να κάνουν καριέρα και στη δική του κυβέρνηση συνεπικουρούμενοι από μερίδα του τύπου και κάποιων άλλων χορηγών από τον επιχειρηματικό κόσμο.

Πολλές φορές ένας κόμπος, όπως είναι στην προκειμένη περίπτωση το θέμα της ονομασίας της FYROM, δεν λύνεται με το τέντωμα των δύο άκρων. Αυτό βίωσαν επί μια δεκαετία οι πολίτες της γειτονικής χώρας, που έχουν και την αποκλειστική ευθύνη αφού ανέχθηκαν και εν πολλοίς υιοθέτησαν επικίνδυνες εθνικιστικές θεωρίες. Άλλωστε με δική τους ευθύνη οδηγήθηκαν στο σημερινό αδιέξοδο από την τυχοδιωκτική πολιτική του Νίκολα Γκρούεφσκι.

Τα πράγματα φαίνεται ότι έχουν αλλάξει, οι νέοι θέλουν να ξεφύγουν από την ιδιότυπη απομόνωση του προηγούμενου καθεστώτος, ενώ η ρεαλιστική προσέγγιση επί της ονομασίας της νέας κυβέρνησης αποτελεί καλή αφετηρία για την εξεύρεση λύσης. Ο βρετανός δημοσιογράφος David Frost, αυτός που αποκάλυψε μπροστά σε εκατομμύρια τηλεθεατές την εμπλοκή του Nixon στο σκάνδαλο του Watergate, είχε πει ότι η διπλωματία  είναι η τέχνη να επιτρέπεις στον άλλο να κάνει το δικό σου. Θα μπορούσε κάλλιστα η άποψη του να βρει εφαρμογή στην διαπραγμάτευση μεταξύ της Ελλάδας και της FYROM, υπό την προϋπόθεση ότι η Αθήνα  πριν… επιτρέψει στα Σκόπια να κάνει το «δικό» της, θα συμφωνήσουν μεταξύ τους τα πολιτικά κόμματα. Πρωτίστως όμως θα χρειασθεί να συμφωνήσουν μεταξύ τους στην κυβέρνηση.

Το να βγαίνει κάποιος να επικαλείται την απόφαση των πολιτικών αρχηγών υπό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, παραβλέποντας τα δεδομένα και τις συνθήκες εκείνης(1992) της εποχής, συνιστά ουσιαστικά υπονόμευση της προσπάθειας στην οποία συμμετέχει ο πρωθυπουργός. Η εμμονή ώστε να μην υπάρχει  καμία αναφορά του όρου «Μακεδονία» στην ονομασία, όταν επί πρωθυπουργίας Κώστα Καραμανλή η βουλή πήρε απόφαση για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις, είναι τουλάχιστον γελοία. Η Ελλάδα από το 2007 έχει αυτή την εθνική θέση, με αυτή δεσμεύθηκε στη σύνοδο του ΝΑΤΟ(2008) στο Βουκουρέστι, οπότε ο Αλέξης Τσίπρας με αυτή την εθνική θέση διαπραγματεύεται. Εκτός αν μεσολάβησε κάποια άλλη απόφαση και δεν το γνωρίζουμε.

Όλα τα υπόλοιπα, από όπου και από όποιον κι αν προέρχονται, εξυπηρετούν μικροκομματικές σκοπιμότητες και αφορούν εκείνους που έχουν αναγάγει τον «πατριωτισμό» σε επάγγελμα. Συνεπώς και από τη στιγμή που ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έχει αποδεχθεί αυτή τη θέση, το ίδιο και οι άλλες πολιτικές δυνάμεις πλην των εθνικιστών και κάποιων άλλων που «πουλάνε» εθνικό φρόνημα, το πρόβλημα του πρωθυπουργού δεν εντοπίζεται στην  αντιπολίτευση αλλά στην κυβέρνηση του. Εφόσον έχει αποφασίσει να συνδέσει τη θητεία του με μια ιστορική απόφαση, κι αυτό είναι το πιθανότερο, έχει την ευκαιρία σε συνεννόηση με όλες τις πολιτικές δυνάμεις να καταστήσει την Ελλάδα ηγέτιδα δύναμη στην περιοχή.

Και κάτι τελευταίο: Η Ελλάδα στάθηκε «τυχερή» γιατί οι εθνικιστές των Σκοπίων με τον μεγαλοϊδεατισμό τους κατέληξαν γραφικοί, με αποτέλεσμα η αρχική συμπάθεια του διεθνή παράγοντα να ατονήσει και να μετατραπεί σε δυσαρέσκεια. Τώρα που η νέα κυβέρνηση στα Σκόπια έχει ουσιαστικά αποδεχθεί τη σύνθετη ονομασία με το γεωγραφικό προσδιορισμό, την εθνική θέση που ψηφίστηκε στην βουλή των Ελλήνων, η Ελλάδα θα κάνει όπισθεν;    

*Ο Χάρης Παυλίδης είναι δημοσιογράφος. 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα