Το “ασύμμετρο φαινόμενο” μιας προφανούς ανικανότητας

Το “ασύμμετρο φαινόμενο” μιας προφανούς ανικανότητας
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο κέντρο επιχειρήσεων της πυροσβεστικής στο Χαλάνδρι,Δευτέρα 23 Ιουλίου 2018 Eurokinissi

Μια φωτογραφία είναι χίλιες λέξεις. Η φωτογραφία από τη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, τους αρμόδιους υπουργούς και τους ένστολους υπηρεσιακούς, δεν έχει λέξεις. Για την ακρίβεια δεν υπάρχουν λέξεις ώστε να συνοδεύσουν την εικόνα. Μόνο συνειρμοί για την τραγωδία που εκτυλίσσονταν εκτός του κατ’ ευφημισμό «Συντονιστικού» και τραγέλαφος για όσα διαμείβονταν εντός και σε απευθείας τηλεοπτική μετάδοση.

Ο Αλέξης Τσίπρας ρωτούσε τον αμήχανο υπουργό Προστασίας του Πολίτη τι ώρα θα ξεκινούσαν οι πτήσεις και ποιες χώρες θα μας στείλουν αεροπλάνα, ενώ την ίδια στιγμή οι υπουργοί απαντούσαν σε μηνύματα στα κινητά τους! Το… διαχειριστικό της κρίσης συμπλήρωναν τα εμφιαλωμένα νερά (πόσο ανόητοι πρέπει να είναι επικοινωνιακά ώστε να μη γνωρίζουν το αυτονόητο) και οι σημειώσεις που κρατούσε ο πρωθυπουργός. Γιατί άραγε;

Το πλέον αστείο, όμως, ήταν ότι ο πρωθυπουργός στην ουσία δεν άκουγε. Αντιθέτως με τις ερωτήσεις που έκανε προσπαθούσε εναγωνίως να αφήσει να αιωρούνται υποψηφίες συνωμοσίας για τις φωτιές στην Αττική και στην Κορινθία. Ακούστηκε μάλιστα να λέει ότι η εκδήλωση ταυτοχρόνως παράλληλων εστιών τον προβληματίζει! Και μετά από λίγο απέδωσε την καταστροφή σε ένα «ασύμμετρο φαινόμενο».

Σε πολλούς αυτή η αναφορά θύμισε την «ασύμμετρη απειλή» του τότε υπουργού Βύρωνα Πολύδωρα. Παρόμοια αμηχανία και επιπολαιότητα, μόνο που στην προκειμένη περίπτωση ο Αλέξης Τσίπρας δεν είχε συνολική εικόνα της τραγωδίας, όπως φάνηκε από τις αφελείς ερωτήσεις που έκανε. Δεν γνώριζε αν υπήρχαν νεκροί και πόσοι. Δεν είχε ιδέα για τους εγκλωβισμένους στο λιμάνι της Ραφήνας. Δεν γνώριζε για τη βοήθεια που είχε ζητήσει η Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το μόνο που φάνηκε να τον ενδιαφέρει ήταν να μάθει λεπτομέρειες για τον αριθμό των εστιών και το χρόνο εκδήλωσής τους. Δηλαδή, σώνει και καλά να σκεφθούμε όλοι ότι πίσω από όλα αυτά κρύβεται ένα οργανωμένο σχέδιο αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης. Ωστόσο ο κύριος Τσίπρας ξέχασε ότι δεν είναι εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ήταν στις φωτιές του 2007, αλλά πρωθυπουργός της Ελλάδας. Και ως πρωθυπουργός ώφειλε να έχει μεριμνήσει ώστε αυτό το «σχέδιο» να μη βρει απέναντι του μια ανοργάνωτη κυβέρνηση.

Αφήστε που ο ίδιος έλεγε άλλα στην αντίστοιχη τραγωδία του 2007. Τότε που απαντούσε στον «στρατηγό άνεμο» του Πολύδωρα επί λέξει ότι: «Η κυβέρνηση έχει γελοιοποιηθεί πλήρως με τα ευρήματα ασύμμετρης απειλής». Και συνέχιζε τότε από τη θέση του εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως «Η ανικανότητα της( κυβέρνηση Καραμανλή) να αντιμετωπίσει την καταστροφή αποκαλύφθηκε με εξαιρετικά οδυνηρό τρόπο».

Το γεγονός ότι το μεσημέρι της επόμενης ημέρα στο διάγγελμα του ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε ενωτικός και αισθητά διαφοροποιημένος από τις αρχικές του δηλώσεις, δεν αλλάζει την ουσία της προσπάθειας του να αποσείσει τις ευθύνες της κυβέρνησης και της Περιφέρειας Αττικής. Ακόμα κι αν δεχθούμε ότι λόγω της απουσίας του στη Βοσνία δεν έχει επαρκή ενημέρωση, δεν δικαιολογεί κάτι τέτοιο τις δηλώσεις του κ. Τόσκα και εκείνων που επιχειρούσαν να παρουσιάσουν ως «εμπρηστές» τους δημοσιογράφους και τα ΜΜΕ, που όχι μόνο έκαναν τη δουλειά τους, αλλά και σε πολλές περιπτώσεις αυτό που ώφειλε να είχε κάνει ο κρατικός μηχανισμός.

Εν τέλει, όπως είναι πλέον άχαρο να αποδίδονται ευθύνες σε «συνωμότες», οι οποίοι ποτέ δεν αποκαλύπτονται, άλλο τόσο άχαρο είναι οι ευθύνες να αποδίδονται ολοκληρωτικά στον Αλέξη Τσίπρα. Οι εθύνες είναι διαχρονικές, αφορούν το ξεχαρβαλωμένο κράτος, την Περιφέρεια και την τοπική αυτοδιοίκηση. Για όλους αυτούς όμως την κύρια ευθύνη έχει η κεντρική κυβέρνηση. Και εν προκειμένω η κυβέρνηση του κυρίου Τσίπρα. Με τα λόγια του(28/8/2017) δείχνει γιατί πλέον δεν είναι εκτός «παλιού» πολιτικού συστήματος. «Η προεκλογική δημαγωγία δεν μπορεί να καλύψει τα αισθήματα οργής και αγανάκτησης της κοινωνίας για όλες ανεξαιρέτως τις κυβερνήσεις των προηγούμενων χρόνων».

Αυτά έλεγε τότε, μετά από τις φωτιές στην Ηλεία. Τώρα, εκείνα τα λόγια επιστρέφουν για να πάρουν «εκδίκηση». Δεν θα επιστρέψουν όμως οι ζωές που χάθηκαν τόσο άδικα. Και μέχρι την επόμενη τραγωδία, η ανοργάνωτη πολιτεία θα αποδίδει σε «οργανωμένα» σχέδια την ανικανότητα της και θα αυτοσχεδιάζει. Γιατί, όπως έλεγε ο σημερινός αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, τότε βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Φώτης Κουβέλης: «Η κυβέρνηση (Καραμανλή) επιχειρεί να αξιοποιήσει επικοινωνιακά για να αποσείσει τις τεράστιες ευθύνες της. Οι δικές της ευθύνες είναι ασύμμετρες. Αν η κυβέρνηση είχε ενδείξεις για οργανωμένο σχέδιο, ώφειλε να ενημερώσει τα κόμματα και να μιλήσει υπεύθυνα».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα