Big Brother ακους; Το βίντεο που ρίχνει ηχηρή φάπα σε κάθε σεξιστή, σε όλη τη γη

Big Brother ακους; Το βίντεο που ρίχνει ηχηρή φάπα σε κάθε σεξιστή, σε όλη τη γη

Την ώρα που στην Ελλάδα μιλάμε πάλι για πράγματα που θα έπρεπε να είναι αυτονόητα, υπάρχουν και θετικά παραδείγματα που καλό θα ήταν να τα είχε κατά νου η δική μας, δημόσια τηλεόραση.

Με αφορμή τα όσα είδαμε να διαδραματίζονται το τελευταίο διάστημα στο Big Brother, μεγάλη κουβέντα άνοιξε και πάλι για το επίπεδο των ιδιωτικών καναλιών στη χώρα μας.

Πολλοί είπαν πως η λύση είναι να “κλείσουμε την τηλεόραση”, κατά το Throw Away Your Television των Red Hot Chili Peppers. Άλλοι, απαίτησαν να διακοπεί το show μετά τη σεξιστική τοποθέτηση του παίκτη που αποβλήθηκε, ο οποίος έφτασε στο σημείο να προτρέπει και σε βιασμό μπροστά στις κάμερες του “Μεγάλου Αδερφού”. Το Big Brother έχει “αποδείξει” πως πατάει γερά ως προς το concept του στα στερεότυπα και το επιβεβαίωσε με τον καλύτερο τρόπο.

Άλλωστε, η παραγωγή, ζήτησε “μισή συγγνώμη” ρίχνοντας την ευθύνη σε υπάλληλο που δεν φίλτραρε σωστά όσα ακούστηκαν περί βιασμού στο live stream. Η πρόθεση ήταν ξεκάθαρη, να μπουν “κόντρα” χαρακτήρες για να δημιουργηθεί ίντριγκα. Μόνο που εντέλει, κάπου το πράγμα ξέφυγε.

Ένα ζητούμενο λοιπόν είναι να δούμε πρακτικά τι γίνεται με τα κανάλια αυτά που και στη λίστα της κυβέρνησης για την ενίσχυση των ΜΜΕ μπήκαν (με χρήμα που θα μπορούσε να διατεθεί προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος), και προβάλλουν περιεχόμενο που δε συνάδει με τις κοινωνικές διεκδικήσεις και τα δικαιώματα που ομολογουμένως, είναι ακόμα πολύ πίσω στη χώρα μας. Το τηλεοπτικό κοινό έχει δίκιο να αντιδρά κάθε φορά που αναπαράγονται τοποθετήσεις που προσβάλλουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και δη, όταν έχουμε να κάνουμε με αξιόποινες πράξεις.

Εν προκειμένω, το ΕΣΡ θα ανοίξει φάκελο για την υπόθεση, ωστόσο το ερώτημα είναι αν αρκεί μια διοικητική ποινή. Ομολογουμένως, η απάντηση είναι πως όχι.

Στον αντίποδα λοιπόν, υπάρχει και διαφορετική τηλεόραση εκεί έξω. Τηλεόραση που αποσκοπεί στην εκπαίδευση του κοινού της, στην άρση των στερεοτυπικών απεικονίσεων, στην προώθηση της διαφορετικότητας, έστω κι αν αυτό γίνεται στα πλαίσια της κοινωνικής ευθύνης έναντι του μέσου φορολογούμενου που ζητά μια πιο ποιοτική τηλεόραση για τον ίδιο και την οικογένειά του.

Παράδειγμα αποτελεί συχνά πυκνά το βρετανικό BBC. Η πρόσφατη καμπάνια του bbc three λοιπόν, αποτελεί μια ηχηρή γροθιά στον σεξισμό, λειτουργώντας ως μια σύντομη αλλά αποστομωτική απάντηση στις πατριαρχικές παθογένειες του δυτικού κόσμου. Μιλάμε εδώ για το τρίτο κανάλι της βρετανικής δημόσιας τηλεόρασης με διαδικτυακή εκπομπή σήματος, που στοχεύει στο πιο νεανικό κοινό.

Στο βίντεο, δύο άνδρες κρατούν ένα δήθεν σκανδαλοθηρικό tabloid και σχολιάζουν τον τίτλο που αναφέρεται σε ένα “σεξουαλικό σκάνδαλο σε πανεπιστήμιο”. “Κοίτα τι φοράνε αυτές. Το ζήτησαν αυτό που έπαθαν”, ακούγονται να λένε μετακύ τους οι δύο νέοι.

Η συνέχεια είναι απολαυστική. Οι κοπέλες της καφετέριας που εξυπηρετούν τους σεξιστές πελάτες τους, διακωμωδούν όλες τις στερεοτυπικές απεικονίσεις που αναπαράγονται μεταξύ πολλών ανδρών. Στο τέλος, η φανέλα της Άρσεναλ που φοράει ο ένας νεαρός, γίνεται το τέλειο αντιπαράδειγμα που μπορεί να καταλάβει με τον πιο παραστατικό τρόπο. “Αν φοράς φανέλα της Άρσεναλ θα έπρεπε να είσαι ποδοσφαιριστής, άρα τι το θες το κέικ;”.

Και καταλήγουμε στο εξής συμπέρασμα. Δεν θα ήταν πολύ ωραία ιδέα και η δική μας ΕΡΤ να προχωρούσε σε ανάλογες καμπάνιες με στόχο το νεανικό κοινό της; Ποιος νοήμων άνθρωπος θα σχολίαζε αρνητικά κάτι τέτοιο;

Αντιθέτως, τέτοιου τύπου κινήσεις θα μπορούσαν αργά και σταθερά να επουλώσουν το ανοιχτό τραύμα της ελληνικής δημοσιογραφίας που χρόνο με το χρόνο χάνει όλο και περισσότερο την αξιοπιστία της και την εμπιστοσύνη του κόσμου. Είναι το λιγότερο που μπορεί να κάνει μια κυβέρνηση η οποία πραγματικά ενδιαφέρεται για την κοινωνική ισότητα σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του καθημερινού ενδιαφέροντος.

Κοινώς, στην κατεύθυνση αυτή, το αίτημα δεν θα ήταν “κλείστε την TV”, αλλά αντιθέτως, “αλλάξτε την TV”.  Για την ώρα, αναμοχλεύουμε ευσεβείς πόθους.

Περισσότερα μπορείτε να βρείτε στην υποσελίδα του BBC στο διαδίκτυο που είναι αποκλειστικά αφιερωμένη σε ζητήματα που άπτονται του σεξισμού και των διακρίσεων που επιβιώνουν μεταξύ των δύο φύλων στους χώρους εργασίας, στον αθλητισμό, στα σχολεία, και αλλού.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα