Η νέα τακτική του ΣΥΡΙΖΑ

Η νέα τακτική του ΣΥΡΙΖΑ
Greece's Prime Minister Alexis Tsipras waits for EU Finance Commissioner Pierre Moscovici at Maximos Mansion in Athens, Wednesday, Feb. 15, 2017. Tsipras' left-led government was hoping by next week to conclude dragging negotiations on spending cuts and reforms demanded by Greece's European creditors and the International Monetary Fund. (AP Photo/Thanassis Stavrakis) AP

Μετά τη συμφωνία για την επιστροφή των θεσμών, διαφαίνεται στο βάθος το πότε περίπου μπορούμε να περιμένουμε εκλογές

Προνομοθετούνται λοιπόν τα νέα μέτρα και τα αντίμετρα και για μετά το πέρας της θητείας της παρούσας κυβέρνησης, πράγμα που καθόλου δεν θα έπρεπε άλλωστε να μας ξενίζει μιας και οι εκλογές στη χώρα, μοιάζουν να αποκτούν όλο και λιγότερη σημασία εντός των χρόνων των μνημονίων.

Το τελευταίο διάστημα, οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έκαναν λόγο για σχέδιο αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης μέσω των απαιτήσεων Σόιμπλε αλλά και ΔΝΤ, που τέθηκαν στο τραπέζι την τελευταία στιγμή. Ο ίδιος ο κ. Παπαδημούλης μάλιστα, έθεσε αυτό το επιχείρημα σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στο Στρασβούργο αλλά και στη συνέντευξη που παραχώρησε στο NEWS 247 έξω από την Ολομέλεια.

Προσωπικά δεν μπορώ να γνωρίζω ή να κρίνω με ασφάλεια αν υπάρχει τέτοιο πλάνο από ορισμένους “σκληρούς” κύκλους της ΕΕ, ωστόσο, αυτό που διαφαίνεται είναι πως οι θεσμοί, συμφώνησαν σε ένα βασικό ζήτημα: Στο να “δέσουν” τόσο τον “άτακτο” ΣΥΡΙΖΑ, όσο και τη συμμαχική τους ΝΔ για την επόμενη μέρα, όσο κι αν η αντιπολίτευση για λόγους λαϊκίζουσας μικροπολιτικής, διατείνεται πως δεν θα ψηφίσει τα νέα μέτρα.

Όπως φαίνεται άλλωστε, είναι εκείνη που ενδεχομένως θα κληθεί να τα εφαρμόσει κατά γράμμα μετά το ’19, σε περίπτωση που γίνει η επόμενη κυβέρνηση της χώρας, ενώ ενδέχεται να εφαρμόσει ακόμη και το “πρόγραμμα ΣΥΡΙΖΑ” για τα… αντίμετρα. Πράγμα που αποτελεί ακόμη ένα οξύμωρο της νεοελληνικής πολιτικής μας ζωής.

Από εκεί και πέρα, όσο κι αν ο Γερούν Ντάισελμπλουμ αλλά και ο Έλληνας υπ. Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, λένε πως όλα θα ολοκληρωθούν με διαφάνεια, για την ώρα όλα έχουν συζητηθεί πίσω από κλειστές πόρτες, ενώ ελάχιστα μπορούμε να συμπεράνουμε με ασφάλεια από τις επίσημες δηλώσεις, όπως αυτές που πραγματοποιήθηκαν μετά το πέρας του Eurogroup της Μάλτας.

Μέσα από τις δηλώσεις όμως του κ. Τσακαλώτου στη Βαλέτα, μπορούμε λίγο πολύ να καταλάβουμε τη νέα τακτική του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και το πότε περίπου -ενδεχομένως- θα περιμένουμε τις επόμενες εκλογές.

Σχετικά λοιπόν με το πότε:

Δεδομένου ότι τα νέα μέτρα θα έρθουν στην τάξη του 1% για τις συντάξεις το ’19 και στο 1% για το αφορολόγητο το ’20 (συνολικά 3,6 δις περικοπές), αλλά και δεδομένου ότι ο έλεγχος για το τέλος του προγράμματος θα γίνει το ’18, μπορούμε σίγουρα να περιμένουμε εκλογές πριν το 2019.

Μάλιστα, αν όπως έλεγε πρόσφατα στο NEWS 247 ο κ. Χρυσόγονος, βγούμε στις αγορές το φθινόπωρο του ’18, αμέσως μετά ο ΣΥΡΙΖΑ έχοντας σαν όπλο στην φαρέτρα του την έξοδο, θα πάει σε εκλογές προς το τέλος της συγκεκριμένης χρονιάς. Για την ακρίβεια, θέλει να προλάβει τα μέτρα περικοπών που θα έρθουν για το 2019 τα οποία όπως είπαμε, ίσως ενεργοποιήσει η αντιπολίτευση, αν νικήσει.

Συν ένα πλην ένα και εργασιακά

Από την άλλη, αν επιτευχθεί ο στόχος του 3,5% για το ’18, τότε θα έχουμε και ενεργοποίηση των νέων μέτρων για το ’19, στη λογική του -1 αλλά και +1.

Αυτό το “ένα προς ένα” μαζί με τη διάσωση των εργασιακών, θα είναι και η νέα ρητορική – επιχειρηματολογία του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία συνοψίζεται άλλωστε στις δηλώσεις Τσακαλώτου από τη Μάλτα. Σύμφωνα με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, η επί της αρχής συμφωνία στα μεγάλα ζητήματα στην οποία κατέληξε το Eurogroup αφορά θετικά μέτρα το 2019, ύψους 1% του ΑΕΠ και το 2020, ύψους 1% του ΑΕΠ και παράλληλα περιοριστικά μέτρα στις συντάξεις το 2019, ύψους 1% του ΑΕΠ και μέτρα σε φόρους το 2020, ύψους 1% του ΑΕΠ.

Όπως είπε επακριβώς: ” Τα θετικά μέτρα είναι για το κομμάτι των δαπανών, ένα πακέτο που θα αντιμετωπίζει την παιδική φτώχεια, ένα πακέτο για το πρόβλημα στέγασης, ένα πακέτο για τα προβλήματα της νέας γενιάς για την απασχόληση, ένα πακέτο για μείωση συμμετοχής συνταξιούχων στα φάρμακα και ένα επενδυτικό. Το 2020 τα μέτρα ανακούφισης θα είναι στους φόρους, ΕΝΦΙΑ και εισοδήματος.

Αυτά τα μέτρα βάζουν τη βάση για ένα κοινωνικό κράτος για την Ελλάδα, για την αλληλεγγύη για τους πιο χαμηλόμισθους. Ο μηχανισμός θα ενεργοποιήσει τα θετικά μέτρα μετά το ’18. Στα εργασιακά δεν θα έχουμε ομαδικές απολύσεις και lock out, αλλά θα έχουμε επιστροφή συλλογικών συμβάσεων σε κάτι που προσεγγίζει την κανονικότητα τον Σεπτέμβρη του ’18. Όλα αυτά θα ισχύσουν όταν θα ξέρουμε τι θα πάρουμε από το χρέος και τα μέτρα θα εφαρμοστούν το ’19 και το 20 αν και μόνο αν έχουν εφαρμοστεί τα μέτρα για το χρέος με το τέλος του προγράμματος”.

Όλα τα παραπάνω όμως θα γίνουν, αν και εφόσον πιάσουμε τον ιδιαιτέρως “φιλόδοξο” στόχο, που για να τον πιάσουμε, θα πρέπει να υπομείνουμε τα σκληρά δημοσιονομικά μέτρα για μερικούς μήνες ακόμη, μέχρι να εφαρμοστούν τα νεότερα, που θα έχουν πάρει το ΟΚ της Βουλής μας από τώρα.

Η διατύπωση της συμφωνίας πάντως ικανοποιεί τόσο τον Β. Σόιμπλε που μπορεί να “πουλήσει” αυτό το deal στο εκλογικό κοινό του, αλλά και το ΔΝΤ που βάζει στο κάδρο την αναδιάρθρωση του χρέους με τα μεσοπρόθεσμα. Η ελληνική πλευρά ευνοείται μεν από αυτή την αναδιάρθρωση, αλλά τα αποτελέσματα της για τη δική μας τσέπη, δεν μπορούμε να τα περιμένουμε άμεσα.

Από εκεί και πέρα, είναι άγνωστο αν τα θετικά αντίμετρα θα καταφέρουν να διασώσουν τις ανισορροπίες μιας και ακόμη δεν έχουν οριστικοποιηθεί, και κυρίως, είναι θολό το τι θα γίνει με τα τεράστια πρωτογενή πλεονάσματα που δεν μπορούν να συνεχιστούν εσαεί, αν θέλουμε να έχουμε την προσδοκώμενη ανάπτυξη.

Τι μπορεί να συμπεράνει κανείς εν συντομία;

Πως αν το 2019 είμαστε εντός στόχων, θα συνεχίσουμε με δημοσιονομική επιτήρηση και ελεγχόμενη κάνουλα μεν, αλλά τουλάχιστον με τα εργασιακά να έχουν διασωθεί μερικώς. Και βέβαια, οι θεσμοί κατάφεραν να διασφαλίσουν πως το πλάνο τους θα συνεχιστεί στο ακέραιο, ανεξαρτήτως κυβέρνησης για τα επόμενα έξι, εφτά χρόνια.

(Φωτογραφία: AP Photo/Thanassis Stavrakis)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα