Μέρκελ-ΝΔ: Βίοι παράλληλοι

Μέρκελ-ΝΔ: Βίοι παράλληλοι
eurokinissi

Η ρητορική της ΝΔ για τα σύνορα και τη διαχείριση του προσφυγικού, έρχεται σε αντίθεση με τις πρόσφατες δηλώσεις Γιούνκερ αλλά και το σχέδιο που εφαρμόζει η ίδια η Καγκελάριος Μέρκελ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρέπει να αποφασίσει σε ποιο δρόμο θα πορευτεί, μιας και δείχνει να αποκλίνει από τη στάση του ΕΛΚ και της ίδιας της Καγκελαρίου της Γερμανίας σχετικά με το ζήτημα της διαχείρισης του προσφυγικού.

Το βράδυ της Πέμπτης, και αμέσως μετά την ομιλία του πρωθυπουργού στη Μυτιλήνη, η ΝΔ σε επίσημη ανακοίνωσή της στην οποία αποδομούσε τις επιλογές της κυβέρνησης, ανέφερε χαρακτηριστικά:

“Ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο πρωθυπουργός που άνοιξε τα σύνορα και γέμισε την Ελλάδα και την Ευρώπη με μετανάστες”. Είναι να διερωτάται κανείς αν αυτή η διατύπωση αποτελεί θέση ενός πραγματικά φιλελεύθερου κόμματος, μιας και αποκλίνει ξεκάθαρα από την επίσημη γραμμή του ΕΛΚ, στην “οικογένεια” του οποίου εντάσσεται η ίδια η ΝΔ. Φαντάζομαι άλλωστε πως οι κεντροδεξιοί της παράταξης πρέπει να διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους μετά την ανακοίνωσή αυτή, αν και αρνούνται να το παραδεχθούν δημοσίως για καλό της ενότητας.

Πριν λίγες ημέρες, η Καγκελάριος Μέρκελ -με την οποία συντάσσεται συχνά πυκνά η αξιωματική αντιπολίτευση- ανακοίνωνε το σχέδιό της για το προσφυγικό σε έξι σημεία. Χαρακτηρίζοντας τη μεγάλη εισροή μεταναστών στη χώρα της ως “ανθρωπιστική ανάγκη”, απαίτησε μεγαλύτερη χρηματοδότηση από τον ΟΗΕ για το προσφυγικό και καταδίκασε τη συνέχιση του πολέμου στη Συρία. Η Μέρκελ σημείωσε ότι η Γερμανία θα εξακολουθήσει να προσφέρει άσυλο σε όσους το χρειάζονται για πολιτικούς ή ανθρωπιστικούς λόγους, αλλά ότι όσοι δεν το δικαιούνται θα πρέπει να εγκαταλείπουν τη χώρα. Οι διατυπώσεις της προσπαθούν να κάμψουν τις εσωτερικές αντιδράσεις που αναδύονται το τελευταίο διάστημα, αλλά από την άλλη, η ίδια η Μέρκελ ανάγει το προσφυγικό ως  κορωνίδα της πολιτικής της, δίνοντας άλλωστε τα εύσημα στην ελληνική κυβέρνηση για τις προσπάθειές της.

Η αλήθεια είναι πως η Μέρκελ έχει καρπωθεί αρκετά από το φθηνό εργατικό δυναμικό που της έχουν προσφέρει οι πρόσφυγες τα τελευταία χρόνια, με τη γερμανική μηχανή να παρουσιάζει διαρκή υπεραπόδοση. Από την άλλη όμως, κανείς δεν μπορεί να την κατηγορήσει ότι δεν έχει κάνει αρκετά για να αφομοιωθούν ομαλά οι μουσουλμάνοι στη χώρα της. “Περίπου 4,5 εκατ. μουσουλμάνοι ζουν στη Γερμανία. Η συντριπτική πλειονότητα αυτών απορρίπτει την ισλαμική τρομοκρατία όπως οι περισσότεροι άνθρωποι στην κοινωνία μας” , έλεγε τον Μάρτιο, την ώρα που δεσμεύεται να κάνει ακόμη περισσότερα για την ομαλή ένταξη.

“Το γερμανικό κράτος θα αναλάβει πιο ενεργό ρόλο στην εκπαίδευση ιμάμηδων, η οποία έως τώρα επαφίεται σε οργανώσεις που σχετίζονται με το τουρκικό κράτος”, σημείωσε η Καγκελάριος για να δώσει τον τόνο της επόμενης μέρας.

Μιας και μιλάμε όμως για το ΕΛΚ, ας δούμε τι έλεγε πρόσφατα και ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Στις δηλώσεις του κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα και στην ομιλία του στη Βουλή, ο πρόεδρος της Κομισιόν ζήτησε από την Τουρκία να περιορίσει τις προσφυγικές/μεταναστευτικές ροές. “Η Ελλάδα βρέθηκε στο κέντρο της προσφυγικής κρίσης. Έκανε πολλά για να διατηρήσει την συμφωνία με την Τουρκία. Οι υπόλοιποι έχουν υποχρέωση αλληλεγγύης απέναντι στην Ελλάδα και πρέπει να συμβάλλουν”, επανέλαβε ο ίδιος.

Τους τελευταίους μήνες οι ροές έχουν μειωθεί σημαντικά, αλλά δεν έχουν εξαλειφθεί. Τα κράτη της κεντρικής Ευρώπης έχουν κλείσει τα σύνορά τους, ο Όρμπαν μιλάει για ένα χρισιανοδημοκρατικό κράτος “χωρίς ξένους”, η ξενοφοβία αναδύεται σε κυβερνητική ατζέντα στις χώρες της Βίσεγκραντ και τα νησιά της χώρας μας αντιμετωπίζουν τις επιπτώσεις από τη μη μετεγκατάσταση πληθυσμών, πράγμα που προέβλεπε η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας.

Ενώ λοιπόν οι συντηρητικοί κύκλοι της Κομισιόν και του ΕΛΚ, (επισήμως πάντα) ζητούν άμβλυνση του προβλήματος δίνοντας συγχαρητήρια στη χώρα μας για τη στάση που έχει δείξει, η ΝΔ κατηγορεί τον Τσίπρα για “άνοιγμα συνόρων”, θυμίζοντας ρητορική άλλων κομμάτων που τοποθετούνται στο πιο ακροδεξιό φάσμα.

Πέραν της ανθρωπιστικής διάστασης του πράγματος, πώς ακριβώς η ΝΔ θα “προστάτευε” τα μη χερσαία σύνορα της χώρας έναντι των αιτούντων ασύλου; Με ποιο ακριβώς σχέδιο; Θα εφάρμοζε πάλι την πολιτική της Αμυγδαλέζας για την αντιμετώπιση της κρίσης; Ή θα προχωρούσε σε επαναπροωθήσεις που καταδικάζονται από την Κομισιόν και τις διεθνείς οργανώσεις;

Για να συνοψίσουμε, μόλις τον Δεκέμβριο του 2017 ο κ. Μητσοτάκης είχε συναντηθεί με την Α. Μέρκελ στις Βρυξέλλες και στο περιθώριο της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος της είχε ζητήσει τότε να ασκήσει πιέσεις για να επιταχυνθεί η διαδικασία εξέτασης των αιτημάτων χορήγησης ασύλου στην Ελλάδα, προκειμένου να εφαρμοστεί αποτελεσματικότερα η ευρωπαϊκή συμφωνία για την κατανομή των προσφύγων στις χώρες της Ε.Ε., αλλά και να επιστρέφονται άμεσα στην Τουρκία οι παράτυποι μετανάστες.

Το αίτημά του αυτό ήταν δίκαιο και καλό θα ήταν να έμενε σε αυτή τη ρητορική. Γιατί το να κατηγορείς την κυβέρνηση για άκριτο “άνοιγμα” των συνόρων, χωρίς να λες το τί θα είχες πράξει αντιστοίχως εσύ, είναι λαϊκισμός και μάλιστα πολύ επικίνδυνος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα