Όπου φυσάει ο (στρατηγός) άνεμος

Όπου φυσάει ο (στρατηγός) άνεμος
ΒΥΡΩΝ ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ Eurokinissi

Στη μάχη του Στρατηγού Ανέμου πληγώνονται δύο. Η επιλογή Βύρωνα Πολύδωρα για την προεδρία του ΕΣΡ από το στρατόπεδο Τσίπρα, έχει και πυρά που εξοστρακίζονται στα δεξιά αναχώματα

“Είναι αυτονόητο ότι υπό το φως της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας η αρμοδιότητα για τη διεξαγωγή του διαγωνισμού και των λεπτομερειών της διεξαγωγής περνάει στο ΕΣΡ άμεσα, όπως άλλωστε προέβλεπε από την αρχή ο νόμος 4339/15” ανέφερε στην τελευταία δήλωση του ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς.

Ακόμη κι αν η απόφαση του ΣτΕ ήταν “πολιτική”, καθώς εξωθεί σε επαυξημένη κομματική συναίνεση για τη διενέργεια του τηλεοπτικού διαγωνισμού, το σκεπτικό του ανωτάτου δικαστηρίου τεκμηριώνεται πάνω ακριβώς σε αυτό που παραδέχεται τώρα ο κ. Παππάς. Στο γεγονός ότι η διενέργεια του διαγωνισμού για τις άδειες πρέπει να γίνεται με τρόπο που προβλέπει και ελέγχει το ίδιο το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο και υπό την αιγίδα του, κάτι που δεν μπόρεσε να γίνει μέχρι τώρα, καθώς πολύ απλά, ΕΣΡ δεν υπάρχει.

Η κυβέρνηση πόνταρε στο ότι οι καναλάρχες θα δέχονταν τελικά το σχέδιο νόμου Παππά, ότι δεν θα έκαναν προσφυγές στο ΣτΕ ή ότι τελικά το Συμβούλιο της Επικρατείας, θα τις απέρριπτε λόγω της ανάγκης για διευθέτηση του πεδίου. Το σχέδιο όμως δεν της “βγήκε” και έτσι η μόνη λύση, είναι η συγκρότηση του ΕΣΡ, για την παρακώλυση της οποίας ευθύνεται φυσικά και η ίδια η ΝΔ εδώ και μήνες.

Πριν λίγες ημέρες, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κωνσταντίνος Κυρανάκης, έλεγε στο NEWS 247 πως η ΝΔ θα μπορούσε να συναινέσει αν προταθούν “πρόσωπα κύρους”. Κάπως έτσι φαινόταν πως θα πηγαίναμε σε mea culpa.

Τελικά όμως προτάθηκαν δύο πολύ συγκεκριμένα πρόσωπα, το ένα εκ των οποίων είναι επιφορτισμένο με πολλαπλές αρνητικές υποθέσεις που πηγάζουν από την πολιτική που έχει ασκήσει σε περασμένες γαλάζιες διακυβερνήσεις.

“Ζήτω” ο Στρατηγός Άνεμος

Μιλάμε προφανέστατα για τον Βύρωνα Πολύδωρα, τον “στρατηγό άνεμο” που διετέλεσε για λίγες μόλις ημέρες πρόεδρος της Βουλής και πρόλαβε να διορίσει την κόρη του και να δώσει εκλογικά επιδόματα στους υπαλλήλους της. Ο ίδιος καλούσε πριν από τρία χρόνια σε “ευρύτατη συνεννόηση για μια εθνική άμυνα” ακόμα κι αν μέσα σε αυτή είναι η Χρυσή Αυγή. Νωρίτερα, και επί εξουσίας του, έπεφτε πάνω σε ζαρντινιέρες και σε Πακιστανούς που “συνήθιζαν να απαγάγουν ο ένας τον άλλο”, όπως έλεγε ο ίδιος. Τον Βύρωνα Πολύδωρα τον είχε “κόψει” εν τέλει από το κόμμα ο Αντώνης Σαμαράς επειδή δεν είχε ψηφίσει τον ΕΝΦΙΑ.

Με τα πολλά, ο Αλέξης Τσίπρας έκρινε πως αυτός είναι ο “εκλεκτός που δεν μπορεί να απορρίψει η ΝΔ”, όπως γράφτηκε και όπως διέρρευσε το ίδιο το Μαξίμου. Κατ’ εμε, η κίνηση του πρωθυπουργού εξηγείται ως εξής:

Επί της ουσίας λοιπόν πρότεινε το πρωί του Σαββάτου τον Βύρωνα Πολύδωρα, έτσι ώστε να φέρει τον Κυριάκο Μητσοτάκη προ των εσωτερικών του προβλημάτων και των ακροδεξιών αγκυλώσεων που υπάρχουν ακόμα σε ένα κόμμα που δεν έχει “εκκαθαρίσει”. Του προτείνει να ψηφίσει τον Πολύδωρα όπως έχει στηρίξει στο παρελθόν τον Άδωνι Γεωργιάδη και τον Μάκη Βορίδη. Είμαι πεπεισμένος όμως ότι από την αρχή γνώριζε πολύ καλά πως δεν θα το έπραττε αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο κ. Τσίπρας ήθελε να αναδείξει στην επιφάνεια της δημόσιας σφαίρας τα εσωτερικά ζητήματα των “συνιστωσών” της ΝΔ, παίζοντας εν ολίγοις με τα ίδια όπλα που έπαιζε εκείνη και χρησιμοποιώντας για τις ανάγκες των περιστάσεων, τον Στρατηγό Άνεμο.

Μετά την άρνηση της ΝΔ να τον ψηφίσει, λογικά θα προτείνει κάποιον ηπιότερο, σαν τον προτεινόμενο για αντιπρόεδρο, Ροδόλφο Μορώνη που είχε διατελέσει υπουργός Επικρατείας στην κυβέρνηση Καραμανλή. Τακτική που είχε ακολουθήσει δηλαδή και με την επιλογή Παυλόπουλου. Η επιλογή Πολύδωρα για προτεινόμενο πρόεδρο του ΕΣΡ δυναμιτίζει περαιτέρω την ατμόσφαιρα πετώντας το μπαλάκι στη δεξιά και στην κεντροδεξιά.

Από την άλλη όμως, απαξιώνει και τον θεσμό του ΕΣΡ τον οποίο η τωρινή κυβέρνηση αντιμετωπίζει κατά το δοκούν, όπως είχαν κάνει και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, τις οποίες κατηγορεί. Φαύλος κύκλος. Και ακόμη κι αν στο τέλος της ημέρας, η στρατηγική Τσίπρα επιτύχει ως προς τις μικροκομματικές αιτιάσεις της, αν καταφέρει δηλαδή να προκαλέσει πλήγμα στη ΝΔ και οδηγήσει τελικά σε συναίνεση σε δεύτερο επίπεδο, ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει δεχθεί και ο ίδιος ένα βαρύτατο πλήγμα.

Η κοινή γνώμη μπήκε σε εγρήγορση και θυμήθηκε τις επιθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ προς τον Πολύδωρα και τις μάχες των περασμένων ετών για ζητήματα αστυνόμευσης και όχι μόνο, και τις επανέφερε στο φως μέσω των social media, καθώς όπως όλοι ξέρουμε, τα γραπτά μένουν.

Το να κατεβάζεις τον Πολύδωρα ως “αριστερά” σε εκθέτει ιδεολογικά ακόμα παραπάνω. Στον βωμό λοιπόν του πολυτεμαχισμού του αντιπάλου, πληγώνεσαι και ο ίδιος, παίζοντας με τα δικά του πολεμικά “παιχνίδια”.

Σημείωση: Τη Δευτέρα το πρωί θα κατατεθεί διάταξη που καταργεί το άρθρο 2Α του νόμου 4339/15 το οποίο μετέφερε τις αρμοδιότητες από το ΕΣΡ στην κυβέρνηση. Όλες οι αρμοδιότητες καθώς και αυτή του διαγωνισμού και των λεπτομερειών του επανέρχονται έτσι στο ΕΣΡ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα