Το Gamato είναι κάτω και λύθηκε το πρόβλημα της χώρας

Το Gamato είναι κάτω και λύθηκε το πρόβλημα της χώρας

Ένα άρθρο για το κλείσιμο του Gamato που πήρε μεγαλύτερες διαστάσεις απ' ό,τι περίμενε κανείς. Ποιος είναι ο κυριότερος ζημιωμένος της υπόθεσης τελικά;

“Αγαπητοί φίλοι και φίλες, καταρχάς σας ευχαριστούμε που είσαστε κοντά μας τόσο καιρό και σας ευχαριστούμε για την υποστήριξη. Δυστυχώς τα νέα δεν είναι ευχάριστα. Παρενέβη η δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος και το σαιτ μας θα παραμείνει κλειστό. Δεν γνωρίζουμε εάν και πότε θα ανοίξει ξανά. Για τα υπόλοιπα θα ενημερωθείτε πιθανώς από κάποια ανακοίνωση που θα βγει σε λίγες μέρες από το αρμόδιο τμήμα”.

Αυτή ήταν η ανακοίνωση των δημιουργών του gamatotv με την οποία ανακοίνωσαν το “λουκέτο”.

Το gamato είναι κάτω και η μάχη κατά της φοροδιαφυγής, μόλις κλιμακώθηκε (;). Η αλήθεια είναι πως πράγματι, υπήρξε απόκρυψη εσόδων από τις διαφημίσεις, οπότε έπρεπε να εκκινήσει και η προβλεπόμενη διαδικασία όπως πρέπει να γίνεται για όλες τις παραβάσεις. Από την άλλη, πρέπει να σημειωθεί πως τα site αυτά δίνουν μόνο links για κατέβασμα των ταινιών ή δίνουν stream, δεν ανεβάζουν ή κρατούν τα αρχεία στους servers τους, άρα ο όρος “πειρατεία” εν προκειμένω, είναι σχετικός.

Η αλήθεια είναι επίσης πως τα video club χάνουν έσοδα από τέτοιου τύπου site.

Ας είμαστε ειλικρινείς όμως. Στην Ελλάδα της κρίσης, πολλοί άνθρωποι δεν έχουν την πολυτέλεια της ενοικίασης και εκ των πραγμάτων “επωφελούνται” των παρεχόμενων torrents του διαδικτύου. Αυτή είναι η πραγματικότητα παγκοσμίως και για να επιβιώσεις, πρέπει να προσαρμοστείς σε αυτή.

Ποια είναι η νέα συνθήκη; Για κάθε gamato.info που κλείνει, εμφανίζεται ένα gamato.me, ένα gamato.tv ή ένα gamato.com. Το αυτό έγινε και με το piratebay. Άρα ως πάροχος, εξετάζεις εναλλακτικές προσέλκυσης κοινού, τύπου Netflix. Λύσεις όπως παροχή streaming σειρών και ταινιών σε υψηλή ανάλυση, σε μικρό αντίτιμο.

Συνεχίζοντας, να πούμε σε αυτό το σημείο ότι ορθώς διώκεται το gamato για φοροδιαφυγή, ορθώς θα έπρεπε να διευθετηθεί και το ζήτημα της πειρατείας παγκοσμίως, με πτώση των τιμών ενοικίασης και προβολής ταινιών, για παράδειγμα. Ως ΣΥΡΙΖΑ όμως, δεν μπορείς να παίρνεις ξεκάθαρη θέση υπέρ του Παστίτσιου και του κάθε μπλόγκερ κυβερνοακτιβιστή όντας αντιπολίτευση, και όταν αναλαμβάνεις τα ηνία της διακυβέρνησης να στρέφεις τα βέλη σου κατά της φοροδιαφυγής χτυπώντας μόνο υποθέσεις σαν του εν λόγω ιστοτόπου.

Αν η φοροεκστρατεία γινόταν συνολικά, το κλείσιμο του gamato δεν θα ήταν καν είδηση. Αν οι διεφθαρμένοι ολιγάρχες ήταν τώρα στριμωγμένοι, τότε δεν θα ήταν είδηση το κλείσιμο του gamato.

Στη σχετική ανακοίνωση της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έχουμε μάλιστα και μια εκτίμηση που διαμορφώνεται με τρόπο που δεν στοιχειοθετείται κάπου. Σημειώνεται από τις Αρχές εν προκειμένω ότι η επίμαχη σελίδα ζημίωσε το ελληνικό δημόσιο με 230 εκ. ευρώ και τη βιομηχανία του θεάματος με σχεδόν μισό δισεκατομμύριο ευρώ (465.000.000 ευρώ). “Κοστολογημένα” πράγματα με αυθαίρετο τρόπο, που δεν διευκρινίζεται περαιτέρω. Πώς έγιναν οι έλεγχοι, πού αποδίδονται τα ποσά, από πότε, ποιες εταιρείες θίγονται κλπ.

Το ουσιαστικό κοστολογημένο πλήγμα που υπάρχει από τη φοροδιαφυγή ή την τριγωνική ασυλία των προυχόντων, δεν την έχουμε δει εκ του αποτελέσματος των ελέγχων πάντως, ενώ η λίστα Λαγκάρντ εξετάζεται μεν, χωρίς ωστόσο ακόμα να έχουμε πιάσει τα μεγάλα “ψάρια”. Μήπως δεν τα ξέρουμε αυτά τα “ψάρια”; Σαφώς και τα ξέρουμε, αλλά αυτά μας βοήθησαν όπως φαίνεται, να αναρριχηθούμε περαιτέρω.

Τι γίνεται στο μέσο σπίτι;

Τώρα που έκλεισε το gamato, ο κόσμος θα ψάξει για άλλες οδούς παροχής ψηφιακού κινηματογραφικού περιεχομένου. Αν δεν υπάρχουν ελληνικοί φορείς, θα βρεθούν οι διεθνείς. Αυτή είναι η λειτουργία του ίντερνετ και δεν μπορείς να την ελέγξεις. Πέραν τούτου, ας διευκρινίσουμε πως η απόλαυση του να δεις μια ταινία από το σπίτι σου, δεν συγκρίνεται με την κινηματογραφική εμπειρία. Επί της ουσίας, οι μεγάλες εταιρείες διανομής και οι αίθουσες δεν ζημιώνονται.

Αν θες να απολαύσεις την κινηματογραφική εμπειρία, θα βρεθείς σε ένα σινεμά της γειτονιάς σου ή σε ένα multiplex. Όταν θες να δεις ένα μπλογκμπάστερ σε 3D, ομοίως θα πράξεις. Ζημιώνεται ο μέσος κάτοχος video club τον οποίο όμως η κυβέρνηση έχει ήδη φροντίσει να φορολογήσει αδρά. Μαζί με πολλούς άλλους ιδιώτες. Ζημιώνεται και το κράτος, ελάχιστα όμως, σε σχέση με τη ζημιά που έχει από τις μπίζνες και τις μίζες των ολιγαρχών που ευαγγελίζεται ότι θα διαλύσει. Και πάει λέγοντας η ιστορία.

Η βιομηχανία της διασκέδασης πρέπει να κυνηγάει τους παράνομους αλλά περισσότερο, πρέπει να βρει νέους τρόπους για να έχει έσοδα. Εντός και εκτός Ελλάδας. Το δε κράτος, καλό θα ήταν να μην κινείται με δύο μέτρα και δύο σταθμά, ελέγχοντας μονάχα εκείνους που “μπορεί”. Γιατί ο κόσμος έχει νοημοσύνη και κρίνει.

ΥΓ. Στην Αμερική με 8 δολάρια το μήνα συνδρομή στο Netflix έχεις όσες σειρές και ταινίες θες διαθέσιμες σε τηλεόραση, pc, κινητό, tablet, σε ό,τι οθόνη διαθέτεις. Στην Αμερική το ψηφιακό video club είναι πραγματικότητα. Έτσι χτυπάς την πειρατεία ή δεν σε ενδιαφέρει η πάταξη της όταν παρέχεις πρώτος, περιεχόμενο σε premium μορφή.

*Ο Χρήστος Δεμέτης είναι δημοσιογράφος. Σπούδασε Επικοινωνία και ΜΜΕ στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών όπου και ολοκλήρωσε το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών, “Πολιτισμικές Σπουδές και Ανθρώπινη Επικοινωνία”. Εργάστηκε στον Όμιλο του Πηγάσου. Από τον Μάιο του 2012 βρίσκεται στην 24 Media και αρθρογραφεί στο NEWS247.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα