Λαθροπρόσφυγες;

Λαθροπρόσφυγες;
Medecins Sans Frontiers (MSF) and Greenpeace boat crews responded to an emergency on December 16 as a wooden refugee boat capsized about mile and a half off the coast of Lesbos. On arrival to the scene all refugees were in the water and a major rescue operation involving Greenpeace, MSF, Frontex, Sea Watch and Proactiva ensued. A total of 83 people were rescued, while two people drowned - an 80-year-old man and nine-month old girl. Will Rose

Από τη μια η ακροδεξιά ρητορική του (μας ψεκάζουν!) Πάνου Καμμένου και από την άλλη ο "αριστερός" λαϊκισμός πασπαλισμένος με ολίγη από μάχη εναντίον του ρατσισμού και εσάνς από προσφυγιά των Ελλήνων

Πριν μερικούς μήνες (στις 21 Αυγούστου 2015), ο αρχηγός του δεύτερου κόμματος που στηρίζει την κυβέρνηση και υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος μιλώντας στο δημοτικό συμβούλιο της Κω υποστήριζε «τη θέση, που εκφράζει εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Όχι σε σταθμούς υποδοχής. Όπου δημιουργήθηκε σταθμός υποδοχής προσφύγων και μεταναστών την ίδια στιγμή αυξήθηκε η ροή προσφύγων και μεταναστών στην άλλη πλευρά».

Πριν μερικές ημέρες ο, προερχόμενος από το ΣΥΡΙΖΑ, δήμαρχος Κερατσινίου – Δραπετσώνας ο Χρήστος Βρεττάκος όταν έμαθε για τη δημιουργία Κέντρου Φιλοξενίας Προσφύγων στο Σχιστό, φόρεσε τα άρματά του και δήλωσε: «Δεν πρόκειται να δεχτούμε να γίνει στην περιοχή μας ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης ή ένα γκέτο. Στο Σχιστό δεν πρόκειται να γίνει νέα Αμυγδαλέζα».

Πρόκειται για τις δύο όψεις του ίδιου προβλήματος. Που, μην ξεγελιέστε, δεν είναι (μόνο) πρόβλημα της κυβέρνησης. Είναι πρόβλημα της χώρας. Από τη μια η ακροδεξιά ρητορική του (μας ψεκάζουν!) Πάνου Καμμένου και από την άλλη ο «αριστερός» λαϊκισμός πασπαλισμένος με… ολίγη από μάχη εναντίον του ρατσισμού και, βεβαίως, με… εσάνς από προσφυγιά των Ελλήνων: «Είναι γνωστό ότι το Κερατσίνι και η Δραπετσώνα, επειδή είναι πόλεις της προσφυγιάς, έχουν επιδείξει κι εξακολουθούν να επιδεικνύουν ιδιαίτερη ευαισθησία στο ζήτημα των προσφύγων. Είναι επίσης γνωστό ότι η δημοτική αρχή του Κερατσινίου και της Δραπετσώνας δίνει συνεχείς μάχες ενάντια στο ρατσισμό και υπέρ των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Είμαστε απολύτως πρόθυμοι να αναλάβουμε το μερίδιο της ευθύνης που μας αναλογεί στην φιλοξενία των προσφύγων. Δεν πρόκειται όμως να δεχτούμε να γίνει στην περιοχή μας ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης ή ένα γκέτο, πολύ περισσότερο αν αυτό θα είναι υπό στρατιωτικό έλεγχο. Στο Σχιστό δεν πρόκειται να γίνει νέα Αμυγδαλέζα», δικαιολόγησε την έξαρσή του ο δήμαρχος.

Μ’ αυτά και μ’ αυτά πώς, λοιπόν, η κυβέρνηση να πείσει τους δεξιούς και (ανάμεσα τους και ακροδεξιούς) δημάρχους να δεχθούν τους «λαθρομετάναστες» (σ.σ. μήπως και «λαθροπρόσφυγες») στον τόπο τους; Πώς να πείσει τους (πρώην;) «πράσινους» αιρετούς που μεγάλωσαν με το «πονηρό» σύνθημα του Ανδρέα «Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες»; Πώς, κυρίως, να πείσει τις τοπικές κοινωνίες που «σώμα από το σώμα τους» είναι οι συγκεκριμένοι δήμαρχοι αλλά και όλη την ελληνική κοινωνία, που από τη μια βαυκαλίζεται ότι έχει στο DNA της τον Ξένιο Δία και, άρα, λόγω κάποιων γενναίων εθελοντών της Λέσβου, δικαιούται το Νόμπελ Ειρήνης και από την άλλη εκλέγει ως τρίτη πολιτική δύναμη τη νεοναζιστική Χρυσή Αυγή και ως αντιπρόεδρο του κόμματος της Αξιωματικής αντιπολίτευσης τον Άδωνη Γεωργιάδη;

Tα όσα συμβαίνουν στην Κω, τα όσα συμβαίνουν στα Διαβατά, τα όσα πιθανότατα θα συμβούν στο Σχιστό και αλλού είναι αποτέλεσμα όχι μόνο του τρόπου με τον οποίο πολιτεύτηκε η σημερινή κυβέρνηση αφήνοντας Καμμένους αλλά και Βρεττάκους να «χαϊδεύουν» τα αυτιά των πολιτών αλλά και αυτής της βαθιάς σχιζοφρένειας της ελληνικής κοινωνίας που κινείται όπως το εκκρεμές ανάμεσα στο Νόμπελ Ειρήνης από τη μια και τους «λαθρομετανάστες» πριν, «λαθροπρόσφυγες» τώρα, από την άλλη.

Αυτή τη σχιζοφρένεια πιθανότατα να επιχειρούν να γιατρέψουν οι μετρημένοι στα δάκτυλα του ενός χεριού δήμαρχοι που δεν ακολούθησαν τον εύκολο δρόμο του λαϊκισμού και είπαν «ναι» στα Κέντρα Φιλοξενίας Προσφύγων στον τόπο τους : Ο Γιώργος Καμίνης της Αθήνας, ο Γιάννης Μπουτάρης της Θεσσαλονίκης, ο Γιάννης Λαγουδάκης του Περάματος και ο Πέτρος Βαφίνης της Αλοννήσου.

Ίσως, κάποτε, αυτή η λίστα που υπολείπεται κατά 321, να φτάσει να περιλαμβάνει και τους 325 Έλληνες δημάρχους. Τότε, μόνο, θα μπορούμε να μιλάμε στ’ αλήθεια για τον Ξένιο Δία. Και τότε, μόνο, θα δικαιούμαστε το (πραγματικό) Νόμπελ Ειρήνης.

* Ο Χρίστος Βούζας έχει εργαστεί ως δημοσιογράφος σε όλο φάσμα των ΜΜΕ και είναι διευθυντής της βραβευμένης από το Ίδρυμα Μπότση ιστοσελίδας aftodioikisi.gr, της οποίας είναι και ιδρυτής.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα