Μια αντιπαλότητα που κάνει κακό στην αυτοδιοίκηση

Μια αντιπαλότητα που κάνει κακό στην αυτοδιοίκηση

Αν δεν πέσουν άμεσα οι τόνοι κανείς, δυστυχώς, δεν μπορεί να κάνει θετικές προβλέψεις για το μέλλον της αυτοδιοίκησης

Οι παροικούντες την Αυτοδιοίκηση είχαν προβλέψει ότι η έλευση στην πλατεία Κλαυθμώνος στη θέση του υπουργού Εσωτερικών, ενός στελέχους όπως ο Πάνος Σκουρλέτης από τα «σπλάχνα της Κουμουνδούρου», θα δημιουργούσε προστριβές, τουλάχιστον με την «γαλαζοπράσινη» ηγεσία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).

Πόσο μάλλον που ο νέος υπουργός Εσωτερικών θα καλούταν να διαχειριστεί το μεγαλύτερο θέμα για τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ), τη μεταρρύθμιση του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου για την Αυτοδιοίκηση, του «Καλλικράτη». Και, κυρίως, να εφαρμόσει την απλή αναλογική σ’ ένα χώρο που κυριαρχούν Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ, με τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, να κινούνται σε εποχές προ του 2010, δηλαδή μονοψήφιων ποσοστών: Υπενθυμίζεται ότι το σημερινό (συγ)κυβερνών κόμμα έχει (πριν από τη διάσπασή του) εκλέξει μόλις 22 από τους 325 δημάρχους σε όλη τη χώρα (ποσοστό 6,7% του συνόλου των δήμων), εκ των οποίων μόνο η Λάρισα από τις μεγάλες πόλεις, και μόλις 2 από τους 13 περιφερειάρχες (ποσοστό 15,3% επί του συνόλου).

Την απλή αναλογική για την οποία, όπως φάνηκε και από τις διαφορετικές του προσεγγίσεις αναφορικά με την εφαρμογή της στις εθνικές εκλογές («αν εφαρμόσουμε την απλή αναλογική η χώρα δεν θα κυβερνηθεί ποτέ»), είχε διαφορετική άποψη και για τις αυτοδιοικητικές, ο πρώην υπουργός Εσωτερικων Παναγιώτης Κουρουμπλής. Διαφορετική άποψη που δεν πρόλαβε να εκφράσει δημοσίως, καθώς τον πρόλαβε ο ανασχηματισμός.

Αυτός ήταν ο ένας λόγος που τόσο ο κ. Κουρουμπλής, ο οποίος βεβαίως παρότι είχε εκφράσει αποκλίνουσα άποψη για την απλή αναλογική στις εθνικές εκλογές, τελικώς, μετά τα ομαδικά πυρά εναντίον του από τον ΣΥΡΙΖΑ, την θεσμοθέτησε, όσο και ο «γαλάζιος» πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, δεν ήθελαν να υπάρξει αλλαγή στον ανασχηματισμό. Ο άλλος ήταν οι (πολλές) κοινές τους αντιλήψεις για θέματα αυτοδιοίκησης αλλά, κυρίως, η καλή προσωπική τους σχέση. Μία σχέση που φαίνεται ότι μέτρησε πολύ στον ανασχηματισμό του περασμένου Νοεμβρίου, με την έννοια ότι το κυβερνών κόμμα, μετά την «επικίνδυνη» προσέγγιση με τον κ. Πατούλη όχι μόνο λόγω Κουρουμπλή αλλά και λόγω της ρύθμισης χρεών του δήμου Αμαρουσίου σε… 165 χρόνια που προηγήθηκε, επιχειρούσε όχι μόνο να κρατήσει αποστάσεις ασφαλείας από τον κ. Πατούλη αλλά, αν ήταν δυνατόν, και να τον «αποκηρύξει». Σ’ αυτό έπαιξε σημαντικό ρόλο και ο νυν γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών Κώστας Πουλάκης, επίσης παλαιό κομματικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ όπως ο κ. Σκουρλέτης, του οποίου τα χνώτα ουδέποτε ταίριαξαν ούτε με τον πρώην υπουργό Εσωτερικών ούτε, βεβαίως, με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ.

Μ’ αυτά και μ’ αυτά σε λιγότερο από πέντε μήνες, από την «περίοδο του μέλιτος», όταν ο Γ. Πατούλης συνομιλούσε σχεδόν καθημερινά με τον πρώην υπουργό Εσωτερικών ενώ συχνά-πυκνά επισκεπτόταν την πλατεία Κλαυθμώνος για συμμετάσχει σε κλειστές συσκέψεις, φθάσαμε στο αντίθετο άκρο: Να αποφεύγει και να περάσει απέξω!

Φθάσαμε σε αποχώρηση της ΚΕΔΕ από την Επιτροπή για τη Μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη», σε οξείες φραστικές αντιπαραθέσεις μεταξύ Σκουρλέτη και Πατούλη που ενίοτε πήραν και προσωπικό τόνο, φθάσαμε στο να καλεί ο πρόεδρος τον υπουργό σε (τηλε)μονομαχία για να λύσουν τις διαφορές τους!

Γι’ αυτό, αν δεν πέσουν άμεσα οι τόνοι και αν δεν σταματήσουν οι κραυγές, τη στιγμή, μάλιστα, που η αυτοδιοίκηση βρίσκεται μπροστά σε κρίσιμες επιλογές για τον τρόπο που θα πορευθεί τα επόμενα χρόνια, κανείς, δυστυχώς, δεν μπορεί να κάνει θετικές προβλέψεις για το μέλλον της.

*O Χρίστος Βούζας είναι διευθυντής της, βραβευμένης από το Ίδρυμα Μπότση, ιστοσελίδας aftodioikisi.gr, της οποίας είναι και ιδρυτής.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα