Τοπίο στην ομίχλη για Δημόσιο, συμβασιούχους μετά την συμφωνία

Τοπίο στην ομίχλη για Δημόσιο, συμβασιούχους μετά την συμφωνία
ΑΘΗΝΑ-18-10-2012-Απεργιακό συλλαλητήριο ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ.(EUROKINISSI-ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ) Eurokinissi

Ομίχλη σκεπάζει τόσο το τοπίο αναφορικά με τους συμβασιούχους όσο και, σε πολλές περιπτώσεις, τις γενικότερες μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο

Μετά την προ ημερών  συμφωνία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης με τους θεσμούς για το Δημόσιο, που επιτεύχθηκε στο πλαίσιο της ευρύτερης συμφωνίας για το κλείσιμο της αξιολόγησης, ο οδικός χάρτης για το τι θα γίνει με το δημόσιο τομέα αλλά και με το μεγάλο θέμα των συμβασιούχων, ξεκαθάρισε μόνο εν μέρει.

Τι γνωρίζουμε μέχρι τώρα:

Πρώτον, ότι η κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων  μετακινείται, πλέον, για το Σεπτέμβριο. Αν και το ΥΠΔΑ διαβεβαιώνει ότι μέσω νομοθετικής ρύθμισης, θα διευθετεί όποιο ζήτημα προκύψει, δεν είναι ξεκάθαρο τι θα γίνει όλο αυτό το διάστημα με τις εκκρεμούσες μετατάξεις.

Δεύτερον, ότι η αξιολόγηση, που  σύμφωνα με το νόμο 4369/16  έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί έως 31 Μαρτίου, ναι μεν, υποτίθεται ότι, συνεχίζεται κανονικά αλλά, με δεδομένη την αποχή της ΑΔΕΔΥ από τη διαδικασία αλλά και την, έως τώρα, διάθεση του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης να μην οξύνει τα πνεύματα στο Δημόσιο, κανείς δεν γνωρίζει πότε και πώς θα ολοκληρωθεί. Κατά τα φαινόμενα η πολιτική ηγεσία του ΥΠΔΑ πήρε μία άτυπη παράταση από τους δανειστές, όπως αυτή  που έχει δώσει κι εκείνη στους δημοσίους υπαλλήλους, αλλά είναι βέβαιο ότι εφόσον δεν πιέσει να προχωρήσει η αξιολόγηση, θα βρει το πρόβλημα μπροστά της στην επόμενη συνάντηση με τους εκπροώπους των θεσμών.

Τρίτον, στο θέμα των συμβασιούχων, με δεδομένες και τις διαφορετικές απόψεις που υπάρχουν μέσα στην κυβέρνηση για το αν και με ποιον τρόπο πρέπει να μονιμοποιηθούν,  το τοπίο είναι ακόμη πιο θολό. Πρώτα απ’ όλα, παρά τα περί του αντιθέτου θρυλούμενα το προηγούμενο διάστημα, η χαρτογράφηση τους δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι ακόμη δεν έχει αποφασισθεί με ποιον τρόπο κάποιοι από αυτούς που αφενός αποδεδειγμένα καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και αφετέρου εργάζονται πολλά χρόνια στο Δημόσιο, θα γίνουν αορίστου χρόνου. Αν μιλάμε για «ανοιχτούς» διαγωνισμούς τότε ακόμη κι αν τα κριτήρια είναι «φωτογραφικά», γεγονός το οποίο είναι πολύ πιθανόν να δημιουργεί θέματα αντισυνταγματικότητας, εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να τους καλύψουν όλους. Αν πάλι τα κριτήρια είναι γενικά, τότε ακόμη περισσότεροι θα μείνουν εκτός. Αν, από την άλλη, μιλάμε για «κλειστούς» διαγωνισμούς, τότε ναι μεν καλύπτονται όλοι, αλλά, σε αυτή την περίπτωση, είναι πιθανόν τα προβλήματα αντισυνταγματικότητας να είναι πολύ περισσότερα και μεγαλύτερα. Δύσκολη εξίσωση, λοιπόν, και στις δύο περιπτώσεις που θα πρέπει οι νομικοί της κυβέρνησης να την λύσουν. 

Και όλα αυτά υπό την προϋπόθεση μιας μίνιμουμ πολιτικής συναίνεσης ή έστω ανοχής από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Η οποία, υπό πολλές προϋποθέσεις, φαίνεται να μπορεί, μερικώς, να επιτευχθεί ΜΟΝΟ στις περιπτώσεις συμβασιούχων που εργάζονται επί πολλά έτη στο Δημόσιο και άρα, εκ των πραγμάτων, οι συμβάσεις τους δεν μπορούν χαρακτηριστούν ορισμένου χρόνου. Γιατί αν μιλήσουμε για τους συναδέλφους τους που αφενός ο χρόνος εργασίας τους δεν είναι μεγάλος και αφετέρου εμφανίζονται από ορισμένες πλευρές ως ευνούμενοι της παρούσας κυβέρνησης, όπως για παράδειγμα τους εργαζόμενους στην καθαριότητα των οποίων οι συμβάσεις παρατάθηκαν από τα τέλη του 2014, αρχές 2015, τότε, κατά τα φαινόμενα, δύσκολα θα βρεθεί συναίνεση με κάποιο κόμμα της αντιπολίτευσης για «κλειστό» διαγωνισμό ή «φωτογραφικά» κριτηρια.

Με αυτά τα δεδομένα, όποιο δρόμο και να διαλέξει η κυβέρνηση, μοιάζει να είναι εκ των προτέρων δύσβατος τόσο πολιτικά όσο και νομικά. Εξού και η ομίχλη που σκεπάζει τόσο το τοπίο αναφορικά με τους συμβασιούχους όσο και, σε πολλές περιπτώσεις, τις γενικότερες μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο. 

*O Χρίστος Βούζας είναι διευθυντής της, βραβευμένης από το Ίδρυμα Μπότση, ιστοσελίδας aftodioikisi.gr, της οποίας είναι και ιδρυτής.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα