Μία κοινοβουλευτική ήττα που αλλάζει όλο το σκηνικό

Μία κοινοβουλευτική ήττα που αλλάζει όλο το σκηνικό
Συζήτηση νομοσχεδίου του υπουργέιου Εξωατρικών στην Ολομέλεια της Βουλής την Τετάρτη 1 Ιουνίου 2016. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) Eurokinissi

Η αποτυχία της κυβέρνησης να συγκεντρώσει τον μαγικό αριθμό των 200 βουλευτών για τον εκλογικό νόμο και η φήμη του πρωθυπουργού, που "πετυχαίνει ό,τι στόχο βάζει"

Αρκούσε να ξεκινήσει η συζήτηση στην Βουλή για να ενταφιαστούν οι ελπίδες της Κυβέρνησης να ισχύσει ο εκλογικός Νόμος που προτείνει από τις αμέσως επόμενες εκλογές. Οι ελπίδες βέβαια είχαν ενταφιαστεί μέρες πριν αφού ο μαγικός αριθμός 200 φαινόταν άπιαστο όνειρο και ακόμα και οι διαρροές του Μαξίμου έδιναν «οροφή» τους 197 ψήφους.

Τον επίσημο όμως ενταφιασμό τον έκανε η Χρυσή Αυγή με το άνοιγμα των χαρτιών της και την διευκρίνιση ότι θα απέχει από την ψηφοφορία. Η Κυβέρνηση ασφαλώς, επωμίζεται σοβαρές ευθύνες για το ιδιόμορφο φλερτ της με τους νεοναζίστες, με το ρόλο και τον χώρο που τους έδωσε απλόχερα, καθιστώντας τους ρυθμιστικό παράγοντα για την «μεγάλη θεσμική δημοκρατική αλλαγή». Η στάση της αυτή θα την συνοδεύει για πολύ καιρό. Τελικά απ΄ότι φαίνεται τον μόνο που έπεισαν ήταν ο Λεβέντης που δηλώνει ιδιαίτερα συγκινημένος και καταγγέλει όλους τους άλλους (ΠΑΣΟΚ, ΠΟΤΑΜΙ), αφού βέβαια εξασφάλισε κάτι που επίμονα ζητούσε να μην σπάσουν οι μεγάλες Περιφέρειες, αλλαγή εντελώς απαραίτητη για όσους θέλουν να χτυπήσουν το πολιτικό χρήμα και τους βουλευτές που βγαίνουν ελέω Καναλιών. Α!!! Ξέχασα… Έπεισε και τον κ.Θεοχαρόπουλο, αλλά αυτός μόνος του ήταν έτσι κι αλλιώς.

Τι σημαίνει αυτή η πολιτική εξέλιξη ;

1. Ότι η Κυβέρνηση βγαίνει βαριά λαβωμένη και ιδιαίτερα ο Πρωθυπουργός που τον ακολουθούσε η φήμη πως « πετυχαίνει ότι στόχο βάζει ».Η Κυβέρνηση υφίσταται σαφή ήττα , ήττα στρατηγικής σημασίας αφού ανατρέπει και όλο τον σχεδιασμό της .

2. Ότι η Κυβέρνηση βγαίνει άκρως εκτεθειμένη από την απουσία στοιχειώδους ευαισθησίας να αποδεχτεί αυτονόητες αλλαγές, όπως σπάσιμο των μεγάλων Περιφερειών που επωάζουν την διαπλοκή,  ψήφο στην Ομογένεια, ούτε καν διευκόλυνση ψήφου στις 500.000 νέων ανθρώπων που έφυγαν από την χώρα στα χρόνια της Κρίσης .

3. Ότι η Κυβέρνηση δεν έπεισε και πολλούς ότι τον εκλογικό Νόμο τον έφερε από ευαισθησία ,αφού αν αυτή υπήρχε θα τον ψήφιζε στην πρώτη φάση της και δεν θα δεχόταν να κυβερνά από τον Σεπτέμβριο , απολαμβάνοντας το bonus των 50 εδρών .Μεγάλο τμήμα της κοινής γνώμης έχει την άποψη ότι ήταν άλλο ένα κόλπο του Αλέξη Τσίπρα ,πιθανά συνδεδεμένο με αιφνιδιαστικές εκλογές μέχρι τα τέλη του χρόνου.

4. Ότι η Κυβέρνηση έδειξε ότι δεν σέβεται τον διάλογο, τον χρησιμοποιεί σταθερά  σαν άλλοθι για να κάνει στο τέλος ότι θέλει. Σοβαρές αλλαγές στο Πολιτικό Σύστημα δεν γίνονται στο πόδι και αφού έχεις πανικοβληθεί από αλλεπάλληλες δημοσκοπήσεις που δείχνουν καταβαράθρωση της εκλογικής δύναμής σου και άνοιγμα της «ψαλίδας» σε διψήφια ποσοστά .Πράγματι η Βουλή αυτή έχασε μια μεγάλη ευκαιρία να ψηφίσει ένα ολοκληρωμένο, σύγχρονο εκλογικό Νόμο. Αλήθεια , γιατί δεν δέχτηκε προτάσεις π.χ του ΠΑΣΟΚ και του ΠΟΤΑΜΙΟΥ; Ήταν κατά κοινή ομολογία επεξεργασμένες και λογικές. Είναι φανερό, ότι δεν την ένοιαζε .Ήθελε να κάνει ένα παιχνίδι εντυπώσεων και ίσως από κάποιες πλευρές να είχαν δοθεί και διαβεβαιώσεις. Δεν εννοώ από κόμματα. Εννοώ από μεσολαβητές . Η εποχή  όμως των μεσολαβητών μας τέλειωσε.

5. Ότι η Κυβέρνηση έδειξε άλλη μια φορά ότι είναι λάτρης της θεωρίας του χάους .Το έδειξε πέρυσι με την στάση της στην περίφημη διαπραγμάτευση, το δείχνει σε ότι χειρίζεται ,το έδειξε και στην περίπτωση του εκλογικού νόμου. Υπάρχει άραγε λογικός άνθρωπος που πίστεψε η πιστεύει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ανακάλυψε ξαφνικά την αξία των Κυβερνήσεων ,όταν υπάρχει και ανέβηκε στηριγμένος σε αλυσίδα ατελείωτων ψευδών και συνεχή ΟΧΙ σε όλα; Με το σύστημα που πρότεινε η Κυβέρνηση – σύστημα που ακόμα και ο αρμόδιος Υπουργός είχε εκφράσει σαφείς αντιρρήσεις φοβούμενος την ακυβερνησία – θα οδηγούμασταν απλά στο χάος και ακριβώς αυτό ήθελε βλέποντας ότι χάνει το παιχνίδι. Για ποια δυνατότητα συγκρότησης Κυβερνήσεων συνεργασίας μιλάει ο ΣΥΡΙΖΑ; Όποτε  στα χρόνια της κρίσης κατατέθηκε πρόταση ευρύτερης συνεργασίας , καταγγέλθηκε ανηλεώς από τον Τσίπρα. Σκεφτείτε ,ότι με βάση τα αποτελέσματα του 2012  και 2015 θα  χρειάζονταν 4 με 5 κόμματα για τη συγκρότηση Κυβέρνησης αν ίσχυε ο «εκλογικός Νόμος Τσίπρα» .Υπάρχει Έλληνας που πιστεύει ότι αυτό μπορεί να γίνει; Υπάρχει Έλληνας που πιστεύει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα έδειχνε θετικό πνεύμα απέναντι σε μια τέτοια εθνική ανάγκη;

Ο νόμος άρα θα ψηφιστεί με απλή πλειοψηφία  ,αλλά τυχόν σχεδιασμοί εξόδου με τίναγμα των γεφυρών και δημιουργία συνθηκών χάους για να μπορεί να παίζει ρόλο ο ΣΥΡΙΖΑ απέτυχαν. Σε τι μπορεί να ελπίζει πια ; Ότι όταν θα γίνουν οι εκλογές  όλοι οι υπόλοιποι θα είναι τόσο πολιτικά  ανόητοι ,ώστε να  μην συνεννοηθούν,να μην μπορέσουν σε συμφωνήσουν σε ένα πρόγραμμα αλλαγών και μεταρρυθμίσεων και να σχηματίσουν Κυβέρνηση, ώστε να πάμε και σε δεύτερες εκλογές για να βάλουν στο παιχνίδι τον ΣΥΡΙΖΑ ! Δεν νομίζω να είναι όλοι τόσο εκτός τόπου και χρόνου. Άλλωστε έδειξαν ότι αρκετά «τους έπαιξε» κατ’ επανάληψη και έμαθαν.

Όσον αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ η θα δει κατάματα τα προβλήματα της χώρας και θα ασχολείται σοβαρά μ΄αυτά η θα χάνει με ακόμα μεγαλύτερους ρυθμούς δυνάμεις. Η κοινωνία βράζει. Ας μην ξεχνάει δε, ότι πολλοί που έπαιξαν με εκλογικούς Νόμους, κάηκαν. Ας μην υποτιμάει ότι καμιά φορά μπορεί να κάνεις υπολογισμούς ως σίγουρος δεύτερος σε εκλογές και τελικά να προκύπτεις τρίτος…

Στην Πολιτική ποτέ μην λες ποτέ…

*Ο Ζαχαρίας Ζούπης είναι πολιτικός Αναλυτής, στέλεχος της Εταιρείας δημοσκοπήσεων OPINION POLL. Έχει πλούσια αρθρογραφία για θέματα Αυτοδιοίκησης, Ανάπτυξης, ανανέωσης του πολιτικού συστήματος κ.λ.π. Είναι συγγραφέας δύο βιβλίων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα