Γιατί είναι τόσο διαφορετικός ο φετινός καιρός – Τι συμβαίνει τελικά;

Γιατί είναι τόσο διαφορετικός ο φετινός καιρός – Τι συμβαίνει τελικά;
Πλημμύρες στο Ναύπλιο Eurokinissi

Μια εμπεριστατωμένη εξήγηση στα έντονα καιρικά φαινόμενα που πλήττουν το τελευταίο διάστημα τη χώρα.

Πάρα πολύς κόσμος έχει θορυβηθεί από τις πρόσφατες έντονες βροχοπτώσεις, οι οποίες επηρεάζουν μεγάλο μέρος της χώρας και κυρίως το Λεκανοπέδιο, την περιοχή όπου ζει ο μισός πληθυσμός της Ελλάδας. «Μου φαίνεται ότι αποκτήσαμε κλίμα των τροπικών» μού λένε οι παλιοί ναυτικοί στο χωριό και συνεχίζουν: «Μάλλον φταίει που δεν έχουμε μελτέμια και όχι η κλιματική αλλαγή που ακούσαμε πρόσφατα από την τηλεόραση».

Με αυτά και με άλλα ξεκινά μια συζήτηση με ανθρώπους που έχουν αντιμετωπίσει κυκλώνες και θαλασσοταραχές, καπεταναίους που γνωρίζουν καλά το κεφάλαιο “καιρός”. Με αυτό το πνεύμα, παρακάτω θα προσπαθήσω να σας δώσω μια εμπεριστατωμένη εξήγηση στα όσα καιρικά μας συμβαίνουν πρόσφατα.

Η εμμονή των έντονων καιρικών φαινομένων

Σε παλαιότερο άρθρο μου στις 13 Ιουνίου 2018 είχα δώσει μια εξήγηση για τον καιρό της “ψυχρής λίμνης” και το πώς αυτή επηρεάζει μια περιοχή. Είχαμε αναφέρει ότι αν υπάρχουν ψυχρές αέριες μάζες στη μέση τροπόσφαιρα στα 500 hPa και θερμές στην κατώτερη στάθμη των 850 hPA τότε δημιουργείται μια έντονη ανάδευση της ατμόσφαιρας με αποτέλεσμα την δημιουργία νεφών κατακόρυφης ανάπτυξης δηλαδή καταιγιδοφόρα σύννεφα Cumulonimbus.

 

Στον παραπάνω χάρτη της ανώτερης ατμόσφαιρας των 500 hPa παρατηρούμε ότι υπάρχει ένα ανώτερο χαμηλό (L), το οποίο συνοδεύεται με ψυχρές αέριες μάζες (C) της τάξεως των -10 με -11 βαθμών Κελσίου. Στην κατώτερη στάθμη των 850 hPa οι αέριες μάζες έχουν θερμοκρασίες περί τους 17 βαθμούς και πληρούνται οι συνθήκες εκδήλωσης αστάθειας. Το στοιχείο που έκανε όμως αυτές τις βροχοπτώσεις τόσο έντονες δεν ήταν τόσο η θερμοκρασιακή διαφορά, αλλά ο ισχυρός στροβιλισμός και οι έντονες ανοδικές κινήσεις αλλά η περαιτέρω ανάλυση ξεφεύγει από τον σκοπό του άρθρου. Παρακάτω θα δούμε γιατί είχε δίκιο ο καπετάνιος και γιατί του έμοιαζε ο καιρός ίδιος με τους τροπικούς αλλά και γιατί αυτό συνέβαινε και συμβαίνει επειδή δεν έχει μελτέμια.

 

Οι χάρτες που ακολουθούν είναι χάρτες ανώτερης στα 500 hPa όπου με μαύρο χρώμα είναι σχεδιασμένες οι ισοϋψείς καμπύλες ( μοιάζουν με τις ισοβαρείς) και τις ισόθερμες καμπύλες με κόκκινη διακεκομμένη γραμμή.

Στον πρώτο χάρτη απεικονίζεται η κατάσταση που είχαμε χθες με τις ασταθείς αέριες μάζες πάνω από την χώρα μας, οι οποίες ξεκίνησαν από την Κεντρική Ευρώπη και μπόρεσαν να περάσουν τον εξασθενημένο αντικυκλώνα της Κεντρικής Μεσογείου. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να δημιουργηθεί και να ενταθεί ο καιρός της ψυχρής λίμνης που αναφερθήκαμε παραπάνω. Η κατάσταση θα βελτιωθεί όταν και το ανώτερο χαμηλό αλλά και η ασταθής αέρια μάζα απομακρυνθούν από την περιοχή μας.

Στον δεύτερο χάρτη δεξιά παρατηρούμε ότι αυτό γίνεται την ερχόμενη Παρασκευή όπου ενισχύεται ο αντικυκλώνας (Η) στη Γαλλία και εκτείνεται μέχρι τα Βόρεια Βαλκάνια. Αυτή η έξαρση θα εμποδίσει τις ψυχρές μάζες να κινηθούν και θα τις μπλοκάρει οπότε ο καιρός θα γίνει ευσταθής και θα επικρατήσει διάταξη μελτεμιού. Με την εισβολή του μελτεμιού δεν αποκλείονται κάποια πρόσκαιρα φαινόμενα στα ανατολικά και νότια, αλλά θα είναι μικρής έντασης.

Αν ανατρέξουμε στα χθεσινά προγνωστικά θα παρατηρήσουμε ότι το θέμα αστάθεια για τα νοτιότερα μπορεί να απομακρύνεται αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ο καιρός στη βόρεια Ελλάδα θα πάψει να είναι κατά περιόδους άστατος.

Η αναλυτική πρόγνωση του καιρού

Αστάθεια προβλέπεται να επικρατήσει και σήμερα με βροχές και καταιγίδες, οι οποίες τοπικά θα είναι ισχυρές και ενδέχεται να συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις. Δεν αποκλείεται εκτός από τα ηπειρωτικά να επηρεαστούν και οι νησιωτικές περιοχές.

 

 

Στην Αττική ο καιρός θα είναι άστατος με φαινόμενα κυρίως το μεσημέρι και το απόγευμα. Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί και τοπικά ΝΔ 3 με 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα φτάσει τους 33 βαθμούς Κελσίου.

 

 Στη Θεσσαλονίκη προβλέπεται άστατος καιρός με βροχές η καταιγίδες κυρίως το μεσημέρι και το απόγευμα. Η θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τους 32 βαθμούς Κελσίου.

 

 Προοπτική καιρού

  Ο άστατος καιρός θα διατηρηθεί και το επόμενο τριήμερο κυρίως στα κεντρικά και τα Βόρεια ενώ στα υπόλοιπα ο καιρός θα βελτιωθεί . Παράλληλα προβλέπεται πρόσκαιρη άνοδος της θερμοκρασίας, ενώ οι άνεμοι δεν θα ξεπερνούν τα 6 μποφόρ. Ενίσχυση των ανέμων από την Παρασκευή όπου τοπικά το μελτέμι θα φτάσει τα 7 μποφόρ στο Αιγαίο.

 

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα