Καιρός: Δύο πόλεις και ο “στρατηγός άνεμος”

Καιρός: Δύο πόλεις και ο “στρατηγός άνεμος”
Καλαμάτα shutterstock

Πώς επιδρά η θαλάσσια αύρα. Δύο πόλεις στη Μεσσηνία που τις χωρίζουν 60 χλμ. είχαν την Κυριακή 9-11 βαθμούς διαφορά στην θερμοκρασία.

Η θέση των Μετεωρολογικών σταθμών  και το πως επιδρά η θαλάσσια αύρα σε αυτούς είναι σημαντική. Τι κι αν η οδική απόσταση της Καλαμάτας με τη Μεθώνη είναι μόλις 60 χιλιόμετρα, την Κυριακή (17/05) οι δυο πόλεις της Μεσσηνίας είχαν 9 με 11 βαθμούς διαφορά στην θερμοκρασία, λόγω καθαρά τοπικών συνθηκών. Ακόμη μεγαλύτερες θερμοκρασιακές διαφορές είχαμε στην Αττική.

 

Στη Καλαμάτα νωρίς το πρωί είχε ένα ελαφρύ ΒΔ άνεμο στο αεροδρόμιο, που ξέρουμε ότι με αυτόν τον άνεμο έρχονται θέρμες μάζες από το εσωτερικό της ηπειρωτικής Μεσσηνίας προς το αεροδρόμιο.

 

Αν δείτε τις αναλυτικές παρατηρήσεις θα διαπιστώσετε ότι επικρατούσε όλο το διάστημα άπνοια και μόνο μετά τις 10:20 UTC ( 13:30 τοπική ώρα ) το μεσημέρι άρχισε να πνέει θαλάσσια αύρα (Ν-ΝΑ άνεμος) που άρχισε να ρίχνει τη θερμοκρασία από τους 40 στους 38 βαθμούς Κελσίου.

 

Εντελώς διαφορετική ήταν η εικόνα στη Μεθώνη που από το πρωί υπήρχε “ζωντανή” θαλάσσια αύρα με Δ-ΝΔ άνεμο της τάξεως των 4 με 6 Kts (κόμβων) δηλ. 2 Beaufort. Άλλωστε γι’ αυτό τον λόγο μόνο για μια ώρα η θερμοκρασία έφτασε τους 33 με 34 βαθμούς,  ενώ στο υπόλοιπο χρονικό διάστημα ο υδράργυρος δεν ξεπέρασε τους  29 με 30 βαθμούς Κελσίου.

Σήμερα πάντως οι υψηλότερες θερμοκρασίες σημειώθηκαν σε περιοχές που «λίμναζε» ο αέρας και είχε άπνοια ή σε περιοχές που είχαν θερμούς καταβατικούς ανέμους. Η υψηλότερη θερμοκρασία που σημειώθηκε ήταν οι 41 βαθμοί στα Αρφαρά Μεσσηνίας στις Μοίρες και στη Γόρτυνα Ηρακλείου με τους θερμούς καταβατικούς ανέμους από το εσωτερικό των ηπειρωτικών περιοχών. Στη Νέα Φιλαδέλφεια η θερμοκρασία έφτασε τους 40, 38 είχε η Ελευσίνα και το Αγρίνιο, ενώ 37 βαθμοί σημειώθηκαν σε Άρτα και Άραξο.

Κάποτε ακούστηκε ότι για τις πυρκαγιές αλλά και για τις υψηλές θερμοκρασίες ο βασικός «υπεύθυνος»  είναι ο “στρατηγός άνεμος. Ο πρώην βουλευτής και τ. υπουργός κ. Πολύδωρας είχε κάνει την συγκεκριμένη αναφορά – και κατά την γνώμη μου έκανε πολύ σωστά και το ανέφερε. Όμως τα ΜΜΕ της εποχής εκείνης δεν την κατανόησαν και την θεώρησαν ως μια απλή πολιτική δικαιολογία. Κι όμως, όπως είδατε με το παράδειγμα της συγκεκριμένης περίπτωσης,  αλλά και όπως έχουμε παρατηρήσει και σε άλλες περιπτώσεις ο άνεμος , λόγω του ανάγλυφου μιας περιοχής,  με την ένταση αλλά και την διεύθυνση από την οποία πνέει, μπορεί να ασκήσει  σημαντική επίδραση στις μετεωρολογικές και κλιματικές τιμές ενός τόπου.

 

Κλείνουμε με το χαρακτηριστικό κυριακάτικο παράδειγμα της Αττικής όπου στη Ν. Φιλαδέλφεια είχαμε πάλι 40 βαθμούς Κελσίου μέγιστη θερμοκρασία, ενώ στον αντίποδα βρισκόταν η Ραφήνα και το Λαύριο με μόλις 25 και 24 βαθμούς μέγιστη τιμή. Αυτό δεν οφειλόταν παρά στην γειτνίαση αυτών των περιοχών με τη θάλασσα και την άμεση επίδραση της ευεργετικής θαλάσσιας αύρας. Το ίδιο όμως δεν ίσχυσε για τα Μέγαρα και την Ελευσίνα που είχαν 36 και 38 βαθμούς την ίδια ώρα, παρά το ελαφρύ νοτιαδάκι (στα Μέγαρα) όπως φαίνεται στον παραπάνω χάρτη. Η θερμοκρασία εκεί διατηρήθηκε υψηλή επειδή η αύρα ήταν ασθενής και έτσι η αέρια μάζα που ερχόταν από τη θάλασσα, παρότι ήταν στο ξεκίνημά της δροσερή , στην πορεία άλλαζε χαρακτηριστικά και στις πίστες των αεροδρομίων γινόταν και πάλι  καυτή και πολύ θερμή.  

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα