Κακοκαιρία: Η ραγδαία βροχόπτωση στην Άνδρο

Κακοκαιρία: Η ραγδαία βροχόπτωση στην Άνδρο

Κατά βάση το βράδυ της Δευτέρας έπεσαν 127, 3 χιλιοστά βροχής περίπου 3 φορές από το μέσο ύψος βροχής που σημειώνεται στο νησί. Το να ξεπεράσουμε στις Κυκλάδες τα 100 χιλιοστά βροχής τον Οκτώβριο δεν είναι πρωτοφανές, όμως είναι αρκετά σπάνιο .

Πολύ μεγάλα ύψη υετού κατεγράφησαν το βράδυ της Δευτέρας στην Άνδρο όπου σε 3 ώρες κατά βάση έπεσαν 127, 3 χιλιοστά βροχής περίπου 3 φορές από το μέσο ύψος βροχής που σημειώνεται στο νησί (κατ’ εκτίμηση).

Δυστυχώς παρότι στο νησί από τις αρχές της δεκαετίας του 90 , η ΕΜΥ είχε εγκαταστήσει μετεωρολογικό σταθμό στη Φάσα -για να δίνει κυρίως μετρήσεις ανέμου -αυτός γρήγορα χάλασε και δεν υπήρξε μέριμνα επισκευής του. Χάριν όμως προσπαθειών ιδιωτών σήμερα μπορούμε σε ορισμένες περιοχές να έχουμε πληροφορίες καιρού , όπως έγινε χθες με τον Μετεωρολογικό σταθμό του κ. Μπουκουβάλα Γιάννη με μετρήσεις από τις Στενιές της Άνδρου απ’ όπου και η παρακάτω φωτογραφία κατά την διάρκεια της καταιγίδας που έπληξε το νησί.

Το να ξεπεράσουμε στις Κυκλάδες τα 100 χιλιοστά βροχής τον Οκτώβριο δεν είναι πρωτοφανές ,όμως είναι αρκετά σπάνιο . Με βάση τα δεδομένα της ΕΜΥ ανάλογη περίπτωση είχαμε τον Οκτώβριο του 2005 στη Νάξο με 134 χιλιοστά, το 1955 στη Σύρο με 127, 4 χιλιοστά βροχής καθώς επίσης και το 1970 και 1989 με 106 και 101 χιλιοστά βροχής .

Όπως απεικονίζεται στην εικόνα του Μετεωρολογικού Ραντάρ στις 18:00 UTC (τοπική ώρα 9 το βράδυ η κακοκαιρία βρισκόταν σε εξέλιξη στο νησί , όπου τοπικά εκεί που η εικόνα του ραντάρ έχει κίτρινο χρωματισμό στα ανατολικά του νησιού υπήρξε έντονη ανακλαστικότητα , δηλαδή σχηματίστηκε καταιγιδοφόρο νέφος με μεγάλη ένταση .

Στην ενίσχυση της καταιγίδας συνέβαλλε ο Νοτιοανατολικός άνεμος (η σοροκάδα) που κατά κάποιο τρόπο “εγκλώβισε” τις θερμές και ασταθείς αέριες μάζες από την μια μεριά , ενώ από την άλλη συνέχισε χρονικό διάστημα να τροφοδοτεί με μεγάλα ύψη βροχής τα ανατολικά τμήματα . Η ζεστή θάλασσα αυτή την εποχή πάντοτε ενισχύει τα συστήματα όταν εισβάλουν στο Αιγαίο και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να δημιουργούνται ανάλογα φαινόμενα . Αυτή είναι μια πρώτη εξήγηση για το σπάνιο , αλλά όχι πρωτοφανές καιρικό φαινόμενο που επηρέασε το νησί.

Πριν κλείσω να αναφέρω ότι “ευτυχώς” που στο νησί δεν θρηνήσαμε θύματα από αυτή την κακοκαιρία και αυτό είναι το μόνο “θετικό” στοιχείο από το γεγονός . Κατά τα άλλα όλοι έχουμε κάτι να πούμε για τις παρεμβάσεις στο περιβάλλον και άλλα πολλά.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα