Πανέμορφος ιριδισμός νεφών στις Αχαρνές – Πού οφείλεται

Πανέμορφος ιριδισμός νεφών στις Αχαρνές – Πού οφείλεται
Ιριδισμός νεφών στις Αχαρνές Βαγγέλης Μαρκουλής

Τι είναι το μετεωρολογικό φαινόμενο που προκάλεσε τον πανέμορφο σχηματισμό στον ουρανό.

Ένα πανέμορφο χρωματισμό των νεφών παρατήρησε το μεσημέρι της Πέμπτης (08/06) στις Αχαρνές Αττικής ο καλός φίλος και δημοσιογράφος κ. Βαγγέλης Μαρκουλής.

Το μετεωρολογικό φαινόμενο που προκάλεσε αυτόν τον πανέμορφο σχηματισμό δεν οφείλεται στη διάθλαση του φωτός από τις υδροσταγόνες που μπορεί να περιέχονται στα νέφη, που τότε θα παρήγαγαν το ουράνιο τόξο, αλλά στην παράθλαση του φωτός και ονομάζεται ιριδισμός.

Με τον όρο ιριδισμός ή ιρίδωση, χαρακτηρίζεται στη φυσική το οπτικό φαινόμενο της ανάλυσης του λευκού φωτός πάνω σε διάφορες επιφάνειες, όπως συμβαίνει π.χ. σε φυσαλίδες σάπωνος, λεπτού στρώματος ελαίου, πετρελαιοκηλίδες κ.λπ και οφείλεται στη συμβολή των φωτεινών ακτίνων που προσπίπτουν σε λεπτά σώματα υπό γωνία, εξ ου ονομάζεται και γωνιοχρωμισμός.

Ιριδισμός νεφών στις Αχαρνές Βαγγέλης Μαρκουλής

 

 Το φαινόμενο του ιριδισμού γενικότερα οφείλεται στο γεγονός ότι τα ιριδίζοντα σώματα έχουν την ιδιότητα να παρουσιάζονται με ένα χρώμα όταν διαθλούν το φως και με ένα διαφορετικό χρώμα όταν αντανακλούν το φως. Στα σώματα αυτά, το προσπίπτον φως ανακλάται πάνω σε πολλαπλές επιστρώσεις ημιδιαφανών επιφανειών. Μέσα από τη μετατόπιση των φάσεων και τη συμβολή αυτών των ανακλάσεων, το σώμα αλλάζει χρώμα, αφού διάφορες περιοχές συχνοτήτων ενισχύονται διαφορετικά ή γίνονται πιο ασθενείς.

Για τους παρατηρητές των νεφών και γενικά των διαφόρων μετεωρολογικών φαινομένων η εμφάνιση ιριδίζοντος νέφους όταν αυτό αιωρείται για μεγάλο χρονικό διάστημα άνευ μεταβολών, σημαίνει οτι αποτελεί δείγμα καλοκαιρίας. Αυτό όμως δεν συμβαίνει πάντοτε. Το σημερινό σύννεφο έκανε ιριδισμούς για ένα τέταρτο περίπου σύμφωνα με τον κ. Μαρκουλή,  ενω αργότερα ο ιριδισμός πήρε κόκκινο χρώμα.

ΠΟΥ ΑΛΛΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ Ο ΙΡΙΔΙΣΜΟΣ

Ιριδισμός screenshot

 

Στη φυσική και στην ορυκτολογία, ιριδισμός είναι το φαινόμενο της εναλλαγής χρωμάτων με τη μορφή του ουράνιου τόξου, το οποίο παρατηρείται σε μερικούς πολύτιμους λίθους και σε άλλα υλικά.

Ο ιριδισμός των ορυκτών είναι φαινόμενο παρόμοιο με αυτό που παρατηρείται στις σαπουνόφουσκες, στα λεπτά υμένια λαδιού και στις πετρελαιοκηλίδες στην επιφάνεια του νερού. Το φαινόμενο αυτό οφείλεται στη συμβολή των φωτεινών ακτίνων που προσπίπτουν σε λεπτά σώματα υπό γωνία, εξ ου ονομάζεται και γωνιοχρωμισμός.

Πανέμορφοι ιριδισμοί παρατηρούνται επίσης σε πολλά έντομα όπως και θαλάσσια όστρακα.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα