Νέα Αριστερά για Βόρεια Μακεδονία: Η αδράνεια Μητσοτάκη έφερε τις δηλώσεις Σιλιάνοφσκα

Διαβάζεται σε 2'
Νέα Αριστερά
Νέα Αριστερά INTIME

Εντονη αντίδραση της Νέας Αριστεράς για τις δηλώσεις Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, κατά την ορκωμοσία της.

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τις δηλώσεις της νέας προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας, με τη Νέα Αριστερά να κάνει λόγο, μεταξύ άλλων, για «αδράνεια Μητσοτάκη».

Αναλυτικά η ανακοίνωσή της:

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη υποκύπτοντας στους εθνικιστικούς κύκλους της Νέας Δημοκρατίας, επί πέντε χρόνια αδρανεί συστηματικά και δεν παρακολουθεί καθόλου την τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Σήμερα είδαμε τα πρώτα αρνητικά αποτελέσματα: η νέα Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα κατά την ορκωμοσία της έκανε λόγω για «Μακεδονία» σκέτο, παρά τις δεσμεύσεις που απορρέουν από τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Αυτή η εξέλιξη ήταν επόμενο να συμβεί γιατί μια σειρά από ενέργειες που μπορούσε να είχε κάνει η ελληνική κυβέρνηση από το 2019 και μετά, δεν τις έκανε αφήνοντας έδαφος στους εθνικιστές στη Βόρεια Μακεδονία να ενεργούν ανεξέλεγκτοι.

Συγκεκριμένα επί πέντε χρόνια η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν ενεργοποίησε το Κυβερνητικό Συμβούλιο συνεργασίας των δύο χωρών που θα έπρεπε να συνεδριάζει τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο. Δεν έφερε ποτέ στη Βουλή για κύρωση τα τρία μνημόνια που υπέγραψε με τη γειτονική χώρα, δείχνοντας ότι και η Ελλάδα δεν ενδιαφέρεται να κρατήσει σε άριστο επίπεδο τις σχέσεις των δύο χωρών. Ακόμα όλα αυτά τα χρόνια δεν προχώρησαν ούτε οι επιτροπές για τα σχολικά βιβλία, ώστε να αλλάξουν και να ενσωματωθεί το πνεύμα της Συμφωνίας των Πρεσπών. Τέλος ούτε καν πίεσε τη Βόρεια Μακεδονία να συμμορφωθεί στα εμπορικά της σήματα, ώστε να αποτυπώνεται σε αυτά η νέα ονομασία.

Από εδώ και πέρα θα τρέχουμε και δεν θα φτάνουμε για την τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Βρισκόμαστε σε αυτό το σημείο επειδή ο κ. Μητσοτάκης λειτούργησε ως άβουλος πρωθυπουργός που βάζει το κομματικό και το προσωπικό συμφέρον πάνω από όλα. Δυστυχώς τα αποτελέσματα της επιζήμιας εξωτερικής πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας τα είδαμε σήμερα και δυστυχώς μπορεί να είναι μόνο η αρχή».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα