Πώς οι μετεωρολόγοι προβλέπουν τις θερμοκρασίες μελετώντας την ανώτερη ατμόσφαιρα

Πώς οι μετεωρολόγοι προβλέπουν τις θερμοκρασίες μελετώντας την ανώτερη ατμόσφαιρα
Πως οι μετεωρολόγοι προβλέπουν τις θερμοκρασίες μελετώντας την ανώτερη ατμόσφαιρα Pixabay

Ένα μικρό μάθημα μετεωρολογίας από τον Θοδωρή Κολυδά

Σε άρθρο μας για τον καιρό με αφορμή το εν εξελίξει κύμα ζέστης στη χώρα μας αναφερθήκαμε με ποιο τρόπο μπορούμε να παρακολουθήσουμε τις θερμές εισβολές στην κατώτερη ατμόσφαιρα (σε ύψος 1500 μέτρων πάνω από την επιφάνεια) μελετώντας την στάθμη των 850 mb. Στο video αν το παρακολουθήσετε ξανά θα παρατηρήσετε ότι για την Πέμπτη η θερμοκρασία στη στάθμη των 850 hPa δεν ξεπερνούσε τους 20 βαθμούς, γι’ αυτό και ο υδράργυρος δεν ξεπέρασε τους 35 βαθμούς.

Παρακάτω ακολουθεί ο πίνακας με τις υψηλότερες θερμοκρασίες που σημειώθηκαν την Πέμπτη σε σταθμούς της ΕΜΥ

Οι υψηλότερες θερμοκρασίες την Πέμπτη

Σήμερα θα δώσουμε περισσότερες πληροφορίες και θα δείτε στην πράξη τι εργαλεία χρησιμοποιούμε οι μετεωρολόγοι για να κάνουμε πρόβλεψη θερμοκρασιών μελετώντας στοιχεία της ανώτερης ατμόσφαιρας.

Όπως πιθανόν γνωρίζετε οι μεταβολές της θερμοκρασίας στην επιφάνεια του εδάφους είναι ανάλογες με τις μεταβολές της θερμοκρασίας στην στάθμη των 850 hPa. Για να βρούμε τη σχέση μεταξύ των θερμοκρασιών αρκεί να χρησιμοποιήσουμε τις 2 γνωστές κατακόρυφες θερμοβαθμίδες, δηλαδή τους ρυθμούς πτώσης της θερμοκρασίας καθ ύψος.

Αυτές οι δύο θερμοβαθμίδες είναι η υγρή αδιαβατική και η ξηρή αδιαβατική θερμοβαθμίδα. Στην πρώτη ο ρυθμός πτώσης της θερμοκρασίας καθ ύψος  είναι -6,5 oC /1000m και στη δεύτερη περίπτωση οι  -10oC / 1000m. Συνεπώς ανάλογα με το αν το στρώμα της ατμόσφαιρας από τα 850 hPa έως την επιφάνεια είναι υγρό ή ξηρό χρησιμοποιούμε μία από τις δύο τιμές για την εύρεση της επιφανειακής θερμοκρασίας.

Ας πάρουμε την περίπτωση που το στρώμα είναι υγρό ( ύπαρξη νεφώσεων χαμηλών υψών και υψηλής σχετικής υγρασίας μέχρι την επιφάνεια). Θεωρώντας ως μέση απόσταση της ισοβαρικής επιφάνειας των 850 hPa από την επιφάνεια της θάλασσας οτι ειναι τα 1500μ, τότε η μέση διαφορά θερμοκρασίας στα 850 hPa και επιφανειακής θερμοκρασίας είναι 6,5 + (6,5/2) = 9,75 oC , δηλαδή περίπου 10 βαθμοί Κελσίου.

Στη δεύτερη περίπτωση όπου το στρώμα είναι ξηρό (όπως συμβαίνει συνήθως το καλοκαίρι ) τότε η μέση διαφορά θερμοκρασίας στα 850 hPa και επιφανειακής θερμοκρασίας είναι: 10 + (10/2) =15 βαθμοί Κελσίου.

ΣΥΝΗΘΩΣ ΘΕΤΟΥΜΕ ΩΣ ΜΕΣΗ ΤΙΜΗ ΤΟΥΣ 13 ΜΕ 15 ΒΑΘΜΟΥΣ ΚΕΛΣΙΟΥ

Μικρό μάθημα μετεωρολογίας

Στην παραπάνω εικόνα βλέπουμε οτι στο Τατόι η προβλεπόμενη τιμή την Παρασκευή στα 850 hPa είναι οι 21 βαθμοί Κελσίου. Συνεπώς η θερμοκρασία στην επιφάνεια η θερμοκρασία θα είναι 21+15 =36 oC τιμή την οποία έχουμε δώσει για την Αθήνα στη γενική πρόγνωση του καιρού.

Παρακάτω μπορούμε να παρακολουθήσουμε την θερμή εισβολή στην περιοχή μας που κορυφώνεται σήμερα, Παρασκευή, με μέγιστες τιμές στα 850 hPa περί τους 22 βαθμούς Κελσίου.

Από το Σάββατο και από τα βορειοδυτικά είναι εμφανής η πτώση της θερμοκρασίας που ολοκληρώνεται σε όλη τη χώρα την Κυριακή.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα