Θύμα της κρίσης οι θησαυροί της Ολυμπίας

Θύμα της κρίσης οι θησαυροί της Ολυμπίας
ΑΡΧΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ-ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΠΟΥ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ ΧΘΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΦΥΠ. ΠΕΤΡΟ ΤΑΤΟΥΛΗ-ΦΩΤΟ ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ EUROKINISSI

Διαβάστε στο NEWS 247 για τις ελλιπείς συνθήκες φύλαξης στο μουσείο. Εξέπεμπαν SOS για το μαζικό κύμα φυγής υπαλλήλων, λόγω πρόωρης συνταξιοδότησης και εφεδρείας. Λίγα λόγια για το μουσείο ύψιστης πολιτιστικής σημασίας (Vids)

Στον αέρα βρίσκονταν η φύλαξη του μουσείου της Αρχαίας Ολυμπίας εδώ και τρεις μήνες, μέχρι και το τελειωτικό “χτύπημα” ληστών το πρωί της Παρασκευής, που δεν δίστασαν να αφαιρέσουν ανεκτίμητης αρχαιολογικής αξίας, χάλκινα, χρυσά και πήλινα αντικείμενα.

Λίγες ώρες μετά το σάλο της μεγαλύτερης πολιτιστικής κλοπής, ο δήμαρχος της Αρχαίας Ολυμπίας, Θύμιος Κοτζιάς,επιβεβαίωσε ότι η φύλακας δεν οπλοφορούσε, αλλά και ότι η προηγούμενη βάρδια σχόλασε στις 6 το πρωί. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι το Μουσείο παρέμεινε αφύλακτο για περίπου 1,5 ώρα, μέχρι τη γυναίκα – θύμα της ληστείας να πιάσει δουλειά στις 07.30.

Ωστόσο, η ελλιπής προστασία του Μουσείου έχει μακρά ιστορία. 

Η προϊσταμένη της Ζ΄ Εφορείας Αρχαιοτήτων φέρεται ότι προειδοποιούσε επανειλημμένα για τους κινδύνους που αντιμετώπιζε η ασφάλεια του παλαιού Μουσείου Αρχαίας Ολυμπίας, αλλά δεν έλαβε ποτέ σοβαρές απαντήσεις και λύσεις στο πρόβλημα προστασίας μέρους της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς μας.

Συγκεκριμένα, στις 4 Νοεμβρίου του 2011 η προϊσταμένη της Ζ΄ΕΠΚΑ, Γεωργία Χατζή με επιστολή προς το υπουργείο τόνιζε πως “λόγω των πολλών αφυπηρετήσεων υπαλλήλων μας και των παραιτήσεων που γίνονται λόγω των επικρατουσών οικονομικών συνθηκών, έχουμε αποχωρήσεις υπαλλήλων. Στις 31 Οκτωβρίου αποχώρησε και το εποχικό προσωπικό που μας είχε ενισχύσει και είχαμε δυνατότητα να έχουμε ανοιχτά όλα τα μουσεία και τον χώρο”.

Θύμα της οικονομικής κρίσης και των περικοπών το παλαιό μουσείο – των Ολυμπιακών Αγώνων της αρχαιότητας και το παλιό εφορείο – μουσείο των ανασκαφών- τέθηκαν εκτός λειτουργίας λόγω έλλειψης προσωπικού από τον Νοέμβριο του 2011.

Συνολικά 463 εκθέματα ανεκτίμητης ιστορικής σημασίας

Το Μουσείο της Ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων της Αρχαιότητας φιλοξενεί 463 αρχαία έργα, που προέρχονται από το Ιερό του Διός της Ολυμπίας, αλλά και από άλλα Μουσεία της ελληνικής επικράτειας. Τα εκθέματα καλύπτουν μεγάλο χρονολογικό φάσμα, από τη δεύτερη χιλιετία π.Χ. έως και τον 5ο αι. μ.Χ.

Τα αρχαία έχουν εκτεθεί κατά θεματικές ενότητες και μέσα από αυτά παρουσιάζεται η υπερχιλιετής ιστορία των Ολυμπιακών αγώνων, του μακροβιότερου θεσμού της αρχαιότητας. Εκτός από τα αρχαία έργα τέχνης ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα λεπτομερειακής πληροφόρησης μέσα από το πλούσιο εποπτικό υλικό.

Τα σημαντικότερα από τα εκθέματα που φιλοξενούνται στο Μουσείο είναι τα χρυσά δακτυλίδια-σφραγίδες με τις πρώτες απεικονίσεις αγωνισμάτων, αντιπροσωπευτικά δείγματα της μινωϊκής και μυκηναϊκής τέχνης, τα χάλκινα και πήλινα γεωμετρικά ειδώλια πολεμιστών και αρμάτων που προέρχονται από την Ολυμπία και αποτελούν τις πρώτες παραστάσεις των ιστορικών χρόνων που παραπέμπουν σε αρματοδρομίες, διάφορα αντικείμενα που χρησιμοποιούσαν οι αθλητές, όπως δίσκοι, αλτήρες, αρύβαλλοι κ. ά., καθώς επίσης και τα εκθέματα που απαρτίζουν την ενότητα των Ολυμπιακών αγωνισμάτων.

Μεταξύ αυτών ιδιαίτερα σημαντικές είναι οι ενεπίγραφες βάσεις από αγάλματα αθλητών που κοσμούσαν κατά την αρχαιότητα την Άλτη, οι λίθινες και χάλκινες επιγραφές, που αποτελούν ανεξάντλητη πηγή πληροφοριών, τα χάλκινα ειδώλια αθλητών, αλλά και πολλά αγγεία με παραστάσεις αθλητών.

(Πηγή Βίντεο: iliaoikonomia.gr )

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα