8 Νοεμβρίου 1977: Όταν ο Μ. Ανδρόνικος ανακάλυψε τον τάφο του Φιλίππου Β

8 Νοεμβρίου 1977: Όταν ο Μ. Ανδρόνικος ανακάλυψε τον τάφο του Φιλίππου Β
ΒΕΡΓΙΝΑ - ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ. Eurokinissi

Ο Θανάσης Κρεκούκιας και η εκπομπή "Μια χρονιά κι έναν καιρό" στον News 24/7 στους 88,6 ξεδιπλώνει το ιστορικό 1977, έτος που έγινε μία από τις σημαντικότερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις του 20ου αιώνα στην Ελλάδα.

Στην εκπομπή του “Μια χρονιά κι έναν καιρό” στον News24/7 στους 88,6, ο Θανάσης Κρεκούκιας μας ετοιμάζει αυτή την εβδομάδα αφιέρωμα για τον Έλληνα αρχαιολόγο που έκανε μία από τις σημαντικότερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις του 20ου αιώνα.

Ο λόγος για τον καθηγητή Μανόλη Ανδρόνικο, ο οποίος εντόπισε τον τάφο του Βασιλιά Φιλίππου Β, πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Στη Βεργίνα, μία κωμόπολη του νομού Ημιμαθίας, η οποία είναι χτισμένη στη θέση των αρχαίων Αιγών, πρωτεύουσα του κράτους της αρχαίας Μακεδονίας, στις 8 Νοεμβρίου του 1977, ο Μ. Ανδρόνικος εντόπισε ένα συγκρότημα βασιλικών μακεδονικών τάφων, μεταξύ των οποίων και ο ασύλητος τάφος του βασιλιά Φιλίππου Β, πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου , που ήταν γνωστός και ως ο τάφος ΙΙ της Μεγάλης Τούμπας, δηλαδή του λοφίσκου που ανήκε στο νεκροταφείο της αρχαίας πόλης.

Η κηδεία του Βασιλιά Φιλίππου Β χρονολογείται στο 336 π.Χ. και υπήρξε η μεγαλοπρεπέστερη νεκρική τελετή που γνώρισε η Ελλάδα των ιστορικών χρόνων.

Μέσα σε έναν μνημειώδη νεκρικό οίκο, ξαπλωμένος σε περίτεχνη χρυσελεφάντινη κλίνη, με το βαρύτιμο χρυσό στεφάνι βελανιδιάς στο κεφάλι, ο βασιλιάς πέρασε στην αιώνια κατοικία του.

ΒΕΡΓΙΝΑ - ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ Eurokinissi

“Η μόνη δυσκολία που συναντήσαμε ήταν πως την ώρα που ανασηκώναμε το κάλυμμα, είδαμε καθαρά πια το περιεχόμενο και έπρεπε να μπορέσουμε να κρατήσουμε την ψυχραιμία μας και να συνεχίσουμε τη δουλειά μας, μόλο που τα μάτια μας είχαν θαμπωθεί απ’ αυτό που βλέπαμε και η καρδιά μας πήγαινε να σπάσει από συγκίνηση. “, γράφει χαρακτηριστικά στο βιβλίο “Το Χρονικό της Βεργίνας”, εκδ. Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, ο καθηγητής.

Και συμπληρώνει: “Μπορώ να φέρω στη συνείδησή μου ολοκάθαρα την αντίδραση που δοκίμασα καθώς έλεγα μέσα μου: “Αν η υποψία που έχεις, πως ο τάφος ανήκει στον Φίλιππο, είναι αληθινή -και η χρυσή λάρνακα ερχόταν να ενισχύσει την ορθότητα αυτής της υποψίας – κράτησες στα χέρια σου τη λάρνακα με τα οστά του. Είναι απίστευτη και φοβερή μια τέτοια σκέψη, που μοιάζει εντελώς εξωπραγματική”. Νομίζω πως δεν έχω δοκιμάσει ποτέ στη ζωή μου τέτοια αναστάτωση, ούτε και θα δοκιμάσω ποτέ άλλοτε».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα