Απόφαση – σοκ για τα δάνεια ελβετικού φράγκου

Απόφαση – σοκ για τα δάνεια ελβετικού φράγκου
Άρειος Πάγος eurokinissi

Ο Άρειος Πάγος, παρά την αντίθετη εισήγηση του αντεισαγγελέα Γ. Αγγελή, τάχθηκε υπέρ των τραπεζών αναφορικά με τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο. Η απόφαση δεν αποκλείεται να συμπαρασύρει και άλλες προσφυγές.

Μία απόφαση που αναμένεται να προκαλέσει ντόμινο εξελίξεων σε βάρος των δανειοληπτών ελβετικού φράγκου, εξέδωσε η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου. Η δικαστική κρίση αναμένεται να συμπαρασύρει όλες τις υποθέσεις που βρίσκονται ενώπιον της Δικαιοσύνης, αφού αποτελεί νομολογία.

Σύμφωνα με την υπ’ αρίθμ. 4/2019 απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου, απορρίφθηκε το αίτημα αναίρεσης, κατά το οποίο θα έπρεπε να κριθεί καταχρηστικούς ο όρος, που προέβλεπε την αποπληρωμή των δανείων σε ελβετικό φράγκο βάση της τρέχουσας συναλλαγματικής ισοτιμίας με το ευρώ. Η Ολομέλεια με μεγάλη πλειοψηφία, κατέληξε πως ο επίμαχος όρος δεν υπόκειται σε έλεγχο καταχρηστικότητας, καθώς δεν είναι δηλωτικός.

Η απόφαση αυτή δεν αποκλείεται να επηρεάσει τη συλλογική προσφυγή που έχουν καταθέσει στον Άρειο Πάγο χιλιάδες δανειολήπτες ελβετικού φράγκου και έχει προσδιοριστεί να συζητηθεί από την Ολομέλεια ‪στις 20 Μαΐου‬. Και σε αυτή την αίτηση ζητείται να κριθεί συνολικά το θέμα της καταχρηστικότητας των όρων των επίμαχων δανειακών συμβάσεων.

Η υπόθεση αφορά σε δανειολήπτρια, η οποία έλαβε το 2007 δάνειο ύψους 243.225 ελβετικών φράγκων (150.000 ευρώ) κατόπιν προτροπής, όπως υποστηρίζει, των υπαλλήλων της τράπεζας, λόγω του χαμηλού επιτοκίου. Ωστόσο, το 2015 μετά τις αλλαγές στην ισοτιμία μεταξύ ευρώ και φράγκου, βρέθηκε να οφείλει 239.041 ευρώ. Στην αίτησή της ζητούσε να κριθεί άκυρος ως καταχρηστικός ο όρος της δανειακής συμβάσεως σε ξένο νόμισμα (ελβετικό φράγκο) με ρήτρα αποπληρωμής είτε στο ξένο νόμισμα είτε σε ευρώ, με βάση την ισοτιμία αυτού προς το ξένο νόμισμα κατά τον χρόνο πληρωμής, και να αναγνωρισθεί, ως μόνη ισχύουσα ρήτρα μετατροπής σε ευρώ του οφειλομένου στο ξένο νόμισμα ποσού, η συναλλαγματική ισοτιμία των δύο νομισμάτων, που ίσχυε κατά τον χρόνο εκταμιεύσεως του ποσού που χορηγήθηκε από την τράπεζα.

Θετική εισήγηση

Για την υπόθεση ο εισαγγελέας της έδρας της πλήρης Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, Γιάννης Αγγελής, είχε ταχθεί υπέρ της δανειολήπτριας. Στην εισήγησή του, είχε υποστηρίξει ότι οι τράπεζες πρέπει να παρέχουν στους δανειολήπτες επαρκή ενημέρωση, ώστε να μπορούν να παίρνουν συνετές αποφάσεις, ιδίως όταν πρόκειται για δάνεια σε συνάλλαγμα, όπου ελλοχεύει ο κίνδυνος μίας σοβαρής υποτίμησης του εγχώριου έναντι του ξένου νομίσματος.

Μάλιστα, είχε επικαλεστεί σε σχετική απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαικής Ένωσης, σύμφωνα με την οποία η τράπεζα πρέπει να εκθέτει τις δυνητικές διακυμάνσεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών και τους κινδύνους που ενέχει η σύναψη δανείου σε ξένο νόμισμα, έτσι ώστε ο δανειολήπτης να είναι πλήρως ενημερωμένος. Να σημειωθεί ότι ο συνολικός αριθμός των δανειοληπτών σε ελβετικό φράγκο υπολογίζεται ότι αγγίζουν τους 70.000, ενώ τα περισσότερα δάνεια τέτοιου τύπου χορηγήθηκαν τη διετία 2006 – 2008, με το συνολικό ποσό να έχει υπολογιστεί στα 13 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα