Απόγνωση στη Νέα Πέραμο: Μάχη με τον χρόνο και τη λάσπη

Απόγνωση στη Νέα Πέραμο: Μάχη με τον χρόνο και τη λάσπη
printscreen

Αντιπλημμυρικά έργα που έμειναν στα χαρτιά, ρέματα με δεκάδες αυθαίρετα, κοίτες που στένεψαν και υπογειοποιήσεις, χωρίς πρόβλεψη για υδατοπερατότητα. Το πολεοδομικό πάρτι αυθαιρεσίας στη δυτική Αττική, μέσα από τα μάτια των κατοίκων, ενόσω τα ΕΜΑΚ ανασύρουν ακόμη σορούς πτωμάτων και ο Στρατός επιχειρεί διάνοιξη δρόμων

της Μίκας Κοντορούση

«Αλλού έβρεχε, αλλού πνίγηκαν. Η ειρωνεία είναι ότι στη Νέα Πέραμο απλά ψιχάλιζε. Στην πραγματικότητα, ο κατακλυσμός γινόταν στο όρος Πατέρα. Από εκεί ήρθαν χείμαρροι με πέτρες, τόνους από χώμα, λάσπη και φερτά υλικά». Ο κύριος Γιάννης, κάτοικος Περάμου για πάνω από 40 χρόνια, αδυνατεί να πιστέψει το μέγεθος της καταστροφής που προκάλεσαν τα ορμητικά νερά που επί μιάμιση ώρα, σάρωναν με μανία ό, τι έβρισκαν στο πέρασμά τους τα ξημερώματα της Τετάρτης.

«Μέσα σε λίγα λεπτά, κατέβηκε σχεδόν ένα καινούργιο ποτάμι. Δεν βρήκε δίοδο το νερό και έγινε εκτροπή της πορείας του», λέει ενόσω ο ίδιος και οι γείτονές του με σκούπες και φαράσια δίνουν μάχη με το χρόνο, προκειμένου να καθαρίσουν τα λασπόνερα και τα μπάζα μπροστά από τις πόρτες τους και προκειμένου να προλάβουν την επόμενη νεροποντή που συνεχίζει να πλήττει τη χώρα.

Η ένταση όμως της έντονης βροχόπτωσης στα παρακείμενα όρη και βουνά, εξηγεί μέρος μόνο της ακραίας καταστροφής του αστικού και φυσικού τοπίου. Στην πραγματικότητα, κάτοικοι και τοπικοί φορείς μιλούν για έγκλημα δεκαετιών και ένα όργιο πολεοδομικών αυθαιρεσιών που επέτρεπε την άναρχη δόμηση, χωρίς ίχνος υδατοπερατότητας. «Αυθαίρετα που νομιμοποιήθηκαν και σπίτια που χτίστηκαν σε πρόποδες βουνών, χωρίς την παραμικρή αντιπλημμυρική πρόβλεψη», προσθέτει η κυρία Μαρία.

Τα δε ρέματα που αποδείχτηκαν παγίδες – θανάτου, πολλά. Το Κονδύλι, το Κουλουριώτικο και λίγα χιλιόμετρα πιο μακριά, οι Σούρες και η Αγία Αικατερίνη είναι μόνο μερικά. «Τα ρέματα έχουν υποστεί μεγάλη αλλοίωση. Πάνω τους χτίστηκαν κτίσματα πολλών τετραγωνικών μέτρων, η κοίτη μειώθηκε επικίνδυνα, ενώ μεγάλο κομμάτι αυτών, υπογειοποιήθηκε και περιορίστηκαν σημαντικά οι υδάτινες δίοδοι», αναφέρει ο κ. Αντώνης, μηχανικός που ζει στο Μεγάλο Πεύκο.

Από το πολεοδομικό «πάρτι», δεν έλειψε και ο δήμος Μάνδρας. «Έχτισαν πάνω σε ρέμα, εργοτάξιο για απορριμματοφόρα. Αυτό και αν είναι το χείριστο παράδειγμα για δεκάδες καλοθελητές!», συμπληρώνει ο κ. Φώτης.

Τη σωρεία αποκαλύψεων που συνόδευσε η πρωτοφανής καταστροφή στη δυτική Αττική, ακολούθησαν και οι προτάσεις – μελέτες για αντιπλημμυρικά έργα προστασίας της ευρύτερης περιοχής του Θριασίου που παρέμειναν στα χαρτιά ή ακόμη καλύτερα, στα… συρτάρια των δήμων και της Περιφέρειας. «Ξέρουμε ότι το 2016, εγκρίθηκε η μελέτη για τη διευθέτηση χειμάρρων της περιοχής. Αλλά τελικά, μας πρόλαβε η φύση», αναφέρει ο κ. Αντώνης και ατενίζει την «κόκκινη» πλέον θαλάσσια περιοχή στο Μεγάλο Πεύκο.

Τι κι αν ο δρόμος στον κόμβο της Νέας Περάμου συμπληρώνει μόλις κοντά δύο χρόνια ζωής; Τι κι αν σε ορισμένες γειτονιές, τα φρεάτια καθαρίστηκαν πρόσφατα; Στη Νέα Πέραμο, οι τόνοι φερτών υλικών και μπαζών που «κατέβασαν» τα βουνά, στάθηκαν ικανοί για να «θάψουν» κυριολεκτικά όλο το λιμάνι που έχει υποστεί εκτεταμένες ζημιές. Καταστροφές υπέστησαν και τα μικρά σκάφη, ωστόσο προς το παρόν, δεν έχουν σημειωθεί ζημιές σε προβλήτες και κρηπιδώματα.

Στη Νέα Πέραμο, η εικόνα είναι διαφορετική. Η κεντρική οδός της 28ης Οκτωβρίου στο Μεγάλο Πεύκο έχει θαφτεί σε μόλις ένα σημείο από τα λασπόνερα και σίγουρα οι εμπορικοί δρόμοι δεν παρουσιάζουν εκτεταμένες ζημιές, ανάλογες της Μάνδρας. Οι περιπολίες έχουν αυξηθεί, εθελοντές πυροσβεστικού σώματος, ΕΜΑΚ, ασθενοφόρα και εκσκαφείς του Στρατού Ξηράς «χτενίζουν» κάθε στενό και βοηθούν στην απάντληση υδάτων και τη διάνοιξη δρόμων.

«Είμαστε συνολικά ένας αξιωματικός, εννιά υπαξιωματικοί και επτά στρατιώτες με τρεις εκσκαφείς από το 747 Ειδικό Τάγμα Μηχανικού από το Λουτράκι Κορινθίας που έχουμε αναλάβει να ανοίγουμε δρόμους», δηλώνει στην κάμερα του News 24/7 ο οδηγός στρατιωτικού οχήματος.

Είναι αυτό όμως αρκετό; Όσο στις γειτονιές της Νέας Περάμου περισυλλέγουν ακόμη σορούς πτωμάτων, οι δρόμοι της Παλαιάς Εθνικής Οδού Αθηνών – Κορίνθου, η οδός Παπανικολή και ο κόμβος έχουν κοπεί στα δύο και η πρόσβαση από και προς την περιοχή καθίσταται εξαιρετικά δύσκολη, απλοί πολίτες απευθύνουν μέσω του News 24/7 έκκληση για βοήθεια. «Θέλουμε χέρια. Επιπλέον χέρια για να βοηθήσουν στο να απομακρύνουμε τα λασπόνερα από τα σπίτια, τα μαγαζιά, τους δρόμους, τις γειτονιές μας!».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα