Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Εγώ θα μιλήσω τελευταίος

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Εγώ θα μιλήσω τελευταίος

O Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έστειλε το δικό του μήνυμα για τις αντιδράσεις που προκάλεσε το σχέδιο συμφωνίας ανάμεσα στην Εκκλησία και την κυβέρνηση. Τη διάθεση της κυβέρνησης να επιμείνει στο πλαίσιο της συμφωνίας Τσίπρα- Ιερώνυμου και ως προς το σκέλος της μισθοδοσίας των ιερέων τόνισε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Εγώ θα μιλήσω τελευταίος, δήλωσε από την Λιβαδειά ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ερωτηθείς από το Star Κεντρικής Ελλάδος για τις αντιδράσεις που προκάλεσε η ιστορική συμφωνία μεταξύ Πολιτείας και Εκκλησίας για τον εξορθολογισμό των σχέσεών τους.

Ο προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας από τη Λιβαδειά όπου χοροστάτησε στον πανηγυρικό Αρχιερατικό εσπερινό παραμονή της γιορτής των Εισοδίων της Θεοτόκου έστειλε σαφές μήνυμα με πολλούς αποδέκτες.

“Εγώ ήρθα να προσκυνήσω την Παναγία μας, απόψε, που την αγαπάμε και μας αγαπάει. Εγώ, θα μιλήσω τελευταίος”, είπε χαρακτηριστικά ο Αρχιεπίσκοπος.

Γαβρόγλου: Η κυβέρνηση θα νομοθετήσει και για τη μισθοδοσία των Κληρικών

Θυμίζουμε ότι σε χθεσινή συνέντευξή του στο News 24/7 ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου δήλωσε πως η κυβέρνηση θα νομοθετήσει και για τα 15 σημεία της συμφωνίας πρωθυπουργού-Αρχιεπίσκόπου, επισημαίνοντας πως η συγκεκριμένη συμφωνία ή θα ισχύσει σε όλα της τα σημεία ή δεν θα ισχύει καθόλου.

«Και τα 15 σημεία της συμφωνίας θα αποτυπωθούν σε σχέδιο νόμου που θα ετοιμάσει η κυβέρνηση και το οποίο θα περιλαμβάνει, ασφαλώς, και τη ρύθμιση ως προς τη μισθοδοσία των κληρικών» υπογραμμίζει ο υπουργός Παιδείας, εκφράζοντας ωστόσο την αισιοδοξία του ότι θα βρεθεί λύση. «Έχουμε όλο το χρόνο μέχρι τις εκλογές για να ολοκληρώσουμε την συμφωνία, αλλά για να φτάσουμε εκεί υπάρχουν διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν» σημειώνει και τονίζει πως «η επίθεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενάντια στον Αρχιεπίσκοπο είναι μια επίθεση ενάντια στην Εκκλησία».

Τζανακόπουλος: Η κυβέρνηση θα επιμείνει στη συμφωνία

Τη διάθεση της κυβέρνησης να επιμείνει στο πλαίσιο της συμφωνίας Τσίπρα- Ιερώνυμου και ως προς το σκέλος της μισθοδοσίας των ιερέων, εξέφρασε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

“Η κυβέρνηση θα εξαντλήσει κάθε περιθώριο διαλόγου και συνεννόησης με την Εκκλησία στο πλαίσιο και στο πνεύμα της συμφωνίας η οποία ανακοινώθηκε στις κοινές δηλώσεις του Πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο, καθώς πιστεύουμε ότι δεν μπορεί να βρεθεί επωφελέστερο πλαίσιο για την Εκκλησία, αλλά και για την πολιτεία” δήλωσε ο κ.Τζανακόπουλος.

“Η κυβέρνηση δεν βιάζεται ούτε πιέζεται. Επιχειρεί να επιλύσει ένα ζήτημα το οποίο παραμένει σε εκκρεμότητα εδώ και 80 χρόνια και διαθέτει την σχετική πολιτική βούληση, στα πλαίσιο ενός ειλικρινούς διαλόγου.

Ωστόσο η Εκκλησία οφείλει να κατανοήσει ότι δεν αποτελεί αρμοδιότητα της να αποφασίζει για θέματα τα οποία υπάγονται στην αποκλειστική αρμοδιότητα της Πολιτείας, όπως για παράδειγμα, ποιες ανάγκες υπάρχουν για δημοσίους υπαλλήλους” πρόσθεσε.

Ο κ.Τζανακόπουλος σημείωσε ότι η πρόταση συμφωνίας, προβλέπει τη νομοθετική κατοχύρωση της μισθοδοσίας των κληρικών, η οποία νομικά και θεσμικά δεν αναγνωρίζεται σήμερα, ως ανταπόδοση της Πολιτείας προς την Εκκλησία.

“Αν αυτό το βήμα, επ’ ωφελεία της Εκκλησίας, η ίδια δεν το επιθυμεί, τότε μάλλον αφήνει την πρωτοβουλία των αποφάσεων αποκλειστικά στην Πολιτεία” υπογράμμισε και επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα,σε κάθε περίπτωση θα εκπονήσει το σχετικό Σχέδιο Νόμου, διότι επιθυμία της είναι η αλληλοκατανόηση και η συναίνεση.

Ανακοίνωσε μάλιστα ότι στο πλαίσιο αυτό ο πρωθυπουργός έχει δώσει εντολή στον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου για κύκλο συναντήσεων με Οικουμενικό Πατριάρχη, Αρχιεπίσκοπο, Εκκλησία Κρήτης, Εκκλησία Δωδεκανήσου.

“Σε κάθε περίπτωση, οι τελικές αποφάσεις επί του ζητήματος, θα ληφθούν από τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση, όταν έρθει η ώρα” επανέλαβε ο κ.Τζανακόπουλος.

Υποστήριξε πάντως ότι δεν μίλησε για μονομερή ενέργεια, αλλά επανέλαβε ότι τις αποφάσεις τις παίρνει η κυβέρνηση.

Ο υπουργός Επικρατείας πάντως άφησε να διαφανεί ότι ο διάλογος αυτός δεν συνοδεύεται από κάποιο αυστηρό χρονοδιάγραμμα (“μπροστά στα 80 χρόνια τι είναι τρεις μήνες”, είπε χαρακτηριστικά) και ουσιαστικά έδειξε τη διάθεση της κυβέρνησης να προσφέρει νομοθετική ή και συνταγματική κατοχύρωση των μισθολογικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των ιερέων ως δημοσίων υπαλλήλων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα