Άρειος Πάγος: Αποζημίωση 41.556 ευρώ για εκδικητική απόλυση

Άρειος Πάγος: Αποζημίωση 41.556 ευρώ για εκδικητική απόλυση
Άρειος Πάγος Eurokinissi

Ο Άρειος Πάγος επικύρωσε απόφαση με την οποία εργαζόμενος θα πρέπει να αποζημιωθεί με το ποσό των 41.556 ευρώ, καθώς η απόλυσή του ήταν αποτέλεσμα εκδικητικότητας και εμπάθειας.

Χρηματική ικανοποίηση ύψους 41.556 ευρώ επιδίκασε ο Άρειος Πάγος σε εργαζόμενο, κρίνοντας άκυρη την καταγγελία της σύμβασής του, με το σκεπτικό ότι η απόλυση ήρθε για λόγους εκδικητικούς και εμπάθειας.

Το Ανώτατο Πολιτικό Δικαστήριο επικύρωσε την εφετειακή απόφαση με την οποία δικαιώθηκε εργαζόμενος που απολύθηκε, όπως αναφέρει, εκδικητικά. «Η καταγγελία της συμβάσεως εργασίας ήταν άκυρη, καθόσον ασκήθηκε κατά κατάχρηση του σχετικού δικαιώματος της εναγομένης εταιρείας, και ειδικότερα από εμπάθεια προς το πρόσωπο του εργαζόμενου, επειδή αρνήθηκε να αποδεχθεί την μη σύννομη αξίωσή της για εικονική απόλυσή του χωρίς την καταβολή της νόμιμης αποζημίωσης απολύσεως και συνέχιση της εργασίας του χωρίς ασφάλιση και δεν συναίνεσε έτσι στη μη νόμιμη εργασιακή αυτή πρακτική της και επιπροσθέτως γιατί δεν του καταβλήθηκε η νόμιμη αποζημίωση απολύσεως» αναφέρεται στην απόφαση.

Επίσης, επισημαίνεται ότι ο εργαζόμενος «είχε προσφύγει στην αρμόδια Επιθεώρηση Εργασίας, διεκδικώντας όλες τις έως τότε εργασιακές του αξιώσεις εναντίον της εταιρίας και επιπλέον καταγγέλλοντας τη μη νόμιμη απαίτηση της τελευταίας για εικονική απόλυση και συνέχιση της εργασίας του ως ανασφάλιστος, ενέργειες οι οποίες ήταν απολύτως σύννομες από πλευράς του ενάγοντος, αλλά ουδόλως αρεστές στην εναγομένη-εργοδότριά του, η οποία για το λόγο αυτό προέβη στην απόλυσή του, προκειμένου να απαλλαγεί οριστικά από αυτόν, ο οποίος ως εργαζόμενος απέκρουσε την αντισυμβατική και μη σύννομη συμπεριφορά της».

Τέλος το δικαστήριο έκρινε προσχηματικούς τους ισχυρισμούς της επιχείρησης ότι η απόλυση έγινε για οικονομικοτεχνικούς λόγους, δηλαδή λόγω αναδιοργάνωσης της επιχείρησης κάτι που καθιστά αναγκαία τη μείωση του προσωπικού.

Το ιστορικό

Σύμφωνα με την απόφαση, τον Απρίλιο του 2008 εργαζόμενος προσλήφθηκε αρχικά σε αναψυκτήριο-εστιατόριο με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου και 14 μήνες μετά καταρτίστηκε νέα σύμβαση εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου, πλήρους απασχόλησης και πενθήμερης εργασίας. Τέσσερις μήνες αργότερα, υπό την απειλή της απόλυσης, ο εργαζόμενος αναγκάστηκε να υπογράψει νέα σύμβαση εκ περιτροπής εργασίας 16 ήμερων τον μήνα, ενώ στην πραγματικότητα εργαζόταν με καθεστώς πλήρους απασχόλησης.

Υπό το καθεστώς της κυκλικής απασχόλησης θεωρητικά και της πλήρους απασχόλησης στην πράξη, τον Σεπτέμβριο του 2011 απολύθηκε χωρίς την καταβολή της νόμιμης αποζημίωσης. Ο εργαζόμενος αρνήθηκε να υπογράψει την καταγγελία της σύμβασης, γιατί είχε ανακριβή στοιχεία, αφού τον ανέφερε ως άγαμο, δεν ανέγραφε το ύψος των αποδοχών του, ενώ η αποζημίωση ήταν πολύ μικρότερη του νομίμου προβλεπομένου ποσού, αλλά και ουδέποτε του καταβλήθηκε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα