Αρκούδα …πάτησε ηλικιωμένη και οι συγγενείς ζητούν αποζημίωση απ’ το δημόσιο

Αρκούδα …πάτησε ηλικιωμένη και οι συγγενείς ζητούν αποζημίωση απ’ το δημόσιο
Έφυγε από τη ζωή πριν από λίγες ημέρες από φυσιολογικά αίτια η γηραιότερη αρκούδα του Καταφυγίου, ο Μήτσος. Οι φροντιστές του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ έχοντας παρατηρήσει ότι τελευταία δεν εμφανιζόταν τον αναζήτησαν στο χώρο του και τελικά τον εντόπισαν να κείτεται μέσα σε φυσική φωλιά στο Καταφύγιο, όπου και επέλεξε, όπως φαίνεται, να πεθάνει. Ο Μήτσος "έφυγε" σε βαθιά γεράματα σε ηλικία 29 ετών περίπου (οι αρκούδες στη φύση ζουν 20 περίπου χρόνια). Ήταν μία από τις πρώτες αρκούδες που εντάχθηκαν στον Κτηνιατρικό Σταθμό του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ αρχικά και μετάπτεια στο Καταφύγιο. Έως τότε είχε μία αρκετά περιπετειώδη ζωή. Ο Μήτσος ήταν αρκούδα "χορεύτρια" και ζούσε στην Τρίπολη. Αρχικά κατασχέθηκε από τον αρκουδιάρη αλλά, καθώς δεν υπήρχε τότε κατάλληλος χώρος για φιλοξενία, του επεστράφη με την προϋπόθεση να μην τον εκμεταλλεύεται με σκοπό το κέρδος. Έπειτα όμως από καταγγελίες πολιτών που τον είδαν να χρησιμοποιείται και πάλι ως θέαμα, κατασχέθηκε οριστικά το 1992 σε ηλικία 3 ετών περίπου. Μεταφέρθηκε στο ζωολογικό κήπο της Φλώρινας. Από εκεί προσπάθησε πολλές φορές να αποδράσει γι' αυτό και του αποδόθηκε το παρατσούκλι "δραπέτης". Ήταν μάλιστα ιδιαίτερα... συνεργάσιμος με τους ανθρώπους του Ζωολογικού και έπειτα από κάθε απόπειρα απόδρασης επέστρεφε στο χώρο του έπειτα από τις υποδείξεις τους. Τελικά το 1993 μεταφέρθηκε στον Κτηνιατρικό Σταθμό του Περιβαλλοντικού Κέντρου όπου και υποβλήθηκε σε οδοντιατρικές επεμβάσεις. Όπως άλλωστε στις περισσότερες αρκούδες "χορεύτριες", οι κυνόδοντές του ήταν σε κακή κατάσταση εξαιτίας της διατροφής του και των συνθηκών διαβίωσής του σε συνθήκες αιχμαλωσίας. Ο Μήτσος ήταν μία εντυπωσιακή σε μέγεθος αρκούδα. Το βάρος του κατά περιόδους έφτανε τα 250 κιλά! Παρ' όλα αυτά ήταν πολύ ήρεμος και στην καθημερινή συμβίωσή του με τις υπόλοιπες αρκούδες δεν υπήρχαν προβλήματα. (EUROKINISSI/ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ) eurokinissi

Τη ζωή της έχασε μία υπερήλικη στην περιοχή του Μετσόβου από το πόδι αρκούδας. Η οικογένειά της διεκδίκησε αποζημίωση από το ελληνικό Δημόσιο ύψους 950.000 ευρώ, χωρίς επιτυχία

Από το …πόδι αρκούδας έχασε τη ζωή της μία 85χρονη κτηνοτρόφισσα, η οποία διέμενε με το σύζυγό της σε καλύβα στην περιοχή του Μετσόβου, με την οικογένειά της να προσφεύγει στη Δικαιοσύνη διεκδικώντας αποζημίωση ύψους 950.000 ευρώ για ψυχική οδύνη.

Το συμβάν έλαβε χώρα το 2003 όταν η υπέργηρη γυναίκα βρέθηκε νεκρή από το σύζυγό της, κοντά στην καλύβα που έμεναν. Σύμφωνα με την ιατροδικαστική έκθεση, ο θάνατος επήλθε από βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις που προκλήθηκαν από το πόδι καφέ αρκούδας (ursus arctos), η οποία είναι προστατευόμενο είδος. Μάλιστα, υπάρχει χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα για την προστασία και τη διαχείριση του πληθυσμού και των οικοτόπων της, λόγω της συνεχιζόμενης δραματικής μείωσης του πληθυσμού της στην  Ελλάδα.

Ο χαμός της 85χρονης ώθησε την οικογένειά της να ζητήσουν από το ελληνικό Δημόσιο αποζημίωση ύψους 950.000 ευρώ, ισχυριζόμενη ότι οι αρμόδιοι φορείς αδράνησαν αναφορικά με την προσταςία των πολιτών που ζουν στην περιοχή, μαζί με το προστατευόμενο είδος. Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων ανέφεραν πως δεν υπήρξαν οι απαραίτητες ηλεκτροφόρες περιφράξεις, ούτε δεν διατέθηκαν Ελληνικοί ποιμενικοί σκύλοι για τον εκφοβισμό και την προειδοποίηση του πληθυσμού κι έτσι δεν αποτρέπονταν οι αρκούδες ν περάσουν σε κατοικημένες περιοχές.

Τελικά, η προσφυγή απορρίφθηκε, καθώς οι δικαστές έκριναν πως είχαν ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα σε εφαρμογή των Ευρωπαϊκών και εθνικών προγραμμάτων, τόσο για την επιβίωση της καφέ αρκούδας, όσο και του πληθυσμού που βρίσκεται κοντά στις προστατευόμενες περιοχές. Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, φυτεύτηκαν 100.000 οπωροφόρα δένδρα για την εξεύρεση τροφής, διατέθηκαν 183 ηλεκτροφόρες περιφράξεις σε μελισσοκόμους, όπως διατέθηκαν και 200 ποιμενικοί σκύλοι σε κτηνοτρόφους, ενώ όπου ήταν δυνατόν, έγινε η υγειονομική ταφή των υπορραμμάτων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα