Άστεγοι ναρκομανείς: Ανάγκη για ένα συνολικό σχέδιο δράσης

Άστεγοι ναρκομανείς: Ανάγκη για ένα συνολικό σχέδιο δράσης
Άστεγος στην Αθήνα - Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi

Η συντονίστρια της ιατρικής υπηρεσίας δημόσιας υγείας PRAXIS μίλησε στον News 24/7 στους 88,6 για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα με τους τοξικοεξαρτημένους άστεγους.

Την ανάγκη ενός συνολικού σχεδίου δράσης, από το κράτος, για τη δημιουργία υποδομών και υπηρεσιών φροντίδας για τους τοξικοεξαρτημένους άστεγους, ανέδειξαν, μιλώντας στον News 24/7 στους 88,6 η Άντα Αλαμάνου, υπεύθυνη του προγράμματος στήριξης αστέγων στην Κλίμακα και η Νίκη Βουδούρη, συντονίστρια της ιατρικής υπηρεσίας δημόσιας υγείας PRAXIS.

Όπως είπε η κα. Αλαμάνου, όλα αυτά τα χρόνια δίνονται προσωρινές λύσεις, με αποσπασματικές δράσεις, που το μόνο που πετυχαίνουν, είναι η ανακύκλωση της φτώχειας και του εξευτελισμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Περιέγραψε περιπτώσεις ανθρώπων με χρόνια, σοβαρά ψυχιατρικά προβλήματα, που ζουν στο δρόμο, δε λαμβάνουν την αγωγή που πρέπει και καθιστούν τους εαυτούς τους επικίνδυνους για τους ίδιους, αλλά και για τη ζωή των κατοίκων και της πόλης.

«Χρειάζεται οριζόντια συνεργασία, με πολιτικές δράσεις μόνιμου χαρακτήρα, με οργανωμένα προγράμματα αποκατάστασης, στέγης και φαρμακευτικής φροντίδας» υπογράμμισε η κα Αλαμάνου.

Από την πλευρά της, η κα. Βουδούρη έκανε λόγο για άτομα που υφίστανται «ακραίο αποκλεισμό», καθώς, πέρα από την τοξικοεξάρτηση και τα άλλα προβλήματα ψυχικής υγείας, για τα οποία δεν έχουν ιατρική φροντίδα και φάρμακα, δεν έχουν για χρόνια πρόσβαση σε στέγη, ούτε καν τρεχούμενο νερό.

«Το πιλοτικό πρόγραμμα “Οδυσσέας”, που ξεκίνησε πριν δύο χρόνια και αφορούσε χώρους εποπτευόμενης χρήσης, σταμάτησε λόγω νομικού κενού», είπε η κα Βουδούρη και πρόσθεσε ότι η PRAXIS, σε συνεννόηση με τον ΟΚΑΝΑ, το ΚΕΘΕΑ, τον Δήμο Αθηναίων και τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, προκειμένου να στήσουν έναν χώρο ύπνου, ένα «υπνωτήριο», για τους εξαρτημένους που κοιμούνται στο δρόμο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα